Komentar

Komentar

Prljave namjere

Bilo je u istoriji crnogorskog parlamentarizma raznih čudnih, nezakonitih, pa čak i politički somnabulnih zakonskih prijedloga, ali teško da će ijedan sadržati toliko bestidnih kršenja Ustava kao ovaj sinoć usvojen. Ne treba imati dilemu: ono čemu smo sinoć svjedočili nije rezultat pravne tupavosti ili neznanja, nego ogoljenog pravnog nasilja koje ima politički cilj. I dio je šireg plana urušavanja svih crnogorskih institucija, obesmišljavanja postojanja Crne Gore kao uređene države


Prljave namjere Foto: Foto: Pobjeda
Draško ĐURANOVIĆ
Draško ĐURANOVIĆAutor
PobjedaIzvor

Da li znate ko može biti mandatar za sastav vlade, nakon što je sinoć većina od 41 poslanika usvojila izmjene i dopune Zakona o predsjedniku Crne Gore?

Nema tog smislenog pravnika koji na to može odgovoriti, još manje bilo ko od 20 potpisnika inicijative koju su potpisali poslanici klubova Demokratskog fronta, DNP-a, SNP-a, te Pokreta za promjene. Čak ni onaj žovijalni poslanik B. Radulović što tvrdi da je među 100 najpametnijih u poznatom univerzumu.

Jer, suštinski odgovor glasi – može ko god hoće iz parlamenta, samo da ima ,,dominantnu skupštinsku podršku“?!

A što je „dominantna skupštinska podrška“? E, to su nesrećni zakonodavci, u velikoj nuždi da oposle ono što hoće, zaboravili da pojasne.

Da skratimo: u ,,prvom krugu“ predlaganja mandatara predviđa se ono što, inače, piše u Ustavu, u članu 95, stav 5: da predsjednik predlaže Skupštini mandatara za sastav vlade, nakon obavljenog razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini.

No, ako nema skupštinske većine, onda, kako piše u članu 7c, stav drugi, ,,predsjednik može predložiti kandidata sa dominantnom skupštinskom podrškom nakon obavljenih ponovnih konsultacija...“.

Dakle: ako nema saglasnosti da se formira skupštinska većina, što jedino daje legitimitet predsjedniku vlade u svakoj normalnoj državi, onda su P. Bulatović i vesela družina iz Demokratskog fronta, uz voljno saučesništvo Demokrata i Ure, smislili da mandatar više ne mora uopšte da bude predstavnik parlamentarne većine, nego prvi među onima koji imaju ,,dominantnu podršku“.

I nije tu kraj. U članu 7f se dodaje novi termin, pa se kaže da – ,,ako predsjednik ne izvrši dužnost utvrđivanja Mandatara“ – onda se može, radi ,,zaštite javnog interesa (?!) mandatarom smatrati kandidat koji ima jasnu podršku većine od ukupnog broja poslanika“. Da, potrebna je ,,jasna većina“. A tog ,,Mandatara“ će predložiti ,,peticijom“ (da, dobro ste pročitali) poslanici u Skupštini Crne Gore.

Ma, sjajno, ovoga se nijesu dosjetili ni vodeći svjetski pravnici: ,,smatraće se mandatarom“ onaj kojeg ,,peticijom“ predloži skupštinska većina umjesto živog i zdravog predsjednika koji je jedini po Ustavu dužan da predlaže mandatara. A što ako neko bude ,,smatran“ za mandatara, kako će se pravno regulisati ,,ne-smatranje“?

U kratkim, pravno stupidnim izmjenama, jedan član izaziva posebnu pažnju. Riječ je o članu 24a koji uvodi još jedan pojam većine - ,,nesumnjivu većinu“. Da, tako piše: ,,Izuzetno, Mandataru koji je dobio nesumnjivu podršku većine poslanika 27. Saziva Skupštine za sastav 44. Vlade rokovi počinju da teku danom stupanja na snagu ovog zakona“.

Kome bi palo na pamet da u izmjenama zakona uvodi retroaktivnu primjenu zakona i kršenje Ustava? Ko bi, pri zdravoj pameti, mogao da predloži da se u jedan zakonski tekst uvodi pojam 44. ili 45. ili bilo koje druge vlade, pa još da unosi tri pojma ,,dominantne podrške“, ,,jasne većine“ i ,,nesumnjive većine“?

Samo onima koji imaju – prljave političke namjere. Upravo tako, ovaj posljednji član ubačen je u Izmjene i dopune Zakona o predsjedniku kako bi se, silu na sramotu, instalirao M. Lekić kao novi mandatar. I, naravno, derogirala funkcija predsjednika Crne Gore te, mimo Ustava, kako su planirali izmjenama i dopunama u članu 7f, smijenio Đukanović kojeg ,,stara“ ili ,,obnovljena“ većina vidi kao čelnika jedne od malobrojnih preostalih neurušenih državnih institucija.

