Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Raspisan javni poziv za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Danilovgrad – Nikšić, biće dužine 31 km

Raspisan javni poziv za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Danilovgrad – Nikšić, biće dužine 31 km

Saobraćajnica će imati za cilj da obezbijedi kvalitetnu vezu između dva grada, a u konačnom poboljša saobraćajnu povezanost Crne Gore i Bosne i Hercegovine

Raspisan javni poziv za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Danilovgrad – Nikšić, biće dužine 31 km Foto: Monteput
Portal AnalitikaIzvor

Monteput je raspisao javni poziv za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Danilovgrad – Nikšić, dužine 31 km.

Kako navode iz Monteputa, osnovni cilj poziva je razvijanje tehničke dokumentacije s fokusom na istraživanje i definisanje optimalnog koridora trase brze saobraćajnice Danilovgrad – Nikšić. Izradom idejnog rješenja želi se precizirati optimalna trasa, čime se stvara osnova za dalje faze projektne dokumentacije i buduću izgradnju ove važne saobraćajnice.

„Naglasak će biti stavljen na analizu optimalne trase, uključujući projektovanje mostova, tunela i drugih ključnih infrastrukturnih objekata. Proces projektovanja zahtijeva multidisciplinarni pristup koji obuhvata tehničke, ekonomske, prostorne i ekološke aspekte, uz poštovanje važećih propisa i standarda“, ističe se u saopštenju.

Kako dodaju, posebna pažnja biće posvećena zaštiti životne sredine i održivom razvoju. U izradi idejnog rješenja, projektant je dužan primijeniti TEM standarde i preporučenu praksu kao osnovne smjernice za projektovanje saobraćajnice. Revizija tehničke dokumentacije biće sprovedena kako bi se osigurala usklađenost sa zakonskim i tehničkim zahtjevima.

Ta brza saobraćajnica ima za cilj da obezbijedi kvalitetnu saobraćajnu vezu između Danilovgrada i Nikšića, a u konačnom poboljša saobraćajnu povezanost Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Pored toga, nova saobraćajnica će omogućiti bolje povezivanje sa auto-putem Bar-Boljare i Jadransko-Jonskim autoputem, čime će se unaprijediti regionalna povezanost i ekonomski razvoj.

Portal Analitika