Komentar

STAV

Premijerov atak na Ustav i demokratiju

Na pitanje da li smatra da se neka od partija u vlasti može prikloniti DPS-u premijer Zdravko Krivokapić je, skandalozno za nekoga ko je, makar i sticajem nesrećnih okolnosti premijer, odgovorio da niko u Crnoj Gori ne bi smio da napravi taj potez.

Premijerov atak na Ustav i demokratiju Foto: gov.me
Ahmed Avlijani
Ahmed AvlijaniAutor
Portal AnalitikaIzvor

“Ne zato što bi on bio politički mrtav nego zato što narod ne bi dozvolio da se dešavaju takve političke korupcije i manevri”,  rekao je premijer.

Tako je premijer uzeo sebi za pravo da govori u ime svakog od 41 poslanika aktuelne pozicije i u ime svake od preko 10 političkih stranaka, konstituenata nove vlasti a "narod", a znamo da je to u premijerovoj percepciji smo onaj dio naroda sa litija, ustoličio na poziciju tumača i sprovodnika pravde.

Zapitati se, onda, čemu u Krivokapićevom (čitaj crkvenom) tumačenju demokratije ona služi; koje su granice slobode poslanika i ko ih određuje; predstavljaju li poslanici građane ili Zdravka Krivokapića i prijeti li, ovo, premijer poslanicima narodnom odmazdom i pučem - najlogičnije je i najpreče što se svaki slobodan građanin mora zapitati ukoliko želi da živi u slobodnoj, nezavisnoj, demokratskoj i građanskoj Crnoj Gori.

Jer, premijer Krivokapić ovom izjavom pokušava da na perfidan, podmukao i, istovremeno, opasan, ratnohuškački način suspenduje Ustav Crne Gore i demokratski sistem u Crnoj Gori.

A Ustav Crne Gore u članu 85 tretira prava i dužnosti poslanika i kaže:

Prava i dužnosti poslanika

Član 85

Poslanik se opredjeljuje i glasa po sopstvenom uvjerenju.

Poslanik ima pravo da svoju funkciju obavlja profesionalno.

Dakle, (ne)uvaženi premijeru Krivokapiću, svaki od 81 poslanika u parlamentu Crne Gore ima Ustavom Crne Gore zagarantovano pravo da se opredjeljuje i glasa po sopstvenom uvjerenju.

Ukoliko neko, na primjer Vi, smatra da se neko opredijelio ili glasa na neki način zato što je korumpiran ta se optužba, (ne)uvaženi premijeru Krivokapiću, u pravnoj, slobodnoj i demokratskoj državi dokazuje na sudu.
Državnom, dakako.

Da ne pomislite da se može dokazivati na crkvenom, partijskom, ideološkom ili, ne daj Bože, kakvom prijekom sudu rulje, litijskom ili kakvom sličnom.

Ako se takva optužba dokaže a sud tog poslanika osudi pravosnažno na bezuslovnu kaznu zatvora od najmanje 6 mjeseci onda tom poslaniku, po sili Ustava a shodno članu 87 st. 1 tač. 2, prestaje mandat.

Ukoliko se, pak, takva optužba ne dokaže onda se, (ne)uvaženi premijeru Krivokapiću, može provjeriti legitimitet tog ili tih poslanika.

To se radi na vanrednim izborima, naravno.

I to je to, po Ustavu, zakonima i demokratskim principima.

Sve ostalo, (ne)uvaženi premijeru Krivokapiću, uključujući posebno ovu vašu (znam da bi ovo "v" trebalo biti veliko ali pravopis je pravopos a lično osjećanje je jače od toga) prijetnju poslanicima narodnom ruljom koja bi Ustav i zakone bacila pod noge a "pravdu" uzela u svoje ruke, je veoma opasna, zapaljiva i ratnohuškačka retorika kojom pokušavate da suspendujete Ustav, zakone, demokratiju, da ograničite prava poslanika i da, na kraju, suspendujete državu.

Ovo bi ste potonje, svakako, rado suspendovali i to vam (ovdje dođe malo "V" jer mislim na sve sljedbenike ideologiju kojoj pripadate) je politički i ideološki cilj a kod takve spoznaje vam ni ovo prvo ne znači ništa.

E to vam, (ne)poštovani premijeru Krivokapiću, narod neće dozvoliti.
Na izborima, svakako.
Ako mi ne vjerujete, raspišite ih.

I prestanite da prijetite narodom mi vas (malo "v", namjerno opet) se ne bojimo, osim ako kuražite sebe i svoje.

Portal Analitika