Abiznis

Radulović: Česi dobrodošli da grade put Mateševo-Andrijevica

Češke kompanije su dobrodošle da se prijave na Javni poziv za izvođača radova za izradu glavnog projekta i izgradnju dionice autoputa Mateševo - Andrijevica, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

Radulović: Česi dobrodošli da grade put Mateševo-Andrijevica Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva
Portal AnalitikaIzvor

On je na svečanom otvaranju biznis foruma Crne Gore i Češke najavio da je u nacionalnim planovima za razvoj putne infrastrukture planirana izgradnja 480 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica, ukupne vrijednosti oko osam milijardi eura.

“Najznačajniji projekat je autoput Bar-Boljare koji će preko Beograda povezati Crnu Goru sa evropskim koridorima i učiniti Crnu Goru dostupnijom i konkurentnijom za investicije”, rekao je Radulović.

Radulović je poručio da je namjera Vlade da Luku Bar razvije kao glavnu međunarodnu teretnu luku, a za to ne neophodno ulaganje u putnu i željezničku infrastrukturu.

Upravo je željeznica šansa za unapređenje saradnje između Crne Gore i Češke.

“U narednom periodu planiramo nekoliko krupnih projekata u cilju unaprjeđenja željeznice, i to: sanaciju pruge na dionici Lutovo – Bratonožići – Bioče, rekonstrukciju dionice Bar – Golubovci kao inabavka elektromotornih vozova za prevoz putnika. Uvjereni smo da Češke kompanije, u ovom sektoru, imaju adekvatno iskustvo i vjerujem da ćemo na tenderima za ove projekte imati prijavljene kompanije iz Republike Češke”, zaključio je Radulović.

Portal Analitika