Svijet

"Veliki udarac međunarodnom kriminalu"

Rekordna zapljena droge u Britaniji: U bananama pronađeno skoro 6 tona kokaina

U Sautempton Portu 8. februara policija je zaplijenila 5.7 tona kokaina vrijednog 526 miliona eura. To je najveća zapljena droge klase A ikad u Velikoj Britaniji. Nacionalna agencija za kriminal (NCA) i granični policajci našli su drogu u kontejneru s bananama iz Južne Amerike, prenosiSky News. Prethodna rekordna zaplijenila dogodila se u istoj luci 2022., a radilo se o 3.7 tona.

Ilustracija Foto: AFP
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

"Ova rekordna zapljena biće ogroman udarac međunarodnom organizovanom kriminalu. Ostat će bez velikog profita", rekao je direktor NCA-a Chris Farrimond. "Destinacija ove pošiljke je bila kontinentalna Evropa, ali ne sumnjam da bi značajna količina droge završila nazad kod nas", dodao je.

Policajci utvrđuju koja kriminalna mreža je organovala pošiljku droge u luku u Southamptonu. Otkriveno je da je konačna destinacija pošiljke trebao biti Hamburg u Njemačkoj. NCA procjenjuje da bande u Britaniji od prodaje droge godišnje zarađuju u prosjeku 4.7 milijardi eura.

"NCA presreće međunarodne mreže kod nas i u inostrsnstvu, zaustavljamo ih na svakom koraku", rekao je Farrimond i naglasio da je za ovu misiju ključna međunarodna suradnja.

Portparol NCA-a rekao je da je krijumčarenje kokaina blisko povezano s nasiljem u lancu nabake. Ministar migracija i granica Tom Pursglove rekao je da vlada ima nultu dozu tolerancije za krijumčarenje drogama. "Ova zapljena jasno poručuje kriminalcima da ćemo ih uloviti", rekao je. "Naša granična policija neumorno radi na zaštiti granica i održanju javne sigurnosti.

Portal Analitika