Društvo

RCF: Dodijeljeni grantovi za razvoj stručnog obrazovanja

Svečana ceremonija dodjele grantova Regionalnog fonda za izazove održana je danas u Privrednoj komori Crne Gore. 

RCF: Dodijeljeni grantovi za razvoj stručnog obrazovanja Foto: Privredna komora CG
Portal AnalitikaIzvor

Na skupu je saopšteno da je nakon prvog poziva za dostavljanje predloga projekata, RCF dobio 205 izjava o zainteresovanosti od strane konzorcijuma i instutucija koji se bave stručnim obrazovanjem i obukom, te kompanija iz regiona Zapadnog Balkana. Od ukupnog broja prijava, 29 je pristiglo iz Crne Gore. Daljim radom Selekcione komisije donijeta je odluka da se dva najuspješnija projekta iz Crne Gore predlože za finansiranje i dobiju investicije u infrastrukturu i opremu u ustanovama za stručno obrazovanje, ali i obuke i usavršavanja svih uključenih u realizaciju programa kooperativnog obrazovanja. Sredstva će biti investirana u ukupnom iznosu od 937.249 EUR.

Konzorcijum koji čine Srednja elektrotehnička škola "Vaso Aligrudic" iz Podgorice sa partnerima Bild Studio, Alicorn, Data Design, Amplitudo,i Mont-inženjering, dobio je grant u iznosu od 511.509 hiljada eura, dok je konzorcijumu Srednje mješovite škole "Danilo Kiš" iz Budve sa partnerima Hotelska Grupa Montenegro Stars, Budva, Gospoština Lux, Budva i Spencer & Hill Team, Bečići dodijeljen grant u iznosu od 425.740 hiljada eura.

Ceremoniji su prisustvovali predsjednica Privredne komore Crne Gore, dr Nina Drakić, Ambasador Federalne Republike Njemačke u Crnoj Gori Robert Heinrich Weber, direktorica, Direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta , Marija Lalatović, direktor KfW Njemačke razvojne banka, Kancelarija u Crnoj Gori Željko Uljarević.

Predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić istakla je da je ovaj projekat Regionalnog fonda za izazove važan za Crnu Goru i susjedne zemlje jer nudi potrebna nova znanja, novu kadrovsku energiju, odnosno kvalifikovane zaposlene i izvršioce kako bi naša ekonomija bila konkurentna.

"Privreda koja se razvija pod uticajem novih tehnologija i tržišnih zahtjeva podrazumijeva i obrazovni sistem koji se stalno unapređuje i prilagođava potrebama vremena. Digitalizacija, automatizacija, vještačka inteligencija, i drugi zahtjevi potrošača, nastaviće da traže i nameću nove kvalifikacije stručnog znanja i obrazovanja", kazala je Drakić.

Prema njenim riječima, iz dobijenih grantova unaprijediće se rad osam privrednih subjekata i dvije obrazovne ustanove iz Crne Gore, te da je ohrabrujuće što se i manje kompanije interesuju za unapređenje kadrovskih kapaciteta i saradnju sa obrazovnim ustanovama.

Pozvala je kompanije i obrazovne ustanove da apliciraju u narednim pozivima, te najavila da će se već krajem mjeseca krenuti sa aktivnostima za raspisivanje novog.

Ambasador Federalne Republike Njemačke u Crnoj Gori Robert Heinrich Weber istakao je da Njemačka želi da podrži Crnu Goru na njenom evropskom putu, te da treba da budemo ponosni što će realizacija ovog projekta pružiti snažan doprinos kompetitivnosti crnogorskih kompanija na zajedničkom tržištu Evropske unije.Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.