Svijet

"Partnerstvo Ukrajine i država jugoistočne Evrope nastaviće se učešćem partnera u mirovnom sporazumu"

Rama i Zelenski: Dogovorili jačanje Kijeva u borbi protiv Rusije

Lideri Albanije i Ukrajine izjavili su danas da su na Samitu Ukrajina - jugoistočna Evropa u Tirani napravljeni konkretni dogovori država o jačanju Kijeva u borbi protiv Rusije.

Rama i Zelenski: Dogovorili jačanje Kijeva u borbi protiv Rusije Foto: Beta/AP
AgencijeIzvor

"Drago mi je što su države jugoistočne Evrope kao kolektiv pružile podršku Ukrajini i stale na njenu stranu dok se bori da sačuva svoj integritet, slobodu izbora i demokratiju", izjavio je premijer Albanije Edi Rama, koji je bio domaćin samita na kome su učestvovali lideri zemalja jugoistočne Evrope.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim Rama je dodao da je zadovoljan bilateralnim sastankom koji su dvojica lidera imala uoči samita i koji vidi kao korak ka još boljim odnosima Albanije i Ukrajine.

Rama je dodao da postoji jasna opasnost za Balkan zbog ruske agresije.

"Ono što se dešava tamo u Ukrajini može se ponoviti na različite načine", rekao je albanski premijer.

Zelenski je u obraćanju učesnicima samita rekao da je Ukrajina zainteresovana za zajedničku proizvodnju municije sa zemljama jugoistočne Evrope i da će uskoro predstaviti detalje predloga o osnivanju "Foruma odbrambene industrije Ukrajina-Balkan" u Kijevu ili u nekom od glavnih gradova regiona.

"Imamo problema sa snabdijevanjem municijom. To utiče na situaciju na ratištu. Zainteresovani smo za zajedničku proizvodnju s vama i svim našim partnerima", rekao je Zelenski i u uvodnom obraćanju na samitu Jugoistočna Evropa-Ukrajina.

On je na konferenciji za medije izjavio da je današnji samit unija koja okuplja balkanske države da izgrade dobar odnos dok se Rusija ne libi da učini sve kako bi destabilizovala situaciju u regionu.

"Naše partnerstvo Ukrajine i država jugoistočne Evrope nastaviće se učešćem partnera u mirovnom sporazumu koji se priprema u Švajcarskoj", kazao je Zelenski.

U Kongresnoj palati u Tirani održan je Samita za Ukrajinu koji je, uz predsjednika te zemlje Volodimira Zelenskog, okupio lidere zemalja jugoistočne Evrope i zvaničnike EU.

Zelenski i Rama, zajedno su dočekivali učesnike ispred Kongresne palate u Tirani.

Na samit su stigli predsjednici Crne Gore Jakov Milatović, Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Vjosa Osmani i Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, zatim premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsjednica Savjeta ministara BiH Borjana Krišto, kao i predsjednica Moldavije Maja Sandu.

Lideri Turske Redžep Tajip Etdogan i Kirjakos Micotakis učesnicima su se obratili putem video linka.

Portal Analitika