Komentar

Pričao za N1

Radončić: Počelo tiho etničko čišćenje sjevera Crne Gore

Novinar i publicista Šeki Radončić je u emisiji Pressing televizije N1 (BiH) govorio o napadima na Bošnjake na sjeveru Crne Gore kao posljedici izbornih rezultata u ovoj državi.

Radončić: Počelo tiho etničko čišćenje sjevera Crne Gore Foto: PA
Dnevne novineIzvor

Radončić je kazao da je situacija dramatična i da je u toku “tiho etničko čišćenje”

“Situacija je veoma dramatična. I danas traje tiho, etničko čišćenje na sjeveru Crne Gore. I danas nismo u 2020., nego u 1992. ili 1892. To što su pozvali predstavnici opozicije i naružili pojedince, to je po meni klasično djelovanje piromana. Oni su zapalili tu vatru, to je posljedica politike krvi i tla. Mislim na Amfilohija i lidere velikosrpske opozicije u Crnoj Gori”, kazao je Radončić.

Dodao je da su pod pritiskom Bošnjaci, kao i svi manjinski narodi.

“Ne sele se Bošnjaci i ne bježe sa ognjišta zato što glume kao što je nekad tvrđeno devedesetih, da simuliraju paljenje kuća, nego su zbilja Bošnjaci pod ogromnim pritiskom, pod pritiskom je i manjinski narod, kao i Crnogorci”, kazao je on.

U emisiji je učestvovala i sociološkinja Vesna Pešić koja je upitala Radončića ko to može zaustaviti i dati rješenje, na što je on odgovorio da je “lako je sa beogradskih visina govoriti o tome i na diplomatski način”.

“Ipak sam ja ovdje, u Crnoj Gori. Pale, lome, zastrašuju isti oni koji su to radili po BiH. Ja sam juče vozio automobil, pretekao me jedan i ljudi su mahali zastavama i dizali tri prsta. Da se razumijemo, nisu oni mene prepoznali, nego su vidjeli bosanske tablice. Dovoljan im je razlog bio… Ovdje postoji istorijat. Litije su počele kada je mitropolit rekao da su gore poruke Đukanovića nego NDH. Tada sam napisao tekst da će to dovesti do etničkog čišćenja sjevera Crne Gore”, kazao je Radončić.

Radončić je, između ostalog, u Pressingu govorio i o litijama koje su organizovane u proteklom periodu te efektima na izborni rezultat, navodeći da iza litija stoje tri čovjeka.

“Ko je predvodio litije u Crnoj Gori? Daka Davidović koji je optužen u Makedoniji za ogromnu korupciju. Drugi čovjek Duško Knežević, koji je optužen da je opljačkao Crnu Goru i pobjegao sa 100 miliona. Treći čovjek Svetozar Marović koji je potpisao krivicu samog sebe i imao pet godina robije”, podsjetio je Radončić.

Trenutno se, kako je kazao, formiranje vlasti “lomi” oko jednog poslanika, Dritana Abazovića.

“Suština je u sljedećem; razlika je u jednom poslaniku. Kad posložimo figure, Crna Gora ima svoga predsjednika, 40 poslanika. Sa druge strane, političari koji se slažu kao rogovi u vreći. Tu je sad kombinacija ljevičara i ekstremnih desničara. Jasno vam je da su se pomirili po direktivi. Do prije mjesec dana su tako napadali jedni druge da je to užasno. Pomirio ih je neko ko ima jaku ruku, ta ruka je iz Beograda, a Beograd je produžena ruka Moskve”, ocijenio je Radončić.

On je kazao da su opozicionari iz Crne Gore u proteklih pola godine redovno išli na konsultacije u Beograd.

“U Beograd su na konsultacije u zadnjih pola godine svake sedmice išli najjači opozicionari. Mandić i Knežević čine kičmu i tu mora pući. Oni su totalno u sjenci i nisu se pojavili tokom kampanje. Ne može Dritan Abazović koji ima malu snagu u odnosu na jednog Mandića i Kneževića, biti politička snaga. On može biti taj dio koji će donijeti prevagu” Šta će uraditi? Abazović je najveća politička zvijezda ovdje u ovom trenutku. On ima opciju da li će ići putem Rahmana Morine i Sejda Bajramovića” poručio je Radončić.

Portal Analitika