Društvo

Realizovana aktivnost Dani zajedničke akcije SEE JAD: Lider aktivnosti Španija, Crna Gora kolider

Uprava policije je bila kolider u značajnoj međunarodnoj aktivnosti Dani zajedničke akcije za Jugoistočnu Evropu (SEE JAD), koja je realizovana u periodu od 26. do 29. oktobra, pri čemu je Centralni koordinacioni centar iz kojeg se upravljalo akcijom formiran u Podgorici, saopšteno je iz Uprave policije.

Realizovana aktivnost Dani zajedničke akcije SEE JAD: Lider aktivnosti Španija, Crna Gora kolider Foto: MUP
Portal AnalitikaIzvor

Aktivnost je planirana i realizovana u saradnji sa EUROPOL-om, uz podršku projekta IPA2019.

Da je Crna Gora pouzdan partner, tvrde iz Ministarstva unutrašnjih poslova, dokazuje činjenica formiranje Koordinacionog centra za predmetnu međunarodnu akciju u Podgorici, što je prvi slučaj da se on formira van sjedišta EUROPOL-a. Nosilac navedene aktivnosti i koordinator je bila Španija, dok je Crna Gora imala ulogu kolidera

U ovoj međunarodnoj aktivnosti učestvovalo je 28 zemalja iz regiona i Evropske unije (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Irska, Luksemburg, Portugal, Rumunija, Slovenija, Slovačka, Španija, Švedska, Holandija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo*, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Švajcarska, Velika Britanija, Ukrajina), dok je učešće u aktivnosti uzeo i veći broj međunarodnih organizacija: EUROPOL, EUROJUST, INTERPOL, FRONTEX, SELEC, US DEA, CSC WB IPA/2019 i SEESAC.

''Direktor Zoran Brđanin i v.d pomoćnik direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Dejan Knažević su 26. oktobra obišli Centralni koordinacioni centar. Brđanin se obratio prisutnima i izrazio zadovoljstvo što je crnogorska policija domaćin jedne izuzetno važne operativne akcije EUROPOL-a, te konstatovao da ovo predstavlja dodatan podstrek crnogorskoj policiji da odlučno nastavi svoj reformski put, u cilju uspostavljanja jakog i održivog sistema, i apostrofirao opredijeljenost crnogorske policije u borbi protiv međunarodnog kriminala'', navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, Brđanin se dan kasnije sastao sa predstavnicima Evropske Komsije, Sabine Zwaenepoel DG Near i Febe Liagre DG Home, kao i sa Adriana Toston Diez drajver EMPACT aktivnosti za vatreno oružje i Anna Marinelli ispred projekta IPA 2019.

''Sagovornici su konstatovali da su prepoznati rezultati u oblasti međunarodne policijske saradnje u izvještaju Evropske komisije objavljenom u oktobru ove godine, te da je to potvrda posvećenosti crnogorske policije da, u cilju efikasne borbe protiv organizovanog kriminala, koristi sve raspoložive mehanizme za blagovremenu razmjenu informacija i kvalitetnu operativnu saradnju'', ističe se u saopštenju.

Koordinacioni centar SEE JAD-a u Podgorici su 27. oktobra obišli i predstavnici Evropske komisije, kao i Granični prelaz Božaj, prilikom čega su imali direktan uvid u način rada i postupanje policijskih službenika prilikom granične kontrole.

''U ovoj aktivnosti na udaru su bili krijumčari oružja, narkotika, kao i lica koja se bave trgovinom ljudima i krijumčarenjjem ilegalnih migranata'' istakli su iz policije.

Prema njihovim navodima, u pripremnim fazama akcije, kao i u sprovođenju, osim kancelarije EUROPOL-a u Crnoj Gori, aktivnu su ulogu imali i organizacione jedinice Sektora za borbu protiv kriminala nadležne za borbu protiv krijumčarenja narkotika, oružja i ilegalnih migranata, dok su značajnu ulogu i doprinos dali i pripadnici Sektor granične policije.

''Predmetna akcija je sprovedena na teritoriji Crne Gore, odnosno na svim graničnim prelazima i u nadzoru kompletne državne granice, uz učešće raspoloživih ljudskih i materijalno - tehničkih resursa iz sastava granične policije, koji su angažovani na osnovu prethodno izvršene operativne analize i procjene organizacionih jedinica na terenu'', dodaje se u saopštenju.

U Crnoj Gori je u sprovođenju navedenih aktivnosti svakog dana učestovalo preko 300 službenika Uprave policije.

Prethodni višemjesečni obavještajni rad usmjerio je ciljane kontrole, te su vršeni brojni pretresi unutar terotorije naše drzave što je rezultiralo pronalaskom:

· 24 komada raznog oružja u ilegalnom posjedu,

· oko 6.000 komada različite municije,

· oko 1,2 kg eksploziva iz trotilskog metka,

· na određenim lokacijama su pronađeni narkotici, više lica je lišeno slobode i protiv istih su podnijete krivične prijave.

Granična policija je u danima akcije izvršila detaljnu kontrolu 1.220 osoba, 1.550 vozila i dva plovila, spriječila ilegalni ulazak u Crnu Goru za 75 osoba, evidentirala su dva slučaja pokušaja upotrebe falsifikovanih dokumenata, otkazan je boravak, odnosno određena je zabrana ulaska, u Crnu Goru za 10 osoba, oduzeta su dva vozila koja se potrazuju, a izdato je i više prekršajnih naloga zbog kršenja zakona o strancima. Takođe, pronađeno je 67 pvc pakovanja marihuane.

U cjelokupnoj akciji u svim zemljama učestvovalo je skoro 16.000 službenika. Ukupne aktivnosti su dovele do 382 hapšenja osumnjičenih, od kojih je većina umiješana u trgovinu drogom, omogućavanje ilegalne imigracije, prevaru sa dokumentima i trgovinu vatrenim oružjem.

 

Frontex: Na balkanskoj ruti uhapšene 382 osobe, akcija koordinisana iz Crne Gore
0
Frontex: Na balkanskoj ruti uhapšene 382 osobe, akcija…
04.11.2022 13:53

 

Portal Analitika