Bilo je u istoriji crnogorskog parlamentarizma raznih čudnih, nezakonitih, prijedloga, ali teško da će ijedan sadržati toliko bestidnih kršenja Ustava. Sedam od osam članova očigledno urušava temelje ustavnog uređenja zemlje.

Samo, ne treba imati dilemu: ono čemu smo sinoć svjedočili nije rezultat pravne tupavosti, nego ogoljenog pravnog nasilja koje ima politički cilj. I dio je šireg plana urušavanja svih crnogorskih institucija, obesmišljavanja postojanja Crne Gore kao uređene države.

Ništa se ovđe ne dešava slučajno. Baš kao što se uništava, dio po dio, crnogorske privrede, a državne energetske kompanije - od EPCG do Rudnika uglja pretvaraju u preduzeća koja rade za interese susjednog energetskog sistema Srbije – tako se kroz koordinirane izlive kleronacionalističke mržnje razbija srž, smisao postojanja Crne Gore kao građanske države.

I, onda, nakon sinoćnje političko-pravne sramote, postavlja se legitimno pitanje: kako se u društvu u kojem su urušene sve institucije, boriti demokratskim, građanskim, sredstvima za pravo, pravdu i čast unutar vlastite države?

Portal Analitika

Komentari (22)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
J JaviteSe_neregistrovani
02.11.2022. 13:13

Predsjedniče Đukanoviću, javite seeee ! Zašto dps .ovci sjede u parlamentu i gledaju rušenje CG ? Zašto Vi mučite? Zašto nema demonstracija ? Stotinu imam - ZAŠTO ?

11
0
Z Zato_neregistrovani
03.11.2022. 05:35

@JaviteSe_neregistrovani Da bi se narod pobunio a oni gledali sa strane i uživali.

0
5
E Emina_J
02.11.2022. 11:13

Uspon razbjezanog drustvo iz 90-ih , parolom " ne treba nam zakon , da sprovodimo zakon " , ili kako cusmo u skupstini " Drzavni udar " , koji nije prestajao , ali sad drugi dio , ciji ono bjese " marketing " tada ...koji se sprovodi u drugim drzavama sada ...i gdje je stigao sad Zapad , svi su na ivici puča , a neki na moju zalost , ukoliko se suprostave da sacuvaju " demokratske " vrijednosti bice na ivici gradjanskog , ali ako ne smiju glasati , ali ipak " jesu ", demokratiju mogu braniti samo " gafovima " ...!! I dalje se nastavljaju farse , pa imamo najavu potpisivanje u Berlinu i ako znamo da se diplome i kvalifikacije kupuju na " pazaru " i stancaju kao euri ...a i licne karte su blizu ...!! Kakva politika takva i stvarnost , nije ni cudo kad su sve osvojili " sjenka ", Rusija , a i Madjarska je na dobrom putu i sad se sve samo vrti u krug , pa od svega ovakva farsa , samo dokazuje nemoc u kojoj je dosao Zapad i da vas " sjenka " ne vuce zbog svojih interesa ... NASTAVAK

8
1
E Emina_J
02.11.2022. 11:27

.. NASTAVAK ... nemoc u kojoj je dosao Zapad i da vas " sjenka " ne vuce zbog svojih interesa bili bi nijemi izuzev ovih reakcija u interesu doticnih ....!! Sto se tice Predsjednika , nek dobro razmisli da li da podrzava ove farse svojom borbom , koja je by the way nagradjena od fon der lajn , stejt departmenta i Engleske i sad glavno , da li su zato bili uzdrzani , po cijenu svoje stete ..!! Jos da cujemo opravdanje od Blazica i nek anarhija pocne .... a nama preostaje samo jedno .. !!

7
0
K Komsija_neregistrovani
02.11.2022. 09:31

Sto ne pišete da je juče vd direktora fonda pio Aligrudic htio da bije člana upravnog odbora fonda pio na sjednicu i da je prekinuta ito iz Bosnjacke

14
2
N Ništaneočekujem_neregistrovani
02.11.2022. 08:44

Glavni krivac je inercija. Radi se o težnji da onaj ko je na vlasti radi isto što je radio i njegov prethodnik dok je bio na vlasti.

9
13
B BanjaCT_neregistrovani
02.11.2022. 08:14

Crna Gora VAZDA i za VAZDA!

27
1
K Kazejederpe_neregistrovani
02.11.2022. 08:01

U brazdu ili... Au revoir!

18
1
A Anthropos_neregistrovani
02.11.2022. 07:11

"...kako se u društvu u kojem su urušene sve institucije, boriti demokratskim, građanskim, sredstvima za pravo, pravdu i čast unutar vlastite države? (D.Đ) Za početak - Građanskom neposlušnošću (nenasilnim otporom)?

