Moda

Modna kreatorka i stilistkinja

Rada Krivokapić Radonjić: Kovilm je preoblikovanje kravate i leptir mašne

Rada Krivokapić Radonjić, modna kreatorka i stilistkinja iz Kotora, dizajnirala je novi modni detalji - kovilm. Riječ je o modnom detalju ručne izrade, koji se nosi oko vrata i predstavlja preoblikovanje kravate i leptir mašne.

Rada Krivokapić Radonjić, modna kreatorka i stilistkinja Foto: PA
Rada Krivokapić Radonjić, modna kreatorka i stilistkinja
PAIzvor

Rada Krivokapić Radonjić rođena je u Kotoru. Završila je školu i specijalizaciju za modnu kreatorku i stilistkinju u Beogradu 1996. po Pariskom sistemu. Praksu je završila u Milanu 1997. kod jednog od najpoznatijih svjetskih kreatora Đorđa Armanija, koji je upoznao i sa nekoliko najboljih svjetskih kreatora, gdje je Rada imala priliku da dopuni svoje dotadašnje znanje. Praksu je obavljala i kod konstruktorke odjeće, Ljiljane Kovač.

Doktorat modnog dizajna završila je u Beogradu 1998. Radila je na državnoj televiziji na kulturi odijevanja voditelja i muzičara. Emitovana je njena kultna modna autorska emisija “Styling”. Modni studio “Rada” je u saradnji sa vlasnicama modnih agencija Sonjom Štilet i Emom Čivović, radio sa manekenima za potrebe snimanja filmova, reklamnih spotova za inostrane televizijske kuće i Radinim modnim revijama pod nazivima „Ostvarene riječi” i „Moja zvijezda”.

Uzela je učešće i na muzičkom festivalu u vidu osmišljavanja i realizacije stajlinga izvođača. Držala je predavanja o modi. Kreirala jeans kolekcije za modne brendove. Idejni je tvorac brenda “Baccara” jeans.

Sarađivala je sa najpopularnijim i najljepšim crnogorskim manekenom Filipom Kapisodom, koji je njenom revijom pod nazivom „Kotor” završio manekensku karijeru. Učestvovala na prvom crnogorskom Fashion week-u. Održavala je samostalne modne revije uz direktan TV prenos.Učestvovala je i na Internacionalnim manifestacijama.

Prvu prodaju svojih odjevnih predmeta imala je u svom rodnom gradu Kotoru, kao i u Podgorici. Članica je udruženja kreatorki visoke mode Crne Gore. Radila je maske za najbolje karnevalske grupe. Autorka je knjiga “Odijevanje” i “Krojenje i šivenje”. Radila je u uspostavljanju tehničke infrastrukture i optimizaciji prema manekenkama koje su nosile modele poznatih brendova. Posjeduje majstorsko pismo.

Za Radu, čiji odjevni predmeti su prepoznatljivi po jednostavnosti, eleganciji i stilu, kovilm je veliki uspjeh.

- Kovilm označava značajno djelo u mojoj struci. Radi se u svim bojama sa ispisivanjem monograma vlasnika uključujući, po želji klijenata, interpunkcije na lijevoj strani. Može se nositi u svim prilikama. Izrada kovilma je ručna, a koriste se različiti materijali u zavisnosti od želje klijenata. Odgovora slow-fashion tipu mode koji pokriva korišćenje visoko-kvalitetnih materijala i dugoročnost industrijskog proizvoda- objašnjava Rada.

Sa Radom su razgovarali za sajt preduzetnica.me o novom modnom detalju-kovilmu, njenim počecima i stvaranju brenda, o školi za manekene i fotomodele u kojoj je aktuelan upis novih članova…

U ovom intervjuu saznaćete i koji to odjevni komadi nikada neće izaći iz mode…

Ljubav prema modi kod Vas javila još u djetinjstvu. Kada je posao modnog kreatora postalo Vaše zanimanje?

-Kada sam imala devet godina imala sam želju da budem modna kreatorka. Profesionalno sam počela da se bavim modom prije 15 godina, kao stilista na državnoj televiziji na kulturi odijevanja voditelja i muzičara. Značajno je početi kao stilista, jer je stilista poznavalac mode i pravilnog oblačenja, oni su specijalizovani za različite zadatke da bi tačno predvidjeli koje će se boje i krojevi najbolje prihvatiti i koji trendovi najbolje razviti. Modni kreator je tvorac unikatnih kreacija. Svi najpoznatiji svjetski kreatori imaju svoje stiliste, koji im pomažu u usmjeravanju kreacija koji rade za kupce visoke platežne moći.

Bila sam i autor emisije “Styling”. Držala sam predavanja o modi, kreirala sam jeans kolekcije za modne brendove, održavala modne revije. Učestvovala sam na Internacionalnim manifestacijama, zatim na prvom crnogorskom Fashion Week-u.

Kako ste uspjeli da izgradite svoj brend, na samom početku? Jeste li imali podršku ili neku olakšicu?

-Od početka stvaranja brenda imala sam veliku podršku pokrovitelja opštine Kotor, Prve Banke, Atlas Mont Banke, Pomorskog Muzeja Kotor i Turističke Organizacije Kotor. Moj biznis plan je ispunjavao kriterijume predviđene Odlukom o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava. Moje kolekcije su imale prodajno mjesto sa ostalim kreatorima. Radila sam odjevne predmete koji su dio kruga u svakom novom trendu. Radila sam profitabilne modne revije. Osim od prodaje modela, izvore prihoda sam imala od predavanja o modi, od škole za manekene i fotomodele, konsultacija, rada kolekcije za jeans kolekcije, kao stilista na državnoj televiziji. Kovilm, novi modni detalj koji je zvanično priznat, će moj brend i ubuduće učiniti održivim na tržištu.

