Crna hronika

Zaplijenjeno preko 300 kilograma kokaina

Frontex: Na balkanskoj ruti uhapšene 382 osobe, akcija koordinisana iz Crne Gore

U zajedničkoj akciji protiv trgovaca ljudima koji koriste balkansku rutu, a u kojoj je učestvovala i Crna Gora, uhapšene su 382 osobe, navodi se na sajtu Frontexa.

Portal AnalitikaIzvor

"Frontex, Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu, udružila se sa 28 zemalja, Europolom, INTERPOL-om i Eurojustom u borbi protiv trgovine drogom i vatrenim oružjem, krijumčarenja migranata i trgovine ljudima. Gotovo 16.000 oficira bilo je uključeno u operaciju, poznatu kao Dan zajedničke akcije (JAD) Jugoistočna Evropa, koja je održana između 26. i 29. oktobra, uglavnom na Balkanu i Jugoistočnoj Evropi. Operaciju su koordinirali Španija i Europol, a zajednički je vodio Frontex. Planirano je na osnovu pristupa vođenog obavještajnim podacima i uključivalo je pojačane provjere vanjskih granica EU", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, sveukupno, aktivnosti su dovele do 382 hapšenja osumnjičenih, od kojih je većina umiješana u trgovinu drogom, omogućavanje ilegalne imigracije, falsifikovanje dokumenata i trgovinu vatrenim oružjem. 

"Policajci na terenu otkrili su brojna krivična djela koja se odnose na omogućavanje ilegalne imigracije i srodna kršenja zakona kao što je prevara dokumenata. Hapšenja i prikupljeni dokazi omogućili su organima za provođenje zakona da pokrenu 130 novih istraga. Zaplijenjeno je 106 komada vatrenog oružja, kao i 304 kg heroina i 1,3 kg kokaina. Frontex je podržao akciju u okviru nekih od svojih tekućih zajedničkih operacija na kopnenim i morskim granicama, tj. Zajednička operacija Terra, koja se odvija duž istočnih granica EU, Zajednička operacija Moldavija i razne zajedničke operacije na Zapadnom Balkanu", istakli su u saopštenju. 

Navode kako je da bi se olakšala saradnja, operativni službenik Frontexa bio prisutan u koordinacionom centru, čiji je domaćin po prvi put bila treća zemlja, Crna Gora.

Balkanska ruta

"Balkanska ruta je poznata po svojoj upotrebi u brojnim oblastima kriminala, uključujući krijumčarenje migranata i trgovinu vatrenim oružjem i drogom u EU. Multinacionalne kriminalne grupe nabavljaju oružje uglavnom iz zemalja Zapadnog Balkana.  Vatreno oružje se zatim krijumčari u EU - uglavnom u Belgiju, Francusku, Njemačku, Španiju i Holandiju. S druge strane, balkanska ruta je ključna ulazna tačka za trgovce heroinom, dok krijumčari kanabisa i kokaina takođe koriste ovu prelaznu tačku", navodi se u saopštenju Frontexa.

U akciji su učestvovale države članice EU: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Irska, Luksemburg, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, kao i zemlje van Unije:  Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Švajcarska, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Portal Analitika