Politika

Putuj, Dritane

Kad je trebalo fokus staviti na Evropu i napredak, on se bavio popovima, spletkama, prevarama, potpisivanjem veleizdajničkih papira i zametanjem klice mržnje među crnogorske građane. Kad je trebalo državu reformisati zapošljavao je podobne, otpuštao sposobne, prebukirao državni sistem…

Putuj, Dritane Foto: Jason Gold
Alek Barović
Alek BarovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Malo je što koštalo Crnu Goru kao eksperiment zvani manjinska vlada Dritana Abazovića. Kardinalna greška takozvanih suverenističkih partija i ubjeđenje da se sa Abazovićem može praviti dogovor. 

Nisu suverenisti bili jedini koji su u to vjerovali. I partneri sa zapada su se kleli u Abazovića i bili ubjeđeni da u njegove demokratske kapacitete i privrženost zapadnjačkim politikama mogu računati ''u po dana u po noći''. Brzo se ispostavilo da su i oni i Đukanović i Krivokapić u velikoj zabludi. Abazović nije bio ništa od toga što su oni željeli da bude, a bolje bi bilo i po njega i po Crnu Goru da je bio. No, kako kaže izreka - puno je mačku goveđa glava.

Mi ostajemo, a ti ode. Mi sad da se bavimo drugim temama. Dosta te je bilo

Abazović se pokazao kao totalna suprotnost i od prethodnika još veća propast. Zbog toga danas umjesto da smo na pragu ulaska u Evropsku uniju, imamo totalno posrnuće. Institutcije ne funkcionišu, kriminal cvjeta, fašizam buja na sve strane, država je na koljenima, a građani - nikad više podijeljeni i nikad više puni mržnje. Jedini krivac za to je - Abazović.

Kriv je, jer je radio sve suprotno od onog racionalnog. Kad je trebalo fokus staviti na Evropu i napredak, on se bavio popovima, spletkama, prevarama, potpisivanjem veleizdajničkih papira i zametanjem klice mržnje među crnogorske građane. 

Oproštajni selfi Abazovića iz kabineta: "Idemo dalje"
34
Oproštajni selfi Abazovića iz kabineta: "Idemo dalje"
30.10.2023 12:48

Kad je trebalo državu reformisati zapošljavao je podobne, otpuštao sposobne, prebukirao državni sistem… Kad je trebalo boriti se protiv kriminala hapsio je one za koje će se teško dokazati i zbog čijih pritvora će država plaćati ogromne reparacije, a u isto vrijeme njegovi partijski i lični prijatelji stvarali su svoju kriminalnu mrežu.

Sve su to Dritanova činjenja i nečinjenja. Godinu dana tehničke farse koju proživljavaju crnogorski građani. Naravno, farsa će se i nastaviti u nekom novom obliku. Međutim, teško je da može biti gore od ovoga.

Odlika Abazovićeve vladavine je i prijetnja medijima, među kojima ih je prilično i ovome na kojemu čitate ovaj tekst

Abazovićeva vladavina imala je veoma bitnu odliku, a to je relativizacija. Stvoren je jedan kompletan sistem pojedinaca, takozvanih intelektualaca, medija, grupa i pojedinaca koji su imali cilj da sve negativno što se desi, bilo to od Abazovića ili drugih uproste i predstave kao normalno ili beznačajno. Ako se neko nekada u istoriji upita ko je uništio Crnu Goru neka zna da su to uradili ti i takvi beskičmenjaci koji su zarad male koristi ili velike mržnje prihvatili svako razaranje njihove države. Nažalost, to je jedina moguća istina.

Treba pomenuti i bataljone urinih botova i obožavaoce lika i djela Dritana Abazovića koji su bili spremni da se na svaki način obračunaju sa kritičarima njegove vlasti optužujući ih da su kriminalci, podržavaoci bivše vlasti i sve ostalo. Takav jedan je i mene prijavio policiji za tobožnje ''uznemiravanje'', jer sam objavio njegovu fotografiju sa dodjele članskih karata danilovgradskog DPS-a iz nekog prethodnog doba, kad je i on drugačije mislio, što naravno ne priznaje.

Sasvim sam saglasan sa riječima Miloša Bešića da je URA danas jedna mala sekta koja okuplja zaljubljenike u Dritana Abazovića. Ne treba zaboraviti da je većina tih ljudi bila zaljubljena i u Mila Đukanovića, dok im je valjalo, tako da se sasvim može očekivati da i ljubav prema Abazoviću naglo splasne, da on od ''brata'' postane uništitelj partije itd. Ipak, to je interesna grupa nesposobnih da sami bilo što stvore, a takvima je odanost trajna koliko i korist koju dobijaju za nju.

Odlika Abazovićeve vladavine je i prijetnja medijima, među kojima ih je prilično i ovome na kojemu čitate ovaj tekst. 

I eto, mi ostajemo, a ti ode. Mi sad da se bavimo drugim temama. Dosta te je bilo.

Portal Analitika