Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Protest protiv nasilja održan u Podgorici: Ne smijemo stati, jer šta je naša borba ako će neko sjutra odlučiti da je kazna za nasilnika prestroga

“Nasilje nije privatna stvar, nasilje je problem cijelog društva”

Protest protiv nasilja održan u Podgorici: Ne smijemo stati, jer šta je naša borba ako će neko sjutra odlučiti da je kazna za nasilnika prestroga

Kampanja će, kako je najavljeno, trajati sve dok se ne ispune zahtjevi sa protesta, a oni su više nego jasni - doživotna zatvorska kazna za počinitelje silovanja, registar seksulanih prestupnika, zakon o kastraciji i procesuiranje prijavljenog nasilja bez mogućnosti povlačenja prijave

Protest protiv nasilja održan u Podgorici: Ne smijemo stati, jer šta je naša borba ako će neko sjutra odlučiti da je kazna za nasilnika prestroga Foto: NVO Sistem
Portal AnalitikaIzvor

Protest protiv nasilja održan je juče na Trgu nezavisnosti u Podgorici, u organizaciji NVO "Sistem" i udruženja Psihoaktiv.
Izvršna direktorica NVO Sistem Neda Radović poručila je da borba s počiniocima nasilja mora biti brutalna i bez izuzetaka, bilo da se radi o javnoj ličnosti ili anonimnoj osobi.

“I tu ne smijemo stati. Jer šta je naša bespoštedna borba ako će neko sjutra odlučiti da je kazna koju je nasilnik dobio prestroga. Tražimo empatiju, tražimo razumijevanje. Poručujemo svima onima koji su u prilici da preinače kaznu, onima koji su je i te kako zaslužili, da ih tako motivišu da počine novi zločin", poručila je ona.

Kako se navodi u saopštenju, oni su sa skupa pitali šta je sa registrom pedofila, koji je trebalo da bude gotov još od decembra prošle godine. 

“Kada će Ministarstvo pravde i Vlada Crne Gore, koji plate primaju od građana Crne Gore, početi da obavljaju svoj posao odgovorno i u interesu svih građana. Zašto se imena pedofila i silovatelja skrivaju dok su imena žrtava dostupna na svakom koraku? Pitamo se šta sprečava Crnu Goru da, poput nekih razvijenih država svijeta, sveobuhvatni problem seksualnog nasilja riješi zakonom o kastraciji. Vrijeme da država pokaže da žrtve nisu nevidljive za naš sistem. Tražimo doživotnu zatvorsku kaznu za počinitelje silovanja. Zahtijevamo od nadležnih državnih organa da se jednom prijavljeno nasilje u porodici procesuira po službenoj dužnosti, pa čak i nakon što žrtva odustane od daljeg gonjenja. Na taj način ne dozvolite da žrtve pod pritiskom odustanu od tužbe, jer time stavljate u životnu opasnost njih i rušite autoritet pripadnika policije koji je lišio slobode nasilnika", kazala je Radović.

Emina Čunmuljaj je poručila kako je očekivala veću podršku građana kada je ova tema u pitanju, a posebno ako se ima u vidu da gotovo u svakoj kući neka žena je pretpjela neki vid nasilja ili je istjerana iz te kuće.

Izrazila je nadu da je ovo ipak samo početak i pozvala građane i građanke da se odazovu naredni put u većem broju. 

"Nadam se da je ovo početak, jer ako se mi ne trudimo ni sistem se neće promijeniti, a potrebno je da se mijenja", poručila je Čunmuljaj.

Predsjednik Internacionalane policijske organizacije Crne Gore Ivan Pekić smatra da u Crnoj Gori treba mijenjati sudsku granu vlasti.

"U crnogorskom sudstvu treba sprovesti veting i pokazati da u našem sudstvu nije mjesto onima koji ne sude adekvatno. Dok to ne uradimo neće biti ni adekvatnih presuda", kazao je Pekić, poručivši da treba mijenjati Krivični zakonik Crne Gore.

Minja Marđonović je javnost upitala gdje je ono čuveno crnogorsko čojstvo i junaštvo, onaj neotesani, a mnogo važni poriv za slobodom? 

“Ubilo ga je nasilje. Iznijeću vam podatak da 51 % žena na ovom svijetu gine baš tamo gdje ne treba da bude hrabra, već sigurna, a to je njen dom. U patrijarhatu su najveće žrtve žene, žrtve ratova su žene, žrtve slobodnog mišljenja su žene, žrtve sopstvenog tijela su žene i žrtve sopstvene duše su žene”, naglasila je ona.

Kosta Mijušković iz organizacije Psihoaktiv kazao je da nekada čak iz dobre namjere pripremimo djecu za uloge žrtve, nasilnika i društvno-političkih sistema. 

On je ocijenio da su posljedice strogih rodnih uloga slabo mentalno zdravlje, manjak emotivne pismenosti i bliskosti, problem sa učenjem, agresija.

Goran Ćetković, iz organizacije Domino, istakao je da su naši resursi jako limitirani i moramo ih trošiti ciljano. 

“Možda ne možemo da direktno utičemo na nasilnike današnjice, ali ono što možemo je – da ciljano i istrajno vršimo pritisak na sistem pravosuđa, sve dok ne počne da radi u interesu onih koji im daju plate”.

Aida Piranić obratila se riječima podrške svakoj žrtvi. 

“Želim da ohrabrim svakoga da prijavi nasilje na samom početku, jer nasilje je klica koja se vrlo brzo razvija, prenosi i ostavlja tragove za cijeli život”, napomenula je ona.

Kampanja će, kako je najavljeno, trajati sve dok se ne ispune zahtjevi sa protesta, a oni su više nego jasni - doživotna zatvorska kazna za počinitelje silovanja, registar seksulanih prestupnika, zakon o kastraciji i procesuiranje prijavljenog nasilja bez mogućnosti povlačenja prijave.

Šejla Pepić iz Romskog savjeta istakla je da u Crnoh Gori nasilje nad ženama, predstavlja veliki problem isvjedoci smo da se često ne prijavljuje upravo zbogstigmatizacije i tradicionalnih oblika ponasanja, prihvatajućinasilje i smatrajući ga normalnim.

Kaže da su pripadnice romske i egipćanske zajednice su rođenjem višestruko diskriminisane i zaista mali broj Romkinja i Egipćanki se odlučuje da prijavi nasilje, a znamo i svjedoci da je svaka druga žena pretrpjela neki oblik nasilja.

“Nasilje je svuda oko nas, nasilje se može desiti bilo dje i nasiljese može desiti svakoj i svakom od nas. Često zaboravljamo da možemo govoriti o našim majkama, sestrama, ćerkama, o tebi i meni”, poručeno je sa skupa.

Nasilje nad ženama ima ozbiljne posljedice i po društvo u cjelini jer svaki novi slučaj, svaka nova presuda ukazuje na probleme u sistemu i njegovu spremnost da zaštiti živote žena. Nasilje nije privatna stvar, nasilje je problem cijelog društva.

Skupu su prisusutvovale i Zdenka Popović, potpredsjednica Skupštine Crne Gore i Jelena Marković, potpredsjednica Liberalne partije Crne Gore, dr Valentina Minic, predsjednica Foruma ćena, Anđela Vojinović, potpredsjednica Foruma žena Demokrata, poslanica, Roberta Camaj članica Glavnog odbora Foruma žena Demokrata.

Portal Analitika