Komentar

Komentar

Proevropska Vlada ili manjine kao dekor?

U Crnoj Gori prihvatljiva je samo ona vlast koja stoji na civilizacijskim vrijednostima zapada i s činiocima koji dokazano dijele te vrijednosti. To ni u kom slučaju nije Joković, kojem treba Glavni odbor da kaže je li Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu

Proevropska Vlada ili manjine kao dekor? Foto: FCJK
Jelena Šušanj
Jelena ŠušanjAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Juče je Vladimir Joković objelodavnio ciljeve nove Vlade u kojoj će SNP biti najpoželjniji Abazovićev saradnik, nakon čega se postavlja pitanje: što će Crnoj Gori takva Vlada?! 

Ako će joj imperativ biti cementiranje prioriteta odlazeće Vlade, prije svega potpisivanje Temeljnog ugovora s Crkvom Srbije, čime će se trajno izgubiti nada u povraćaj otete crnogorske imovine prepisane u vlasništvo Srbije, te ako će joj strateški cilj, kako je najavljeno, biti popis stanovništva i štelanje biračkih spiskova za potrebe Srpskog sveta, pitamo se ovako neznaveni: što to proevropsko donosi ta nova Vlada u odnosu na ono što je htio recimo Leposavić, Krivokapić ili DF?!

U interpretaciji Dritana Abazovića Crnogorci su nacionalisti koji leleču, a partije s crnogorskim predznakom mafija, kriminalci i lopovi. Kad pogledamo malo istočno, vidimo zaprepašćujuće isti narativ, zar ne? 

Upravo zato građanskim partijama koje predstavljaju (i) crnogorski nacionalni korpus nema mjesta u novoj proevropskoj Vladi. No kad bude trebalo glasati za njegove zakone u Skupštini, Abazović će ih definisati kao proevropske snage koje ga podržavaju. Nezamislivo je da će te partije koje su osamostalile Crnu Goru, uvele je u NATO i dovele do praga EU pristati na tu vrstu poniženja.

S druge strane, upitno je koji je to Abazovićev motiv da u Vladu pušti stranke manjinskih naroda ako se zna da su i one zajedno s DPS - SD - SDP činile vlast do avgusta 2020, vlast koja je, kako to saopštavaju moralisti iz Ure, bila kriminalna, lopovska, nacionalistička. 

Mrzi li Dritan Abazović Crnogorce? Zašto inače progoni Crnogorce iz svake vlasti koju nastoji formirati? Manjine mu očito trebaju da pred međunarodnom zajednicom napravi privid da je on nešto drugačiji od svoga premijera Krivokapića. Zato i svoje druženje s Noćnim vukovima u zabiti blizu Podgorice skriva iza navodne pomoći “jednoj muslimansko-albanskoj porodici iz Ulcinja”. 

Teško je povjerovati da to ne vide politički predstavnici manje brojnih naroda, te je apsolutno neprilično i neprihvatljivo da uđu u Vladu koja će počivati na programskim principima SNP-a, a u kojoj neće biti mjesta za njihove doskorašnje koalicione partnere. Partije su manjinskih naroda upravo, više nego bilo ko drugi, u prilici da Abazovića uslove da raskine s nakaradnom anticrnogorskom politikom. Zato nemaju pravo da ćute! Nemaju pravo da pristanu da budu Abazovićev dekor pri ispunjavanju ciljeva Srpskoga sveta.

U Crnoj Gori prihvatljiva je samo ona vlast koja stoji na civilizacijskim vrijednostima zapada i s činiocima koji dokazano dijele te vrijednosti. To ni u kom slučaju nije Joković, kojem treba Glavni odbor da kaže je li Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. 

Suverenističke i manjinske partije moraju se što prije otrijezniti, da ih iz sna ne prene etnonacionalističko imperijalističko zlo dirigovano iz Moskve i Beograda.

Portal Analitika