Zdravlje

Prim.dr Ivan Ilić, pionir laparoskopske hirurgije u Crnoj Gori

Hirurški tim Poliklinike Moj Lab čine priznati hirurzi iz Crne Gore i inostranstva. S ponosom predstavljamo još jednog od njih

Prim.dr Ivan Ilić, pionir laparoskopske hirurgije u Crnoj Gori Foto: MojLab
PR sadržaj
PR sadržajAutor
Portal AnalitikaIzvor


Prim.dr Ilić se laparaskopskom hirurgijom intezivno bavi od 1996. god. kad su urađjene prve takve operacije u C. Gori. Ovaj uvaženi hirurg, prvi je kod nas uradio laparoskopske operacije tumora debelog crijeva i rektuma.

Hirurške procedure koje obavlja prim.dr Ilić su: laparoskopske operacije žučne kese, slijepog crijeva, perforacije ulkusa želuca i dvanaestopalačnog crijeva, biopsija jetre, Mekelovog divertikuluma, tumora debelog crijeva, ileusi, ingvinalne kile, pupčane kile, postoperativne kile, uklanjanje žučnih kamenaca iz žučnih vodova, ciste jajnika, endometrioze, vanmaternične trudnoće, biopsije promjena trbušne šupljine i limfnih čvorova. Pored toga, obavlja i klasične operacije: maligni i benigni tumori organa trbušne šupljine, operacije iz proktologije: hemoroidi, fistule, fisure, operacije malignih i benignih tumora kože, pilonodalni sinus, ateromi, lipomi, operacije proširenih vena na nogama, operacije benignih i malignih tumora dojke.

Prim dr Ilić je završioMed. fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizaciju iz Opšte hirurgije je završio uKBC Rebro u Zagrebu, stekavši zvanje specijaliste opšte hirurgije. Radio je kao ljekar opšte prakse u DZ Tivat, a nakon toga kao odjeljenski ljekar na Hirurškom odjeljenju Bolnice Kotor. Zatim, bio je šef OP bloka, načelnik Hirurškog odjeljenja, a od 2015. do 2020. bio je direktor Opšte bolnica Kotor, gdje i sada ordinira.

Usavršavao se na brojnim seminarima, studijskim boravcima, između ostalog u Japanu, u bolnicama Tokoshukai medical corporation Tokio-Osaka, bio je gostujući hirurg u Kantonalnoj bolnici Olten, u Švajcarskoj, završio je brojne edukacije na klinikama u Atini, Zagrebu, Rijeci, Beogradu, Londonu itd. Kontinuirano učestvuje na brojnim kongresima u zemlji i inostranstvu sa svojim stručnim radovima, objavljeno je 20 autorskih i 14 radova u kojima je koautor. Predsjednik skupštine NVO Udruženje hirurga Crne Gore i dobitnik nagrada Kotora „21 Novembar“ za izuzetne rezultate u struci i razvoja Opšte bolnice Kotor.

Portal Analitika