Komentar

Pogled sa strane

Putinova parada poraza

Smije li Putin na paradu 9. maja njemačkim korakom i njihovom zbijenom vojničkom formacijom? Bilo bi podjednako porazno da zbog prijetnje od ukrajinskog napada otkaže paradu, kao što bi bilo nečuveno i da je održi pred praznim tribinama ili sa statistima za filmski žurnal. A bila bi katastrofa da na tribinu pošalje dvojnika. Što bi ova parada značila poslije neuspjeha Moskve da okonča rat u Ukrajini poslije željenih nekoliko dana invazije prošle godine? Ta bi parada bila zloupotreba vojne slave Rusije i žrtava koje je ruski narod podnio za svoju slobodu, na svojoj teritoriji, u svim prethodnim ratovima

Putin govori na jednoj od vojnih parada Foto: UGC
Putin govori na jednoj od vojnih parada
Dragan Veselinov
Dragan VeselinovAutor
PobjedaIzvor

Kada je Mihail Fjodorovič Romanov, sin moskovskog patrijarha Filareta, zasnovao rusku carsku imperijalnu dinastiju u 17. veku i pokušao da stvori savremenu vojsku, nije mogao znati da li će 350 godina posle njega, novi moskovski vladalac Vladimir Putin imati dovoljno vlasti da izvede vojnu paradu ispred Kremlja, tvrđave Romanovih.

Ako je izvede ovog 9. maja 2023. godine, cela parada će neprekidno gledati u nebo da ne bude napadnuta ukrajinskim udarom. Ako je ne izvede, priznaće da je gotov. Bacio bi zastavu.

To bi u grobu silno razljutilo Mihajlovog sina - naslednika, cara Alekseja Romanova, koji je stvorio regimente: elitnu tešku ritersku nemačku konjicu, transportnu pešadijsku konjicu – dragune (bore se i na konju i na zemlji), laku konjicu po ugledu na Poljake - husare, potom klasičnu pešadiju, i zaposlio školovane nemačke oficire. On je uz nezapamćeni uticaj evropskih vojnih profesionalaca udario temelj državnoj vojsci Rusije i odvojio je od azijatske, mongolske prošlosti.

PETAR VELIKI I PUTIN

Razlika između Petra Velikog Romanova, sina cara Alekseja, i Vladimira Putina, nije u tome što obojica modernizuju vojsku i žele osvajanje, već je njihova razlika u tome što je Petar evropeizovao Rusiju, dok Putin vraća Rusiju u Aziju. Petar je krenuo na zapad da donese u Moskvu i Sankt Petersburg evropsku arhitekturu, urbanizam i umetnost, a Putin ide na istok, u Mongoliju, da tamo podigne šator, jurtu, umesto opere koju je srušio u Marijupolju, u Ukrajini.

Petar je stvorio mornaricu sastavljenu od seljaka oslobođenih od kmetstva i obavezao ih na službu od 25 godina. A i njihovu decu je oslobodio od kmetstva, i proizvodio ih je u niži oficirski rang, i krenuo ka delimičnoj anti-aristokratskoj „narodnoj“ vojsci. A Putin je učinio drugo, on je oslobađao najteže kriminalce i ubice od robije, da bi stvorio banditsku vojsku zločinaca, nudeći im slobodu posle šest meseci ratovanja, ukoliko prežive masakre u Ukrajini.

Kao što je to bila i prva Miloševićeva falanga oslobođenih kriminalaca koja je 1991. godine u hrvatskom Borovom Selu u Sremu započela rat sa Zagrebom.

Kada je Petar Veliki išao da povezuje Rusiju sa Zapadom, onda je u njegovoj pratnji, nazvanoj „Veličanstvena ambasada“, išlo 250 profesionalnih dostojanstvenika koje je predvodio Nemac Franc Lefort. Tada je Petar učestvovao i na sednici engleskog parlamenta.

Putin to ne može, njemu je zabranjeno da ode u gotovo bilo koju evropsku zemlju – sem u Srbiju i evropski Istanbul, dok je za njim izdata i poternica haškog Međunarodnog krivičnog suda zbog otimanja ukrajinske dece od roditelja i njihovom nasilnom deložacijom po ruskim porodicama radi odnarodnjavanja. I to je nesporno.

