Društvo

Po izboru međunarodne organizacije Svjetski projekat pravde

Radulović stručni konsultant za istraživanje o indeksu vladavine prava za 2023. godinu

Na poziv međunarodne organizacije Svjetski projekat pravde (World Justice Project) predsjednik Udruženja pravnika Crne prof. dr Branislav Radulović učestvovao u istraživanju o indeksu vladavine prava za 2023. godinu, koje ova organizacija sprovodi u više od 142 zemlje svijeta. 

Radulović stručni konsultant za istraživanje o indeksu vladavine prava za 2023. godinu Foto: screenshot rtcg
Portal AnalitikaIzvor

Svjetski projekat pravde mjeri razvoj vladavine prava u zemljama na osnovu prakse, iskustva i percepcije opšte javnosti i znanja pravnih stručnjaka. 

Po osnovu stručnosti i dosadašnjeg rada na unaprjeđenju vladavine prava, Svjetski projekat pravde je izabrao predsjednika Udruženja pravnika profesora Radulovića kao stručnog konsultanta za Crnu Goru za izvještaj koji će tretirati 2023. godinu.

Indeks vladavine prava mjeri se kroz osam indikatora i to: ograničenja vladinih ovlašćenja, odsustvo korupcije, otvorenost vlade, dostupnost osnovnih prava, red i bezbjednost, sprovođenje zakona, građansko pravosuđe i krivično pravosuđe. 

Svjetski projekat pravde (WJP), sa sjedištem u Vašingtonu predstavlja nezavisnu, multidisciplinarnu organizaciju koja ima za cilj da unaprijedi znanje, podigne svijest kod javnosti o značaju vladavine prava i s tim u vezi, sprovodi aktivnosti za unaprjeđenje vladavine prava širom svijeta. Ovu organizaciju je osnovao Willian H. Neukom kao predsjednik Američke advokatske komore (ABA), a 2009. godine uz podršku 21 strateškog partnera postaje nevladina organizacija. 

Crna Gora za 2022. godinu nije bila obuhvaćena Izvještajem o indeksu vladavine prave Svjetskog projekta pravde (World Justice Project), a od država regiona najbolje su bile ocjenjene članice EU Slovenija na 27 i Hrvatska na 39 mjestu. Iza njih su slijedile BiH (50), Makedonija (54) i Kosovo (57) koje su bilježile napredak, dok je Srbija, u odnosu na godinu ranije, na indeksnoj listi pala za četiri mjesta (74).

Novi izvještaj o indeksu vladavine prave za 2023 godinu, koji će obuhvatiti i Crnu Goru biće objavljen u oktobru tekuće godine.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
g goran1234_neregistrovani
07.06.2023. 12:13

A nama ne valja ni za kakvu funkciju. Crna Goro crna li si

0
0