Podgorica

Previranja u radničkoj organizaciji Glavnog grada: Istupili iz Sindikata uprave, članstvo nijesu pitali

Sindikalna organizacija Glavnog grada istupila je iz Sindikata uprave i provosuđa i ubuduće će nastupati samostalno.

Previranja u radničkoj organizaciji Glavnog grada: Istupili iz Sindikata uprave, članstvo nijesu pitali Foto: Dan
DanIzvor

Predsjednik sindikata grada Željko Krgović kao razlog za istupanje navodi to što je Sindikat uprave i pravosuđa isključen iz Saveza sindikata Crne Gore zbog čega su članovi izgubili pravo na korišćenje rekreacije, dok sa druge strane Nenad Rakočević, predsjednik Sindika uprave i pravosuđa, kaže da je „Sindikat Glavnog grada unaprijed zadužio više mjesta za odmor nego što je to prikazao članstvu zbog čega je ucijenjen da napusti sindikalnu organizaciju“.

Krgović objašnjava da su iz Sindikata uprave i pravosuđa istupili jer nisu željeli da budu kolateral.

"Sindikat uprave i pravosuđa je isključen iz krovnog sindikata i samim tim je izgubio pravo na korišćenje rekreacije i ostalih pogodnosti fonda Rekre. Za ovu godinu nismo bili sigurni koliki bi broj mjesta dobili, ja nisam želio da dobijemo 10, 15 mjesta ili možda nijedno. Da ostanemo bez nekih 60 mjesta, pogotovo za ljude koji koriste banjska liječenja, mi nismo bili spremni. Sindikat pravosuđa nema finansijskih sredstava, trenutno su u prepucavanju da li ta sredstva treba da prebaci Rekra, a mi ne bi da budemo kolateral", rekao je Krgović.

On je dodao da je odluku o istupanju donio izvršni odbor sindikata.

"Imali smo tri sjednice i donijeli odluku sa 14 glasova za, dva protiv i jedan uzdržan. Nastavljamo kao samostalni sindikat", naveo je Krgović.

Nenad Rakočević navodi da izvršni odbor Sindikata Glanvog grada nije smio donijeti odluku o istupanju iz ove sindikalne organizacije, već je to morala uraditi skupština.

"O namjeri da istupi iz ove sindikalne organizacije nije članstvo odlučilo nego najbliži krug njegovih ljudi, to jeste izvršni odbor. To je trebalo da uradi skupština jer ona donosi tu odluku, a ne izvršni odbor. Sindikalna organizacija Glavnog grada je istupila iz Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore zbog toga što je njihov predsjednik unaprijed zadužio mjesta za odmor i ljetovanje u Rekri koja posluje u okviru Saveza sindikata i zato što je uzeo mnogo više mjesta nego što je i prikazao svom članstvu. Rekra mu traži da vrati ta mjesta i uslovljava ga da plati ili da istupi iz Sindikata uprave pravosuđa. Prema informacijama koje imamo on je uzeo prošle godine preko dodijeljenih mjesta još 35, a prijavio je 20, 15 mjesta se negdje gubi", rekao je Rakočević.

Aktiviraju se „zamrznuti“

Nenad Rakočević kaže da će u Glavnom gradu biti reaktivirana sindikalna organizacija koja je bila zamrznuta, a koja je u sastavu Sindikata uprave i pravosuđa.

"Ta sindikalna organizacija je bila zamrznuta i čekala je poseban trenutak, poput ovoga, da se aktivira. Na papiru, ta sindikalna organizacija je već kod nas", rekao je Rakočević.

Portal Analitika