Društvo

Opštinski sud u Sarajevu odbio zahtjev BIRN-a da osam tužbi zbog klevete crnogorskih građana objedini u jedan predmet

Prvo ročište zakazano za ponedjeljak

Početkom septembra 2023. godine u Sarajevu advokat BIRN-a i njegovog izvršnog direktora za Bosnu i Hercegovinu Denisa Džidića zatražio je od suda donošenje odluke o spajanju svih postupaka pokrenutih protiv tuženih, o čemu je sud prethodnih dana donio odbijajuće rješenje i prvo ročište po tužbi Mrvaljevića zakazao za naredni ponedjeljak

Prvo ročište zakazano za ponedjeljak Foto: BIRN BiH
PobjedaIzvor

Opštinski sud u Sarajevu odbio je zahtjev pravnog zastupnika Balkanske istraživačke mreže (BIRN) da osam tužbi crnogorskih građana, među kojima su i dvije novinarke Pobjede, protiv te medijske kuće i njenog izvršnog direktora za Bosnu i Hercegovinu Denisa Džidića objedini u jedan sudski proces.

Putem svog zastupnika, sarajevskog advokata Senada Pećanina, crnogorske novinarke i građanski aktivisti Kaćuša Krsmanović, Tanja Pavićević, Tatjana Perišić-Knežević, Maja Miličković, Draško Martinović, Aleksandar Saša Zeković, Nebojša Mrvaljević i Predrag Vušurović podnijeli su sredinom februara prošle godine tužbu za naknadu štete zbog klevete nanešene objavljivanjem skandaloznog uratka novinarke koncerna Vijesti Jelene Jovanović koja ih je targetitrala kao krajnje desničare i religiozne ekstremiste.

Početkom septembra 2023. godine u Sarajevu je održano i prvo pripremno ročište u parničnom postupku protiv BIRN-a i Džidića, po tužbi Martinovića, na kojem je advokat tuženih zatražio od suda donošenje odluke o spajanju svih osam postupaka pokrenutih protiv tuženih, o čemu je sud prethodnih dana donio odbijajuće rješenje i prvo ročište po tužbi Mrvaljevića zakazao za naredni ponedjeljak.

Tuženi BIRN i Džidić su propagandni pamflet autorke Jovanović, koji je naišao na jednodušnu osudu građanskih aktivista i profesionalnih novinara u Crnoj Gori i regionu, ali i zapadnih diplomatskih misija, predstavili javnosti na konferenciji koju su organizovali u Sarajevu u novembru 2022. godine pod naslovom: „Krajnji desničarski ekstremizam na Balkanu: grupe, trendovi i politička podrška“.

Osim u Sarajevu protiv BIRN-a i Džidića, pred Osnovnim sudom u Podgorici pokrenuto je i pet tužbi protiv autorke propagandnog crnog izvještaja i urednice BalkanInsighta Dušice Tomović, sajta na čijem je domenu objavljena skandalozna mapa.

Protiv njih dvije tužbe za naknadu štete zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva podnijeli su Krsmanović, Mrvaljević, Martinović, Pavićević i Miličković.

Početak ovih procesa obilježila su brojna odgađanja, a odbrana je koristile sve „trikove“ kako bi se postupak odugovlačio, uključujući i mijenjanje advokata, ali je bilo i drugih oblika opstrukcije.

Posebno je interesantna ona od 28. marta kada je punomoćnik novinarke Pobjede Tanje Pavićević, a koji je zahtjevom tražio od Osnovnog suda u Podgorici ubrzanje postupka po tužbi iz marta prošle godine u kojem do sada nije preduzeta nijedna radnja, od predsjednice tog suda Željke Jovović dobio rješenje kojim se njegov zahtjev odbija kao neosnovan jer Sud, navodno, ne može da locira novinarku Vijesti.

Da apsurd bude veći, tri postupka pred istim sudom koje su protiv Jovanović i urednice BalkanInsighta pokrenuli Krsmanović, Miličković i Mrvaljević, odnosno njihove tužbe, sadržale su iste kućnu i poslovnu adresu Jovanović.

Početkom februara iz jednog drugog rješenja, ovoga puta o izuzeću iz predmeta koji se vodi po tužbi Miličković, dalo se zaključiti da je sudija Dragan Babović svjesno opstruirao proces i kršio pravo na suđenje u razumnom roku.

U predmetu tužilje Miličković u kojem je pripremno ročište bilo zakazano za 25. januar, iako je predmet zadužio još 13. aprila 2023. godine ono nije održano jer je sudija Babović tek tada podnio zahtjev za izuzeće predsjednici Osnovnog suda Jovović zbog poznanstva sa Dušicom Tomović.

Miličković je tada kazala Pobjedi da očekuje od predsjednice suda da dosljedno primijeni propise i da podnese prijedlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudije Babovića Sudskom savjetu.

Pripremna ročišta po tužbama Mrvaljević i Krsmanović konačno bi trebala da se pred podgoričkim sudom održe naredne sedmice, dok u slučaju Martinovića, čija tužba je predata u oktobru prošle godine, do sada nije zakazano pripremno ročište.

Portal Analitika