Svijet

SAD su ocjenile da ulaganje veta sugeriše da Moskva možda “nešto krije”

Rusija stavila veto na predlog rezolucije UN o nuklearnom oružju u svemiru

Rusija je danas stavila veto na predlog rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koji su sponzorisale SAD i Japan kojom se pozivaju sve zemlje da spriječe opasnu trku u nuklearnom naoružanju u svemiru.

Rusija stavila veto na predlog rezolucije UN o nuklearnom oružju u svemiru Foto: AP
RSEIzvor

SAD su ocjenile da ulaganje veta sugeriše da Moskva možda “nešto krije”, dok je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja uoči glasanja novinarima rekao da je to “šala od rezolucije”.

Glasanje je uslijedilo nakon što je Vašington optužio Moskvu da razvija svemirsko antisatelitsko nuklearno oružje, što je Rusija demantovala.

Uoči glasanja u 15-članom Savjetu bezbjednosti, zvaničnici američke administracije odbili su da podijele detalje obavještajnih podataka da podrže te navode.

Ambasadorka SAD Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield) rekla je poslije glasanja da je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da Moskva nema namjeru da raspoređuje nuklearno oružje u svemiru, ali da veto te zemlje postavlja pitanje šta ruska vlada možda krije.

Nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti na glasanje su stavili SAD i Japanu poslije skoro šest nedjelja pregovora. Predlog je dobio 13 glasova za, dok je Kina bila uzdržana, a Rusija stavila veto.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije ove godine da je Rusija protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru.

Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN bi potvrdila obavezu poštovanja Sporazuma o svemiru i pozvala države da “aktivno doprinose cilju mirnog korišćenja svemira i sprječavanja trke u naoružanju u svemiru”.

Ugovor o svemiru iz 1967. zabranjuje potpisnicima – uključujući Rusiju i SAD – da postavljaju “u orbitu oko Zemlje sve objekte koji nose nuklearno oružje ili bilo koju drugu vrstu oružja za masovno uništenje”.

Vlade širom svijeta sve više posmatraju satelite u Zemljinoj orbiti kao ključna sredstva koja omogućavaju niz vojnih kapaciteta na Zemlji, a svemirske komunikacije i satelitski povezani dronovi u ratu u Ukrajini predstavljaju primeri ogromne uloge svemira u savremenom ratovanju.

Portal Analitika