Kultura

Supruga Frensisa Forda Kopole

Preminula Elenor Kopola, slavna američka režiserka

Elenor Kopola, slavna američka režiserka, umjetnica i spisateljica, umrla je u petak u svom domu u Rutherfordu u Kaliforniji, objavila je njena porodica u saopštenju

Preminula Elenor Kopola, slavna američka režiserka Foto: Reynaud Julien/APS-Medias/Abaca/Rex/Shutterstock
Portal AnalitikaIzvor

Kopola je imala 87 godina.

Kopola je osvojila nagradu Emi 1992. godine za film „Hearts of Darkness“, koji je zabilježio kako je njen suprug Frensis Ford Kopola snimao film „Apokalipsa sada“. Takođe je režirala romantične komedije „Paris Can Wait“ (2016) i „Love Is Love Is Love“ (2020).

Njena vizuelna umjetnost, uključujući fotografiju, crteže i konceptualne radove, bila je izložena u mnogim galerijama i muzejima širom svijeta, uključujući retrospektivu njenog rada u Muzeju umjetnosti u dolini Sonoma 2014.

Pored sopstvenog umjeća, Kopola je upamćena i kao matica uspješne filmske porodice, koja je sa suprugom Frensisom odgajala troje djece koja su ušla u filmski biznis. Frensis Ford Kopola je možda najpoznatiji po svom filmu Kum (1972), koji se smatra zaštitnim znakom američkog gangsterskog žanra.

Kopola, koja je odrasla u okrugu Orange, u Kaliforniji, preselila se u Los Anđeles da bi studirala na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu. Tamo je upoznala Frensisa dok je radila kao pomoćnica umjetničkog direktora na njegovom rediteljskom debiju, horor filmu Demencija 13 u produkciji Rodžera Kormana iz 1963. U roku od nekoliko mjeseci nakon zabavljanja, Kopola je ostala trudna i par se vjenčao u Las Vegasu u februaru 1963. godine, prenosi Guardian. 

Portal Analitika