Društvo

Rastoder: Deportacija je tamna mrlja na obrazu viteške Crne Gore

Iz Bošnjačkog vijeća Crne Gore poručili su kako deportacija bosansko-hercegovačkih izbjeglica 1992. godine predstavlja tamnu mrlju na obrazu viteške Crne Gore.

Rastoder: Deportacija je tamna mrlja na obrazu viteške Crne Gore Foto: BVCG
Portal AnalitikaIzvor

Njihovi predstavnici Mirsad Rastoder i Admir Adrović danas su bili na obilježavanju godišnjice deportacije u Herceg Novom.

"Prizivam velike umjetnike koji su Herceg Novom dali dušu u predhodnom vijeku i uzdigli ga do visine grada u koji se rado dolazi, da pomognu Novljanima da pronađu onu liniju, tanku liniju, između dobra i zla i pronađu snagu da se u njihovom gradu nađe spomenik za civilne žrtve deportacije. Svojim borama svjedočim da nije lako buditi uspavanu savjest našeg društva, ali najmanje što možemo učiniti jeste da ustanovimo dan sjećanja, da podignemo spomenik, da državni organi urade to što treba, da ovu istragu, optužbu i odgovornost personaliziju, da se u udžbenicima nađu osnovni podaci o ratnim zločinima, da nam djeca ne izlaze iz škola neinformisana", istakao je Rastoder.

Traže ponovno otvaranje istrage o deportaciji i podizanje spomenika žrtvama
3
Traže ponovno otvaranje istrage o deportaciji i podizanje…
25.05.2024 19:02

Nikome se, dodao je on, ne spočitava kolektivna krivica.

"Samo tražimo da se pravosudno utvrdi istina, odgovornost i pravda za žrtve zločina, koje su dio golemog stradanja od genocidne politike devedesetih. Zato apelujemo, pronađite onu spasonosnu crtu između dobra i zla. Ne slušajte manipulatore koji se ogrću "nacionalnom košuljom" kako bi sebe izdigli na prijesto mitomanskog mučenika laži i prevare", dodao je on.

Portal Analitika