Kada je Petar ratovao sa Švedskom da izbije na Baltik, onda su ga vojnici mogli videti kako je na brodu pocepano odeven kao običan oznojani mornar i ide, kao i oni, gore po konopcima na jedrima – i rizikuje život, videli su ga u komandnoj uniformi, videli su ga sa kovačkom kožnom keceljom na prsima i sa rukavicama od kože kako iz vatre vadi gvožđe i čekićem ga kuje, i videli su ga kako sa kuvarima priprema hranu za vojnike i prvi je kuša, i videli su ga kako spava pored svojih mornara, tobdžija i pešadinaca. Nema vojske koja ne voli takvog komandanta.

Putin nije ništa od toga. On se krije u hodnicima Kremlja, niko sa njim ne sme da se rukuje, on ne sme da priđe stranim akreditovanim ambasadorima bliže od trideset metara, on govori pred narodnim saborom u Kremlju na dalekoj bini usamljen od njih, on tajno odlazi na front da ga što manje vojnika vidi a deli im odlikovanja u bezbednoj Moskvi - ne na frontu, niko nije siguran da li razgovara sa njim ili sa dvojnikom, i obraća se Rusima na kontrolisanoj televiziji da ga nijedna majka ne može pitati „a gde mi je sin“.

Možda će Putin ponoviti Petra jedino u dužini rata. Petar se tukao 21 godinu sa Šveđanima dok nije stigao do baltičkog cilja, a koliko će Putin ratovati sa Ukrajinom, to niko ne zna, ali pre Parade pobede 9. maja, neće prestati.

To ne znači da rat sa Ukrajinom Putin ne može da izgubi. I Petar je izgubio u Moldaviji rat sa Turskom 1713. godine, usred sukoba sa Švedskom. A Putin se nije zavadio samo sa dve države, kao Petar Veliki: osim sa Ukrajinom zavadio se sa pola sveta.

I ako išta vojska mrzi, onda je to svetski rat na dva fronta .

KNEZ PAVLE KARAĐORĐEVIĆ I RUSI

U jednoj proceni Rusa je knez Pavle Karađorđević bio u pravu.

Mnogi u našem narodu to ne bi želeli da znaju, jer se suprotstavlja propagandnoj predstavi srpskih nacionalista da su nam Rusi krvni, večni istorijski saveznici, i da će za nas srećno da ginu. Posebno Putin. I protivi se navodnoj spremnosti Srba i Crnogoraca da pevajući odu za Ruse u rat kad god se ovima to prohte.

Kaže knez Pavle 1940. godine, u decembru mesecu, za ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova i njegovu politiku iz Prvog svetskog rata: „ Rusija nije nikada bila na našoj strani. Nikola II, Bog da ga oprosti, nije nas voleo, niti bio na našoj strani. Mi smo 1914. bili u liniji ruske politike, to je sve“.

Rusi su nas koristili za svoje ciljeve. O tome je govorio i dr Stojan Novaković, ambasador Kraljevine Srbije u Rusiji za vreme svojih petrogradskih godina od 1900. do 1905. godine, iako je sa ministrom spoljnih poslova Carevine, grofom Lamsdorfom, učinkovito sarađivao.

KRALJEVINA JUGOSLAVIJA ZABRANJUJE RUSKE KNJIGE

A koliko je kraljevska vlada Jugoslavije, koju su ubedljivom većinom činili Srbijanci (nema u njoj delegiranih Crnogoraca) držala do prijateljstva sa Rusijom govore naše brojne carinske konfiskacije naučne literature i umetnina iz SSSR-a koje su krenule ka nama posle priznanja vlade SSSR-a 1940. godine i čestitke kneza Pavla predsedniku vlade SSSR-a Mihailu Kalinjinu povodom godišnjice Oktobarske revolucije iz 1917.godine.

