Zdravlje

Popović-Samardžić ističe da opasnost postoji

Procenat vakcinisane djece alarmantno nizak: Prijeti li Crnoj Gori epidemija malih boginja

Zarazne bolesti ne poznaju granice, kazala je Pobjedi epidemiološkinja dr Milena Popović-Samardžić iz Instituta za javno zdravlje, povodom informacije da su male boginje registrovane u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Procenat vakcinisane djece alarmantno nizak: Prijeti li Crnoj Gori epidemija malih boginja Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

"Slučajeve malih boginja u državama regije možemo posmatrati kao dodatnu opasnost od izbijanja epidemije morbila i u našoj državi", kaže ona, a prenosi Pobjeda.

Posebno zabrinjava to što je broj vakcinisane djece u uzrastu do dvije godine i dalje vrlo nizak, a komplikacije u tom dobu mogu da budu opasne, čak i smrtonosne.

"To je uzrast u kome je infekcija virusom malih boginja u 30 odsto slučajeva povezana sa nekom od ozbiljnih komplikacija poput teške upale pluća, upale uha, zapaljenja mozga. Svakako, najteža komplikacija malih boginja, koja se razvija samo kod nevakcinisane djece, je zapaljenje mozga koje se zove subsklerozirajući panencefalitis, a razvija se najčešće sedam do 20 godina nakon infekcije virusom malih boginja i neminovno završava smrtnim ishodom", upozorava ona.

Prema statistikama IJZCG, obuhvat vakcinisane djece, rođene tokom 2022. godine, MMR vakcinom je tek 15,7 odsto.

"Od 7.267 djece, rođene tokom 2022. godine, MMR vakcinu je primilo samo 1.141, dok je čak 6.126 djece i dalje nevakcinisano",  upozorava ona.

Među djecom uzrasta do pet godina, dakle djeca rođena između 2018. i 2022. godine, MMR vakcinu je primilo 56 odsto.

Dr Samardžić-Popović precizira da od 37.540 djece, prvu dozu MMR vakcine primilo je 21.127 djece, dok je 16.343 i dalje nevakcinisano.

Portal Analitika