Svijet

Rama: Srbija mora biti kažnjena zbog dana žalosti, EU da izađe sa drugim saopštenjem ili nijesmo na istoj liniji

Premijer Albanije Edi Rama danas je iz Rima poručio kako Srbija mora da bude kažnjena zbog proglašenja dana žalosti nakon nedjeljnih događaja na sjeveru Kosova.

Rama: Srbija mora biti kažnjena zbog dana žalosti, EU da izađe sa drugim saopštenjem ili nijesmo na istoj liniji Foto: klix.ba
AgencijeIzvor

On je istovremno pozvao Evropsku uniju da izađe sa drugim saopštenjem i da osudi dan žalosti koji je Srbija objavila zbog tragičnih događaja na Kosovu ili “neće biti na istoj liniji sa njom”.

On je tokom konferencije za medije sa ministrom vanjskih poslova Italije Antonijom Tajanijem rekao da je nemoguće da podrže prvu izjavu EU o dijalogu Kosova i Srbije, a da nemaju drugu izjavu kojom osuđuju postupke Srbije.

„Prvi put u najmanje poslednjih 10 godina, naš stav je u suprotnosti sa vanjskopolitičkom izjavom EU. Ovakav stav je povezan sa činjenicom da je izjava EU izjava koja sama po sebi nema problem, jer se odnosi na sve ono što je ranije rekao visoki predstavnik Borelj u vezi sa obavezama Kosova u vezi sa dijalogom, ali postoji veliki problem da to ne odgovara stvarnosti posljednjih dana“, kazao je Rama.

Dodao je da je „nemoguće da se pridružimo EU, a da ne vidimo drugu izjavu koja se bavi problemom posljednjih dana, kada se dogodio dramatičan razvoj nakon što je kosovski policajac ubijen od strane kriminalne grupe koja je očigledno bila uključena u teror na sjeveru Kosova, nakon čega je uslijedilo proglašenje dana nacionalne žalosti u Beogradu“.

„Za nas je to neprihvatljivo, neopravdano, čak i za osudu, jer je neevropski i zato što je ujedno najgori signal koji bi Srbija mogla da da u ovom trenutku za cijeli region i za Evropu“, rekao je Rama.

Premijer Albanije je dalje rekao da su zatražili od EU i euroatlantske zajednice da dignu demokratsku uzbunu na najviši nivo i daju odgovarajući odgovor na postupke Beograda.

„Zahtijevali smo da EU i cijela evroatlantska zajednica dignu demokratsku uzbunu na najviši nivo i svim raspoloživim instrumentima pošalju pravu poruku ovoj potpuno neprihvatljivoj poruci koja proizilazi iz proglašenja dana nacionalne žalosti u Beogradu. Sve dok ne bude drugog saopštenja EU da se pravično donese presuda za posljednje dane, nećemo se uskladiti sa prvom izjavom“, kazao je on.

Portal Analitika

Komentari (10)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
Š Šumadinac_neregistrovani
27.09.2023. 21:09

Sve je ovo jedna velika igra.Koliko je samo naoružanja sa prostora bivše Juge završilo ko zna gde.Ovako nešto može svaka republika bivše Juge da prikaže.Iz magacina bivše JNA a bilo u rukama TO.Samo je Srbiji JNA uzela od TO.

3
1
A Ahaaa_neregistrovani
27.09.2023. 17:12

Ramo,Ramo druže moj. Ramo ,Ramo brate moj ,dali čuješ jecaj moj .

10
0
d drobnjak_neregistrovani
27.09.2023. 17:05

Propade Open Balkan.

16
0
C Cgpg_neregistrovani
27.09.2023. 16:57

Do juče se lizao sa Vučićem, a sad kao nešto bulazni. Ista ništa roba.

17
0
F Franjo_neregistrovani
27.09.2023. 16:54

Ali gosn. Ramo,Kosovo je sustavni dio Srbije a vi pravite velikualbaniju.

3
17
B Brat_neregistrovani
27.09.2023. 16:50

AV se, izgleda za slamcicu hvata praveci budalama svoj narod. Sve ove zapadnjake, sto je pravio budalama do sada izgleda poceli samari da stizu...

18
2
r roki_dg55_neregistrovani
27.09.2023. 16:45

Potpuno ste u pravu g-dine Rama! Isti je slučaj u CG, u pojedini Opštinama đe vlast drže nesrećni srbalji!

28
3
P Plav_neregistrovani
27.09.2023. 16:39

Pobrini se da Servija dobi sankcije

20
3
k karamerle_su_jeftine_neregistrovani
28.09.2023. 09:15

@Plav_neregistrovani Mujaga pojedi baklavu

0
1
j jasamovo_neregistrovani
27.09.2023. 16:37

ALI TO JE TVOJ BRAT AV

20
2