Zdravlje

Problem crvenila kože lica pojašnjava specijalista dermatovenerolog dr Ivana Vučeljić

Rozacea se teško liječi ali se uspješno drži pod kontrolom

Rozacea je hronično oboljenje koje zahvata kožu lica u vidu crvenila i spada u oboljenja sebacealnih ili lojnih žlijezda lica.

Rozacea se teško liječi ali se uspješno drži pod kontrolom Foto: Privatna arhiva
Zlatko Šebek
Zlatko ŠebekAutor
Portal AnalitikaIzvor

Rozacea se može pojaviti kod osoba bilo kog tipa kože, ali je češća kod osoba svijetle puti i nešto izražajnijeg rada lojnih žlijezda – objašnjava za Portal Analitika dr Ivana Vučeljić, specijalista dermatovenerolog iz ZU "Tesla Medical Berane".

Nošenje jednokratnih zaštitnih maski više puta, te neadekvatna higijena pamučnih koje su popularne kod naših građana doprinijele su pogoršanju stanja kože lica. Većina pacijenata se žali na crvenilo, koje je najčešće kratkotrajne i upalne prirode dok u teža oboljenja spada rozacea čije liječenje može da potraje saznajemo od doktorke Vučeljić.

Prema njenim riječima, rozacea se najčešće javlja između 30 i 40 godine života. Ponekad se može javiti i na vratu, grudima, koži glave i ušima. Kako vrijeme odmiče, zahvaćena koža dobija stalnu crvenu boju, a mogu se pojaviti i prošireni kapilari.

Kod težih oblika bolesti moguća je i pojava bubuljica i sitnih gnojanica, a u ozbiljnim slučajevima veliki, otečen i crven nos. Karakteriše se naletima crvenila, izraženim pri prelasku iz hladnog u topli prostor, prilikom konzumiranja alkohola ili veoma začinjene hrane. 

Dr Vučeljić naglašava da se nakon nekoliko godina, ukoliko oboljenje nije adekvatno tretirano, nastaju trajno prošireni kapilari,a kod muškaraca dolazi i do uvećanja lojnih žlijezda i zadebljavanja potkožnog tkiva posebno u regiji nosa.

Uzrok oboljenja je nejasan i do sad neistražen ali se pretpostavlja da rozaceu aktiviraju faktori kao što su sunčevo zračenje, alkohol, začinjena hrana, kofein, toplota, stres i hormonalne promjene.

Kako tretirati kožu

Osobe sa rozaceom treba da izbjegavaju sredstva za čišćenje koja su agresivna i koja isušuju kožu, savjetuje Vučeljić.

- Treba da se koriste sapuni i gelovi prilagođeni osjetljivoj koži. Voda prilikom pranja lica treba da bude hladna ili mlaka, jer vruća voda pojačava crvenilo. Proizvodi sa vještačkim mirisima, mentolom ili uljem eukaliptusa takođe pojačavaju crvenilo - savjetuje Vučeljić, naglašavajućida kod žena šminka treba da bude bez mirisa i sa zaštitnim faktorom.

Ona se osvrnula i na napitke koji pogoršavaju stanje kože pacijenta.

- Topli napici pogoršavaju izgled lica, kod nekih pacijenata je to alkohol, posebno crno vino kao i različiti začini. Najčešće su dovoljne sasvim male količine začina ili alkohola - kazala je doktorka, savjetujući da obratimo pažnju na unos namirnica jer i to može biti dovoljno da se stanje kod pacijenata poboljša.

Liječenje crvenila na licu

Liječenje ovog oboljenja je kompleksno i individualno. Rozacea se teško liječi ali se uspješno drži pod kontrolom. 

- Terapija može biti lokalna, primjenom kremova sa supstancama poput azelaične kiseline, metronidasola ili ihtiola. Sa uspjehom se daje terapija antibioticima. Tretmani sa IPL laserima mogu dovesti do regresije promjena ali uz održavanje sa adekvatnom lokalnom terapijom - pojašnjava ona.

Dr Vučeljić je kazala da ukoliko se na vrijeme otkrije ova sklonost, savjetuje se određen način života i njege kože, koji mogu znatno da smanje epizode crvenila. Ukoliko prepoznate da neko ima promjene u vašoj familiji, a sumnjate da bi ste ih i vi mogli imati, potražite savjet dermatologa.

Boravak u zimskim centrima tokom sunčanih dana, kao i prvi zraci sunca tokom proljećnog perioda kojima se svi radujemo, stvari su na koje generalno svi ljudi, a posebno oni sa osjetljivom kožom, moraju da obrate pažnju.

Po njenim riječima, pretjerana izloženost suncu, kao i neodgovarajuća zaštita od sunca, mogu da pogoršaju umjesto da zaliječe simptome kože lica sa rozaceom.

Koža koja je na medikamentoznom tretmanu je posebno osjetljiva na sunce i potrebna joj je veoma visoka zaštita od sunca.

- Najbolji način da zaštitite kožu je da ograničite vrijeme provedeno na suncu, da izbjegavate izlaganje kada je sunčevo zračenje najvećeg intenziteta, da nosite zaštitnu odjeću i da koristite pouzdani preparat za zaštitu od sunca koji nudi nivo zaštite koji je potreban vašoj koži. Idealno, zajedno sa UV zaštitom, preparat bi trebalo da nudi zaštitu od vidljive svjetlosti visoke energije (HEVIS). Takođe preporučujemo da koristite preparate za zaštitu od sunca koji su posebno formulisani za vaš tip kože kao i problem sa kožom - kazala je Vučeljić.

Portal Analitika