TV / Film

U 76. godini

Preminula oskarovka Džulija Rajhert

Džulija Rajhert, Oskarom nagrađena rediteljka i aktivistkinja umrla je u 76. godini.

Preminula oskarovka Džulija Rajhert Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Rajhert je rođena u Nju Džersiju, društvenim aktivizmom se bavila i prije nego što je postala filmska rediteljka.

Prvi dokumentarac, “Odrastanje žena” režirala je zajedno sa Džimom Klajnom. 

Napravljen je za samo 2.000 dolara 1971. godine i bio je prvi dokumentarac u Ženskom pokretu, koji pokriva način na koji se žene socijalizuju u različitim periodima svog života. Film je bio toliko upečatljiv da ga je Kongresna biblioteka odabrala za Nacionalni filmski registar 2011.

Odatle je Rajhert nastavila svoj aktivizam i snimanje filmova, istražujući rasu, klasu i pol u Americi. Njen treći film, “Sindikalne sluškinje”, koji je režirala zajedno sa Klajnom i Majlsom Moguleskuom, dokumentovao je tri žene koje su bile sindikalne organizatorke tokom Velike depresije. Rajhert je dobila svoju prvu nominaciju za Oskara za film (najbolji dokumentarni igrani film).

Nakon toga, dobila je još tri nominacije za Oskara, za “Seeing Red” (najbolji dokumentarni igrani film), film o političkim aktivnostima američke Komunističke partije početkom i sredinom dvadesetog vijeka, za film “Poslednji kamion: Zatvaranje GM fabrike” iz 2009. godine (Najbolji Kratki dokumentarni film), kratki film koji govori o tome kako su ljudi iz Moraine, Ohajo, pogođeni zatvaranjem GM fabrike u njihovom gradu, i za “Američku fabriku” iz 2019. (najbolji dokumentarni film), koji je dokumentovao sukob kulture koji se dogodio kada su Kinezi kompanija je ponovo otvorila fabriku u Ohaju. 

Za “Američku fabriku”, ona i njen ko-reditelj i partner Stiven Bognar, osvojili su Oskara za najbolji dokumentarni igrani film.

Njen dokumentarni rad takođe joj je donio dvije nagrade Emi, nagradu Ceha režisera i dvije nominacije za nagradu Peabodi. 

Pored svoje opsežne filmske karijere, Rajhert je 28 godina bila i profesor filmske produkcije na Dejtonu, na Državnom univerzitetu Rajt u Ohaju, radeći sa studentima širom zemlje i mentorišući ih.

Njen rad je imao trajan uticaj na svijet, bilježeći pokrete koji su pomogli da se promijeni američki pejzaž, od rada, preko ženskih prava, do Black Lives Matter. Ona se s pravom smatra feminističkom i nezavisnom dokumentarnom ikonom zbog svog neumornog rada u pripovijedanju priča.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.