Koji odjevni komadi su Vam na početku karijere bili najveći izazov?

-Mala crna haljina mi je bila najveći izazov na početku karijere, a tako je i trenutno za novu kolekciju. To je odjevni predmet koji je dio kruga u svakom novom trendu. Sada sam osmislila malu crnu haljinu, dvije haljine u jednoj. Haljina ima dva lica, dva različita materijala i dva različita kroja. Ne zahtijeva mijenjanje patentnog zatvarača, ni prišivanje dugmadi.

Idejni ste tvorac Baccara brenda. Da li je i dalje u vašim kreacijama jeans dominantan?

-Jeste, jeans će biti dominantan i ubuduće u mojim kolekcijama, jer je jeans uvijek aktuelan i potreban u svačijoj garderobi. Modna industrija ga je napravila najuticajnijim materijalom na svijetu, koji odolijeva vremenu. Nose ga muškarci i žene, siromašni i bogati. Jeans asocira na jednakost. U daljoj budućnosti može doći do osporavanja, kao na početku njegovog postojanja.

Kako je nastao Kovilm? Koliko dugo ste radili na njegovoj viziji i izradi?

– Dok sam radila konsultacije sa klijentima, došla sam na ideju da osmislim nešto novo. I tako je nastao Kovilm. S obzirom na to da je Kovilm preoblikovanje kravate i leptir mašne, uvrstila sam njihova početna slova u nazivu novog modnog detalja i tako je nastala i riječ Kovilm. Izrada Kovilma je ručna, i samim tim je potrebno više vremena za njegovu izradu.

U kojim se sve prilikama može nositi?

Može se nositi u svim prilikama. Ono predstavlja dugoročnu, tačnije vječnu upamćenost svojih prethodnika, kravate i leptir-mašne. Stil u kojem se može svrstati kovilm jesu klasičan i elegancija .

Kada počinje proizvodnja? Kada će kovilm biti dostupan kod nas? Na koji način može da se poruči?

Proizvodnja kovilma na našem tržištu je planirana za septembar. On će moći da se kupi i pod drugim brendovima, kao što je to slučaj sa kravatom i leptir-mašnom. Biće dostupan svim kupcima i biće predstavljen u okviru kolekcije “Svijet bez sukoba”.

Može se naručiti putem zvanicnog sajta www.radakrivokapicradonjic.me . Na sajtu se nalazi način na koji se mogu odrediti mjere, veličine vrata kao i instrukcije za plaćanje. Takođe, jedan od načina porudžbine je lično putem mejla radakrivokapicradonjic@gmail.com kojima je moguće obezbjediti kovilm izrađen po želji i mjerama klijenata.

Da li je ovaj modni novitet predstavljen i van granica Crne Gore?

– Dobila sam ponudu iz inostranstva za njegovo predstavljanje u okviru održavanja modne revije “Svijet bez sukoba”, ali još uvijek nisam odlučila gdje će biti njegovo predstavljanje.

Po Vašem mišljenju, koje su to odjevne kombinacije sa kojim nikada ne možemo pogriješiti?

-Odaberite modele koji pristaju vašoj građi i uvijek birajte najkvalitetnije materijale, kako bi se prilikom nošenja prijatno osjećali. Ne možete pogriješiti sa odjevnim predmetima klasičnog i elegancija kroja. U mojoj novoj knjizi “Odijevanje” će biti sve o tome, biće pojašnjeno sa kojim odjevnim kombinacijama nećete pogriješiti.

Šta je to što nikada neće izaći iz mode?

– Mala crna i bijela haljina, bijela košulja, suknja s pojasom, suknja A kroja, crna majica sa rol kragnom, crni kaput, bijela bluza, haljina na bretele, haljina na pruge u teget bijeloj boji, crne pantalone, bež mantil, dobro skrojeno odijelo, majica sa smaknutim ramenom, kombinezon, bijeli dzemper sa rol kragnom.

Autor ste dvije knjige ,,Odijevanje”, i ,,Krojenje i šivenje”. Kome su one namijenjene, i šta se u njima može pronaći? Pretpostavljamo da je neka vrsta modnog priručnika…

Namjenjene su muškarcima i ženama, jer je odijevanje svakodnevna obaveza. Mnogi tačno znaju što trebaju kupiti, i na koji način kombinovati odjeću, dok se većina nalazi na putu prema njima boreći da stilovima, modnim pokušajima i promašajima. U knjizi čitaoci će moći saznati što je bolje od kupovine odjevnih predmeta i šivenja u krojačkim radnjama.

Koliko je korona virus pogodio modnu industriju?

-Svakako da je ova kriza uticala na svakoga, pa i na modnu industriju. Modna industrija se prilagođava toj promjeni, i u tom pravcu će osmisliti nešto novo, nešto zajedničko.

Angažovani su ste i u radu u školi za manekene i fotomodele. U toku je upis koji će trajati do 1. Septembra. Možete li nam reći nešto više?

Tako je. Zbog novonastale situacije, kandidati će biti pozvani pojedinačno na razgovor. Škola za manekene i fotomodele će im pomoći na putu izgradnje uspješne karijere. Svi uspješni modeli sa TV-a, naslovnica, iz reklama i časopisa, mnogo su radili na sebi i svojoj karijeri, imaju mnogo znanja i uspjeli su.

U školi ih uvijek upozorim na to da nisu ni prvi, ni poslednji koji žele da se bave modelingom, i da ako žele da rade prestižne kampanje i revije, moraju se nadmetati sa ostalima koji isto to žele.

Slava kroz posao dolazi onog momenta kada počnete da sarađujete sa najboljima za stalno. Strpljenje je najvažnije u izgradnji modeling karijere.

Portal Analitika