Otežavali smo rad Društva prijateljstva Sovjetskog Saveza, konfiskovali smo na stotine naučnih knjiga iz različitih oblasti ali ne i Mičurinovih primeraka knjiga iz njegovih genetskih istraživanja, zabranili smo dokumentarni film o uspešnom preletanju sovjetskih aviona preko Arktika, zabranili smo sovjetski film o Manerhajmovoj odbambenoj liniji između Finske i Rusije na kojoj je sovjetska vojska tragično tučena u ratu 1939-1940. godine – a Rusi to obrnuto prikazivali, zabranili smo i filmove ruske emigracije kod nas „Ninočka“ i „Put u raj“ , iako smo njihovu emigraciju udomili.

Nevoljeni, i gotovo omrznuti, član jugoslovenske vlade, jezuita iz Slovenije, dr Anton Korošec, je povodom toga u novembru mesecu 1940. godine rekao: „Ako vidim na filmu sovjetsku travu, ja ću je zabraniti“.

Umro je mesec dana kasnije. A sahranjen je sa Karađorđevom zvezdom kojom ga je knez Pavle odlikovao 1938. godine.

RUSKI NJEMAČKI PARADNI KORAK

Kada gledate ruski formacijski paradni korak na Crvenom trgu u Moskvi, vi, u stvari, posmatrate prusko marširanje koje je krajem 18. veka zaveo princ Leopold Prvi iz dvora Anhalt-Desau, a u Rusiji ga usvojio između 1796. i 1801. godine car Pavle Prvi Petrovič, sin Katarine Velike.

Njega su ruski Prusi i domaći dvorjani dokrajčili u atentatu, ali njihov marševski korak u kvadratnoj formaciji živi do danas, i to ne samo u Rusiji, već i širom sveta. Neobični svečani korak se zove „ guščiji korak“, i on ide visokim podizanjem prave noge pre nastupa formacije zgusnutih vojnika kojom su nekada pruski soldati napadali protivničke redove pre nego što su ih puške muskete naterale da se pojedinačno kreću.

Sigurno ćete odmah prepoznati „guščiji korak“ na otvaranju moskovske parade po sporom teatralnom postavljanju stražarnih vojnika ispred svečane lože – „Stechschritt“, a čvrsto prusko formacijsko marširanje Rusa ćete posmatrati čim pešadija krene napred.

I vojska i policija u Crnoj Gori i Srbiji imitira ovu prusku koreografiju na paradi. Nije naša. Možda ovo nismo morali da istaknemo za nas, ali nismo odoleli želji da Ruse ne podsetimo da im je parada poreklom nemačka, i „guščiji korak“ i formacija.

PUTIN NA PARADI PROTIV POTEMKINA

Sme li Putin na paradu 9. maja nemačkim korakom i njihovom zbijenom vojničkom formacijom? Bilo bi podjednako porazno da zbog pretnje od ukrajinskog napada otkaže paradu, kao što bi bilo nečuveno i da je održi pred praznim tribinama, ili sa statistima za filmski žurnal. A bila bi katastrofa da na tribinu pošalje dvojnika. Šta bi ova parada značila posle neuspeha Moskve da okonča rat u Ukrajini posle željenih nekoliko dana invazije prošle godine?

Ta bi parada bila zloupotreba vojne slave Rusije i žrtava koje je ruski narod podneo za svoju slobodu, na svojoj teritoriji, u svim prethodnim ratovima.

Osim ovoga, ne bi li to paradiranje bila groteska zbog Putinovog rušenja svih onih gradova u južnoj Ukrajini koji je osnovao veliki knez Potemkin, na zapoved svoje ljubljene Katarine Velike?

Putin je uništio i njegov Herson i njegov Marijupolj. Zamislite da uništi i njegovu divnu Odesu i čuveno stepenište koje je ovekovečio Ezenštajn u svom filmu „Krstarica Potemkin“! Njegove epske scene na tom stepeništu iz ruske revolucije 1905. godine se izučavaju na svim filmskim akademijama. Čak su ih i nacisti kopirali, u propagandnom filmu Leni Rifenštal iz 1934.godine – „Trijumf volje“, kada je prikazala Hitlerov nirnmberški miting SA trupa.

