Svijet

Rusija proglasila službenika slovenačke ambasade nepoželjnom osobom

Rusija je proglasila službenika slovenačke ambasade u Moskvi nepoželjnom osobom, čime je uzvratila na takav potez Ljubljane, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Rusija proglasila službenika slovenačke ambasade nepoželjnom osobom Foto: Pixabay
BetaIzvor

Ministarstvo je navelo da je danas pozvalo na razgovor slovenačku ambasadorku u Moskvi Darju Bavdaž Kuret kako bi joj „izrazilo snažan protest zbog neosnovane odluke Slovenije da poništi akreditaciju službeniku ruske ambasade“ u Ljubljani, prenosi agencija TASS.

„Na osnovu principa reciprociteta, ambasadorki je uručena nota u kojoj se navodi da je službenik slovenačke ambasade u Moskvi proglašen personom non grata“, navodi se u saopštenju.

Slovenačko protjerivanje službenika ruske ambasade Moskva vidi kao „još jedan otvoreno neprijateljski korak, koji je dio ukupne politike Ljubljane usmjerene na uništavanje slovenačko-ruskih veza“, navelo je ministarstvo koje vodi Sergej Lavrov.

„Svu odgovornost za posljedice takve destruktivne politike snosi Slovenija“, dodalo je ministarstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije proglasilo je 21. marta nepoželjnom osobom službenika ruske ambasade u Ljubljani, optuživši ga za „obavljanje aktivnosti koje nisu u skladu sa njegovim diplomatskim statusom“.

Portal Analitika