Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Prestavnici političkih partija očekuju nove pregovore, izbori mogući u prvoj polovini 2023. godine

Prestavnici političkih partija očekuju nove pregovore, izbori mogući u prvoj polovini 2023. godine

Narednih dana očekuje se novi sastanak predstavnika parlamentarnih partija kako bi se razriješila politička kriza. To je Radiju Crne Gore potvrđeno iz Građanskog pokreta URA, iz kog ponavljaju da prvo treba izabrati sudije Ustavnog suda, pa onda odrediti datum prijevremenih parlamentarnih izbora.

Prestavnici političkih partija očekuju nove pregovore, izbori mogući u prvoj polovini 2023. godine Foto: PA
RTCGIzvor

U DF-u očekuju da se DPS uskoro izjasni da li će glasati za sudije. Iz najveće opozicione partije nijesu za RCG odgovorili da li će 12. decembra na plenumu podržati četvoro sudija Ustavnog suda.

Kažu da nijesu odustali od ranijih zahtjeva koji podrazumijevaju da se izbor sudija vrati na Ustavni odbor, da se povuku izmjene Zakona o predsjedniku i raspišu varedni izbori. Dijalog podržava i SNP u kom vjeruju da će predsjednica skupštine inicirati novu rundu pregovora.

Za nekoliko dana trebalo bi ponovo da se sastanu predstavnici poslaničkih klubova sa ciljem razrješenja političke krize.

Trenutno postoje neformalni kontakti između parlamentarnih partija, kazao je poslanik GP URA Miloš Konatar. Ponovio je stav da prvo treba izabrati sudije Ustavnog suda, pa tek onda odrediti datum vanrednih izbora.

“Oni bi bili održani u prvoj polovini naredne godine. Dakle, nema nikakvih prepreka da se dogovorimo oko datuma izbora, ali da bi se mogli održati, neophodno je da imamo kompletiran Ustavni sud”, naveo je Konatar.

Sličnog je mišljenja i lider SNP-a Vladimir Joković. Vjeruje da će predsjednica Skupštine Danijela Đurović inicirati novu rundu pregovora.

”Ohrabrujem dijalog, vjerujem da će do njega doći. Apelujem na sve političke partije da izađemo iz uskostranačkih interesa jer je interes države iznad svih nas”, istakao je Joković.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević za Radio CG kaže da podržava kompromis koji bi išao u pravcu deblokade Ustavnog suda.

”Kako bi se stvorio institucionalni ambijent da imamo regularne i fer predsjedničke i eventualno vanredne parlamentarne izbore”, pojasnio je Knežević.

Knežević očekuje da će DPS narednih dana ponuditi konkretne predloge.

”Sa konrektnim stavom da će glasati za sudije, pa da se novoformirani Ustavni sud izjasni o spornim zakonima na koje ukazuje DPS, ali i o pritužbama na lokalne izbore koji su završeni 23.oktobra”, naglasio je Knežević.

Iz DPS-a nijesu odgovorili da li će 12. decembra glasati za četvoro sudija Ustavnog suda. Ponavljaju svoje zahtjeve da se povuku izmjene Zakona o predsjedniku, raspišu vanredni parlamentarni izbori, a izbor sudija vrati na Ustavni odbor.

”Bez dogovora nema razrješenja situacije oko Ustavnog suda. Vanredni izbori i politička vlada koja bi bila proizvod tih izbora mogli bi riješiti opterećenu političku situaciju u Crnoj Gori”, saopštio je poslanik DPS-a Luiđ Škrelja.

Podsjećamo, na prošlom kolegijumu predsjednice Skupštine dogovoreno je da se za 12. decembar odgodi novo glasanje o sudijama Ustavnog suda i izmjenama Zakona o predsjedniku, kako bi u međuvremenu došlo do dijaloga.


Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
T Turbo_dilema_neregistrovani
05.12.2022. 17:01

Opet vam kažem i poslednji put da vam rečim ama baš ništa bez Lekića!

1
8
O Objektivni_neregistrovani
05.12.2022. 17:29

@Turbo_dilema_neregistrovani Lekić smrda izdajnička koji gleda 4 slova S kao Boga, isti ste

9
1
I Istinama_neregistrovani
05.12.2022. 16:45

sa sadšnjom vlašću nema dogovora, jer su lažovi i izdajnici.

15
1