Svijet

VIDEO

Protest u Madridu: Desetine hiljada protiv zakona o amnestiji katalonskih separatista

Nekoliko desetina hiljada ljudi protestovalo je u centru Madrida zbog zakona o amnestiji katalonskih separatista, koji treba da bude odobren 30. maja.

Protest u Madridu: Desetine hiljada protiv zakona o amnestiji katalonskih separatista Foto: Printscreen
Portal AnalitikaIzvor

„Tražim da se povuče ova amnestija“, rekao je lider desnice Alberto Nunjes Feiho (Nunez Feijo), koji je organizovao protest na kojem učestvuje oko 20.000 ljudi, prema procijeni policije.

Feiho je na skupu na kojem su bili bivši konzervativni premijeri Hoze Marija Asnar (Jose Maria Aznar) i Marijano Rahoj (Mariano Rajoy) rekao da Španija nije na prodaju i dodao da je Španija pravna država u kojoj su svi građani jednaki pred zakonom.

Okupljeni su pozvali na ostavku socijalističkog premijera Pedra Sančesa (Sanchez).

Posle parlamentarnih izbora u julu 2023. godine, dvije separatističke stranke u Kataloniji izborile su se za amnestiju za svoje aktiviste, umiješane u neuspjeli pokušaj secesije regiona 2017. godine. Cijenu za to je bila njihova podrška socijalisti Sančesu da se vrati na vlast, što je on i prihvatio.

Španski Kongres sastaće se 30. maja da bi definitivno odobrio taj zakon o amnestij, koji je odobren 14. marta u prvom čitanju u parlamentu.

Ta amnestija bi mogla da bude od koristi bivšem separatističkom predsjedniku vlade Katalonije Karlesu Pućdemonu (Carles Puigdemont) koji je poslije neuspjelog pokušaja secesije Katalonije, pobjegao u Belgiju i tako izbjegao krivično gonjenje.

Portal Analitika