Abiznis

Propisi o živi ne odnose se na rudarenje cinka

Želimo da uvjerimo javnost da, sa modernim metodama rudarstva i prerade koje će se koristiti u našem rudniku, koje su u skladu sa najboljim dostupnim tehnikama EU, nijesu predviđeni štetni uticaji na javno zdravlje.

Slični rudnici cinka koji postoje širom Evropske unije, kao što su oni u Grčkoj, Irskoj, Španiji, Švedskoj i Portugalu, uspješno funkcionišu bez negativnih efekata na zdravlje lokalnih zajednica

Propisi o živi ne odnose se na rudarenje cinka Foto: Brskovo Mine
PR sadržaj
PR sadržajAutor
Portal AnalitikaIzvor

Tara Resources se obavezuje da će poštovati najviše standarde ekološke odgovornosti i osigurati dobrobit lokalne zajednice. Primjećujemo da je iznijeto nekoliko netačnih tvrdnji u vezi sa potencijalnim uticajem naših operacija rudarenja cinka na životnu sredinu i javno zdravlje, kao i u vezi sa usklađenošću našeg projekta sa crnogorskim zakonima i međunarodnim propisima. Želimo da se na transparentan način osvrnemo na ove zabrinutosti.

U javnosti se pojavila informacija da projekat rudnika Brskovo nije u skladu sa Minamata konvencijom ili crnogorskim ekološkim propisima, uključujući Članove 58, 59 i 60 Zakona o industrijskim emisijama i Član 49 Zakona o zaštiti životne sredine.

Pomenuti članovi Zakona o industrijskim emisijama namijenjeni su industrijama koje proizvode emisije žive, koriste živu u svojim procesima ili imaju živu kao komponentu u svojim proizvodima. Relevantne aktivnosti u Crnoj Gori za ove propise uključuju proizvođače emisija žive, kao što su termoelektrane na ugalj ili postrojenja za spaljivanje otpada. Živa se emituje u ovim termalnim procesima i može potencijalno biti štetna po ljudsko zdravlje ako se ne upravlja pravilno. Međutim, rudarenje cinka, kao što je predloženi projekat u Brskovu, ne uključuje ove korake ili aktivnosti, i ni u jednom trenutku se živa ne emituje, ne koristi ili ne proizvodi u procesu. Ovi propisi se ne primjenjuju na rudarenje cinka.

Pomenuti član Zakona o zaštiti životne sredine odnosi se na izvoz proizvoda sa koncentracijom žive većom od 95%. Ponovo naglašavamo, ovaj propis se ne odnosi na rudarenje cinka.

Proces u rudniku Brskovo koncentriše rude koje se nalaze u zemlji i razdvaja ih u koncentrate cinka, olova i bakra, radi prodaje topionicama cinka, olova i bakra, koje su kupci koji kupuju koncentrate iz rudnika. Ruda iz Brskova sadrži samo tragove minerala žive, reda veličine 0,003%, koji će biti prisutni u tim mineralnim koncentratima. Ovaj podatak nalazi se u Elaboratu o rezervama od 15. januara 2021. godine, koji je proizvod kolektivnog stručnog znanja 17 eksperata u oblastima rudarstva i geologije, uključujući 10 doktora nauka u ovim disciplinama.

Topionice cinka, olova i bakra koje kupuju i prerađuju ove koncentrate koriste termalne procese za izdvajanje metala u skladu sa strogom zakonodavstvom o zaštiti životne sredine, uključujući Minamata konvenciju.

Međunarodna Procjena uticaja na životnu sredinu i društvo (ESIA) sprovedena je uz pomoć vodeće svjetske inženjerske firme za životnu sredinu. Nijesu identifikovani rizici po ljudsko zdravlje niti životnu sredinu za projekat Brskovo. ESIA je sprovedena prema strogim kriterijumima postavljenim od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), smjernicama EU i svim relevantnim crnogorskim zakonima, uključujući Zakon o industrijskim emisijama (Službeni list Crne Gore br. 17/2019 i 03/2023) i Zakon o zaštiti životne sredine (Službeni list Crne Gore br. 052/16, 073/19).

Želimo da uvjerimo javnost da, sa modernim metodama rudarstva i prerade koje će se koristiti u našem rudniku, koje su u skladu sa najboljim dostupnim tehnikama EU, nijesu predviđeni štetni uticaji na javno zdravlje. Slični rudnici cinka koji postoje širom Evropske unije, kao što su oni u Grčkoj, Irskoj, Španiji, Švedskoj i Portugalu, uspješno funkcionišu bez negativnih efekata na zdravlje lokalnih zajednica.

Tara Resources raduje se nastavku transparentne i proaktivne saradnje sa Vladom Crne Gore, Opštinom Mojkovac, lokalnom zajednicom i svim zainteresovanim stranama kako bi se unaprijedio razvoj projekta Brskovo, koji ima potencijal da donese značajne ekonomske koristi Crnoj Gori, uz obezbjeđivanje najbolje međunarodne prakse za zaštitu životne sredine.


Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
j joja_neregistrovani
30.09.2023. 13:07

Odlazite na drugo mjesto, niste pozeljni u Mojkovcu

1
1
P Poenam_Dei
30.09.2023. 08:52

Divno, za ne vjerovat koliko ste brižni i humani. Ima samo jedna mala sitnica, da ako se daleko bilo otvori rudnik cijeli Mojkovac i šira okolina su smrtno ugroženi a bolesti koje će se manifestovati su pretežno kanceri . Ako su građani,je Mojkovca imalo u pamet s mislim da jesu išćerat će vas s noge na nogu

0
1
R Rara_neregistrovani
03.10.2023. 13:07

@Poenam_Dei Vi jako brinete o gradjanima MK, vidimo koliko ih trenutno zivi tamo. Ne zamajavajte ljude ispraznim papagajskim ponavljanjima, dajte argumenet ako imate a nemate ih ocigledno.

1
0