Politika

“Ključni problem u svemu je nepostojanje funkcionalnog Ustavnog suda”

Radulović: Izmjene Zakona o predsjedniku nijesu u skladu sa Ustavom

Izbor Vlade koju podržava prilično nejasna politička većina koja, prema rezultatima nedavnih lokalnih izbora, nema većinsku podršku građana, ne može biti javni interes i razlog za povratno dejstvo zakona

Radulović: Izmjene Zakona o predsjedniku nijesu u skladu sa Ustavom Foto: RTCG
Portal AnalitikaIzvor

Usvojene izmjene i dopune Zakona o predsjedniku Crne Gore nijesu saglasne sa Ustavom jer se njima definiše nešto što je ustavna materija, i to na način suprotan najvišem pravnom aktu, smatra advokat Veselin Radulović.

On je za agenciju Mina kazao da predsjednik po Ustavu ima ovlašćenje da predlaže Skupštini mandatara, a usvojene izmjene zakona definišu da će se, u slučaju da predsjednik države to ne uradi u propisanom roku, mandatarom smatrati osoba koju podrži parlamentarna većina.

“U tom slučaju mandatara bi predlagala i birala Skupština”, rekao je Radulović agenciji Mina.

Kako je naveo, da bi neki zakon imao retroaktivno dejstvo, u postupku njegovog donošenja mora se utvrditi javni interes i za to se moraju dati ubjedljivi razlozi.

Radulović smatra da je i to izostalo u ovom slučaju.

“Jer izbor Vlade koju podržava prilično nejasna politička većina koja, prema rezultatima nedavnih lokalnih izbora, nema većinsku podršku građana, ne može biti javni interes i razlog za povratno dejstvo zakona”, kazao je Radulović.

On je naveo da izmjenama Zakona o predsjedniku, Skupština u jednom dijelu preuzima nadležnosti predsjednika.

“Ali, ključni problem u svemu je nepostojanje funkcionalnog Ustavnog suda, koji bi jedini mogao autoritativno donijeti odluku o povredi Ustava”, rekao je Radulović.

On je kazao da je suvišno podsjećati da je to posljedica neodgovornog i neozbiljnog ponašanja političkih partija i vlasti i opozicije, koje previše dugo traje.

Završena sjednica: Skupština usvojila izmjene Zakona o predsjedniku
42
Završena sjednica: Skupština usvojila izmjene Zakona…
02.11.2022 00:45
Prljave namjere
20
Prljave namjere
02.11.2022 07:00


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.