38
1
Z Zubar_neregistrovani
02.11.2022. 07:04

Preostaje,ako nam basta,da pokazemo zube..,I isceramo " gubu iz torine".Vazno je htjeti,u tome je sve...Na ljutu ranu-ljuti lijek..,

45
1
F Freeman_neregistrovani
02.11.2022. 06:33

G.Đuranoviću ,da krenemo sa kraja;Crna Gora nikada de facto nije bila građanska država,pa ni za 30 godina vladavine DPS-a.Ne znam zašto se toliko snedbivate kada je u pitanju g. Lekić,zašto on ne može biti mandatar nove Vlade Crne Gore,a mogao je g.Abazović i njemu je g.Đukanović dodijelio mandat za sastav Vlade,po drugi put nakon mandata datog g.Krivokapiću. Zašto ne i treći put ?.Moguće g. Đuranoviću da je izmjenama Zakona o predsjedniku povrijeđen Ustav,ali je nesporno da je svojim ponašanjem Ustav prvo povrijedio g. Đukanović,misleći da mu se može, imajući u vidu situaciju da Ustavni sud ne funkcioniše,te opstrukcijom DPS-a pri popunjavanju Ustavnog suda.Sve se vraća sve se plaća.Razumijem ja Vas što ste rezignirani i razočarani novom vlašću,ali bih volio kada bi ste se mogli staviti na trenutak u našu kožu,pa vidjeti kako smo se mi osjećali poslednjih 30 godina,gledajući kako se svaka fukara bogati,a kako oni najbolji bježe iz Crne Gore i traže hljeb negdje drugdje.

7
54
N Nency_neregistrovani
02.11.2022. 07:28

@Freeman_neregistrovani Jadan komentar i logika.Zagrebi malo pa vidi koliko su se ove "vaše fukare" obogatile izigravajući ugroženost.Plus,koliko i kako su naplatili izdaju...Lopove svih boja treba u zatvor,koliko bi tek tvojih"ugroženih" kriminalaca tamo završilo?Ali , priča o vašoj ugroženisti je providna i degutantna...to i vi znate...Vi ste obične sluge tuđinima i ako vam uspije naum,samo to ćete i ostati!

43
1
R Reds_neregistrovani
02.11.2022. 07:31

@Freeman_neregistrovani pojma nemaš o čemu pričaš, ali to ne treba da čudi s obzirom da si očigledno četnik, a ta bagra pojma nema šta je Ustav i šta su zakoni. Zato se takvoj marvi treba obraćati jedinim jezikom koji marva razumije. Što se tiče bogaćenja i vašeg poštenja, potrebno je samo vidjeti Bata Carevića, Raja Mandića, Daku Davidovića i ostale prepoštene Srbe koji su sve što imaju poštenim radom stekli. Ili onog gradonačelnika Budve švercera narkotika. Sa vama se mora pobiti inače nam života nema. Vi nam se drugačije nećete skinuti s grbače.

39
1
T Terra_nova_neregistrovani
02.11.2022. 07:57

@Freeman_koji ste to vi što se osjećate ugroženima zadnjih 30 godina? Ima li medju vama možda bogataša, ima li doktora, profesora, advokata koji su se obogatili za vrijeme "one vlasti", jeste li vi oni ugroženi što ste zaposjeli crkve crnogorske i proglasili ih srBskima, jeste li vi oni ugroženi što bespravno podižete skalamerije na vrh Rumije i gradite turističke krstionice...

33
1
M Micko_neregistrovani
02.11.2022. 06:23

Sta reci poštovani Draško no da smo došli na najniže grane, mogu shvatiti ove četnike i klerosovinista iz DF, ali ttkz Demokrate, Uru, Bozenu Jelušić i ostale, ne ide mi u glavu, ali sjetice se oni nekad u čemu su učestvovali i šta su pripremali našoj Crnoj Gori!!!!

50
2
M Market_neregistrovani
02.11.2022. 06:15

Djukanovic zna da su DF i URA postavljeni po nalogu Srbije i Vucica i Rusije i Putina da sruse CG ali me cudi Presednik Djukanovic zasto ne naredi njihovo hapsenje za pokusaje puca i unistavanje institucija CG. Djukanovic kao vrhovni komadant CG u savakom trenutku za interese drzave ima legitimno pravo da naredi hapsenje ljudi iz DF URE i drugih koji zele zlo CG. Presednik ce morat da prelovi da bi spasio CG i njen narod bez obzira na turbulencije koje se mogu stvorit. Vucic priprema napad na Kosova a ujedno i na CG preko DF i prosrpskih partija. Vrijeme je da se Djukanovic probudi iz zone i sna tolerancije i pocne donosit odlucujuce poteze za spas CG i njenoga naroda.

43
2
d džombasti_neregistrovani
02.11.2022. 08:07

@Market_neregistrovani Đe živiš ti? Kome da naredi? Presjednik države se ne pita sa policijom. To je isključiva nadležnost predsjednika Vlade.

15
2
M Market_neregistrovani
02.11.2022. 08:57

@džombasti_neregistrovani PITA PIATA I TO VRLO DOBRO I POLICIJOM I VOJSKOM,RECI MI A DJE TI ZIVIS DA TO NE ZNAS.

17
3
d džombasti_neregistrovani
02.11.2022. 09:31

@Market_neregistrovani Dobro evo Filip Adžić je ministar policije i vojske pa neka mu naredi. Sjedi jadan..

11
3