Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti: Počasno Srce Sarajeva reditelju Eliji Sulejmanu

Priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti: Počasno Srce Sarajeva reditelju Eliji Sulejmanu

Jubilarni 30. Sarajevo film festival (SFF) odaće počast palestinskom reditelju Eliji Sulejmanu u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, te će višestruko nagrađivanom autoru biti uručeno priznanje Počasno Srce Sarajeva, dok će u sklopu programa "Posvećeno" ("Tribute to") biti prikazana retrospektiva njegovih izabranih filmova.

Priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti: Počasno Srce Sarajeva reditelju Eliji Sulejmanu Foto: SFF
Portal AnalitikaIzvor

Sulejman je bio gost 25. Sarajevo film festivala kada je u programu Open Air prikazan njegov film "To mora biti raj" koji je osvojio posebno priznanje žirija iste godine u Kanu, predsjednik žirija 22. izdanja festivala, te gost 19. Sarajevo film festivala.

"Čast nam je odati priznanje iznimnom autoru i prijatelju Sarajevo film festivala, koji univerzalnim jezikom filma govori o temeljnim ljudskim vrijednostima i emocijama: strahu i nadi, domu i domovini. Svojim prepoznatljivim duhom, humorom i s dubokim razumijevanjem, Elija Sulejman pokazuje kompleksnost našeg postojanja, osvjetljavajući apsurde života s nenadmašnom jasnoćom i dirljivošću, prikazujući duh i identitet Palestine jedinstvenim autorskim stilom. Sada, u najmračnijim vremenima u njegovoj domovini, njegov rad predstavlja svjetionik razumijevanja, podsjećajući nas na moć pripovijedanja kako bi potaknuo tako potreban dijalog", izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo film festivala.

Rođen 1960. godine u Nazaretu, Eliji Sulejmanu živio je u Njujorku od 1981. do 1993. godine. Dok je bio u Sjedinjenim Američkim Državama, režirao je svoja prva dva kratka filma "Introduction to the End of an Argument" i "Homage by Assassination", osvojivši brojne nagrade.

Godine 1994. nastanio se u Jerusalimu, gdje mu je Evropska komisija povjerila misiju osnivanja Odsjeka za film i medije na Univerzitetu Birzeit.

Njegov prvi dugometražni film „Chronicle of a Disappearance“ osvojio je nagradu za najbolji prvi film na filmskom festivalu u Veneciji 1996. godine.

Sa filmom „Divine Intervention“ 2002. godine osvojio je nagradu žirija Filmskog festivala u Kanu i FIPRESCI nagradu koju dodjeljuje međunarodno udruženje filmskih kritičara, kao i nagradu Evropske filmske akademije za najbolji strani film dodijeljenu u Rimu.

Godine 2007. izabran je među 35 reditelja koji su radili na filmu „To Each His Own Cinema“ snimljenom u čast šezdesete godišnjice festivala u Kanu. Njegov igrani film „The Time That Remains“ bio je u službenoj konkurenciji Filmskog festivalu u Kanu 2009. godine. 

Njegov posljednji dugometražni film „To mora biti raj“ osvojio je posebno priznanje žirija u Kanu 2019. godine te FIPRESCI Međunarodnu nagradu kritičara Filmskog festivala u Kanu. 

Bio je član žirija brojnih festivala, uključujući filmske festivale u Kanu (2006.) i Veneciji.

Trenutno obnaša dužnost umjetničkog savjetnika Filmskog instituta u Dohi.

Portal Analitika