Društvo

Prvi put u Crnoj Gori: NATO Vazduhoplovni komitet u posjeti Ministarstvu odbrane

Učesnici sastanka su razmatrali brojna pitanja vezana za vazduhoplovstvo, i razmijenili iskustva sa partnerskim zemljama

Prvi put u Crnoj Gori: NATO Vazduhoplovni komitet u posjeti Ministarstvu odbrane Foto: Vlada Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Ministar odbrane, Dragan Krapović, otvorio je danas sastanak NATO Vazduhoplovnog komiteta, koji se prvi put održava u Crnoj Gori.

Kako navode iz tog resora, Krapović je istakao da Komitet predstavlja pouzdanu platformu za razmjenu iskustava i znanja između civilnih i vojnih vazduhoplovnih eksperata širom svijeta, sa ciljem pronalaženja rješenja za buduće izazove.

“Trenutna situacija u Evropi zahtijeva od nas da obezbijedimo dovoljan pristup vazdušnom prostoru za vojnu obuku, agilno prekogranično kretanje i fleksibilno korišćenje vazdušnog prostora.Zemlje članice su odgovorne da uspostave, razviju i obezbijede odgovarajuću pravnu osnovu i infrastrukturu, kao i otporan vazdušni ekosistem za civilne i vojne korisnike”, kazao je Krapović.

On je naglasio da sukobi u Evropi i na Bliskom istoku podstiču saveznike da djeluju složno i brzo, te da zajednički moramo razmišljati unaprijed dok rješavamo sadašnje izazove.

“Primjena i unapređenje koncepta fleksibilnog korišćenja vazdušnog prostora razvija evropski vazdušni prostor u jednu cjelinu koja je fleksibilna i reaguje na promjene u potrebama korisnika vazdušnog prostora, kako civilnih, tako i vojnih”, poručio je ministar odbrane.

Krapović je saopštio da se moraju donositi pametne odluke i da se mora sarađivati od najranije tačke rješavanja izazova.

Dr Đorđo Ćoni je istakao značaj civilno-vojne saradnje kao ključnog faktora koji doprinosi spremnosti i otpornosti saveznika, u kontekstu sve izazovnijeg bezbjednosnog okruženja.

Učesnici sastanka su razmatrali brojna pitanja vezana za vazduhoplovstvo, i razmijenili iskustva sa partnerskim zemljama.

Kako dodaju iz MOD, osim nacionalnih predstavnika NATO i partnerskih zemalja, na sastanku su učestvovali i predstavnici brojnih nacionalnih i međunarodnih vazduhoplovnih organizacija i institucija.

Portal Analitika