Kako bi to razaranje Putin Rusima objasnio? Uspomenu na Potemkina je jedino smeo da napadne, iz mržnje, pomenuti Katarinin sin, car Pavle Prvi, kada je naredio još pre krunisanja da se iz Potemkinovog groba u M anastiru Golija u Jašiju izbaci i razbaca njegovo balsamovano telo. Ipak je njegov deo sačuvan i položen 1791. godine u Katedrali Sv. Katarine Aleksandrijske u Hersonu, koju je oštetio Putin 2022.godine.

Po padu Hersona, izvadio je Potemkina iz groba i odneo ga u Rusiju. Gde, ne znamo. Odneo je i gradski spomenik Potemkinu iz 2003. godine. Ni to ne znamo gde je. Potom je izgubio Herson , Ukrajinci su ga povratili.

KO ĆE NASTUPITI NA PARADI

Putin nije poslao kadete i studente vojnih akademija na front.

Tamo su uglavnom poslati porodični drugopozivci iz nacionalnih manjina, Rusi iz neuticajne provincije i vagnerovski banditi. I tamo su bili profesionalni oficiri. Omladinu iz Moskve, Sankt Peterburga i Jekaterinburga nije smeo da dira osim onih koji su upravo tada služili redovni vojni rok.

Ako je tačno da je po aprilskim „iscurelim“ podacima iz Pentagona Putin izgubio između 189.500 i 223.000 vojnika i dve hiljade tenkova od prošlog februara do danas, onda je on satro ne samo celu vojsku sa kojom je krenuo u rat, već satire i novu. Iz te stare vojske, osim ponekog preživelog i invalida, niko drugi neće doći na paradu.

Ko će doći? Doći će malobrojni povučeni vojnici sa fronta, tekući kadeti i studenti, nova generacija na odsluženju vojnog roka i oficiri. Bude li na čelu marševskih formacija mnogo poludebelih i ostarelih pukovnika, onda ćemo znati da je prethodna mlađa generacija oficira u grobu ili penzionisana zbog nesposobnosti.

PARADA STRAHA I NEPRAVDE

Samo neki nerazuman i pritisnut Putinov saveznički predsednik može da mu dođe na paradu i ublažava mu strah od ukrajinske diverzije.

Da li bi Lukašenko smeo da dođe, šta mislite? A „publika“ će biti od mobilisanih članova vojnih i policijskih porodica, proverenih do gaća. Nije nemoguće da Putin istera i moskovskog patrijarha Kirila na tribinu i izloži ga podsmehu ako negde pukne i dečiji balon. Ko god tamo bio iskriviće vrat od gledanja na nebo.

Putin je već krajem aprila zatvorio Crveni trg za šetače i turiste. Trg je pust. Boji se diverzije. A nebo će mu čuvati sva protivavionska sila koju ima. To mu neće zatrti strah od atentata, on zna da je postao lični cilj ukrajinske vojske. Ako je tačno da je prošle godine početkom rata poslao odred komandosa da ubiju Zelenskog, a ovi bili pobijeni i onemogućeni, onda je shvatljivo zašto sada tajno živi i hoda leđima uza zid. I svako među nama je bar jednom tokom života osetio kako izgleda teskoba u grudima i kratak dah.

Putin je postao begunac od međunarodne pravde. Politički je veoma loše što svoju krivicu prebacuje propagandom na ceo ruski narod ubeđujući ga da ima pravo na kolonijalnu invaziju.

Mi, mnogi među nama, ne volimo Ruse na taj način. Mi ih, gotovo nerazumljivo, volimo kao da su nam očevi slovenstva – a nisu, svi smo mi očevi slovenstva. Nije njihov jezik stariji od našeg. Putinova parada će biti vojna manifestacija političke nepravde i državničke nezrelosti kremaljske elite.

Ostavimo granice na miru, ne proterujmo osvajačkim nacionalizmom jedni drugima domaće narode, i u popustljivosti osigurajmo zajednički mir. Ako to u Evropi ne možemo, onda ćemo malo kome vani biti primer za ugled.

Portal Analitika