Literatura

Knjiga „Dr Petar Orahovac Crnogorac, predśednik Bugarske skupštine“ u Matici crnogorskoj

Predstavljeno djelo o velikanu crnogorske i bugarske istorije: Orahovac je ljubav prema Crnoj Gori zdržao i prenio na potomke

Prema riječima Marijana Maša Miljića, Petar Orahovac je u drugoj domovini Bugarskoj stekao najviša priznanja i svrstao se među velikane istorije, a u Crnoj Gori, ostao takoreći nepoznat do ove knjige.

Predstavljeno djelo o velikanu crnogorske i bugarske istorije: Orahovac je ljubav prema Crnoj Gori zdržao i prenio na potomke Foto: Matica crnogorska
Portal AnalitikaIzvor

Novo izdanje Matice crnogorske, knjiga „Dr Petar Orahovac Crnogorac, predśednik Bugarske skupštine“, autora Dragana B. Perovića i Miroljuba Orlandića, predstavljena je sinoć u Podgorici u prisustvu brojnih ličnosti iz društvenog i kulturnog života Crne Gore. 

Pored autora, o knjizi su govorili urednik izdanja Ivan Ivanović i publicisti Marijan Mašo Miljić i Slobodan Čukić. Prigodnim riječima publici se obratio i gost iz Bugarske Stoil Sajkov, koji je autorima pomagao tokom istraživanja u Bugarskoj. 

Prema riječima urednika izdanja Ivana Ivanovića, Matica crnogorska je istraživanje crnogorskog iseljeništva i njegovih veza s domovinom Crnom Gorom od osnivanja postavila kao jedan od važnih programskih ciljeva. 

„U godini kada Matica crnogorska obilježava 30 godina postojanja, realizovali smo i u prilici da večeras premijerno predstavimo izdanje posvećeno liku i djelu humaniste i političara iz sela Orahova u Kučima – Crnogorca koji se profesionalno i na porodičnom planu ostvario u svojoj drugoj domovini Bugarskoj, ostavljajući neizbrisiv trag i potomstvo koje je nastavilo njegovim stopama”, kazao je Ivanović.

300 CRNOGORACA NA POPISU U BUGARSKOJ 1905. 

Ivanović je istakao da je knjiga „Dr Petar Orahovac Crnogorac, predśednik Bugarske skupštine“ rezultat višedecenijskih istraživanja autora. 

„Radeći najprije nezavisno jedan od drugog, a posljednjih nekoliko godina zajednički, priveli su projekat do samog kraja. Inicijativu za istraživanje Crnogoraca u Bugarskoj, prije par godina dao je upravo Miroljub Orlandić, povjerenik Matice crnogorske za Makedoniju, a ideja o pisanju knjige posvećene dr Petru Orahovcu dobila je puni zamah nakon uspostavljanja kontakta i saradnje dvojice autora. Posebno poglavlje je posvećeno iseljavanju Crnogoraca u Bugarsku. Na osnovu podataka bugarskih institucija o popisu iz 1905. godine, saznajemo da se oko 300 ispitanika nacionalno izjasnilo kao Crnogorci, kao i da su u rubrici maternji jezik upisali da govore crnogorskim jezikom“, kazao je Ivanović. 

Zajednički cilj autora i izdavača, naglašava Ivanović, bio je da ovom knjigom upoznaju širu crnogorsku javnost s ličnošću i djelom dr Petra Orahovca.

Ivanović je posebnu zahvalnost uputio doskorašnjoj ambasadorki Bugarske u Crnoj Gori gospođi Megleni Plugčijevoj, koja je pomogla da se projekat realizuje i napisala predgovor za knjigu. 

LJEKAR I POLITIČAR

Prema riječima Marijana Maša Miljića, Petar Orahovac je u drugoj domovini Bugarskoj stekao najviša priznanja i svrstao se među velikane istorije, a u Crnoj Gori, ostao takoreći nepoznat do ove knjige.

„Ona ga vraća u kolektivnu memoriju crnogorskog naroda kao znamenitu ličnost crnogorske dijaspore. Za to imamo najviše da zahvalimo autorima knjige, Matici crnogorskoj i bugarskoj ambasadi u Crnoj Gori koji su, svaki sa svoje strane, doprinijeli da se Petar Orahovac predstavi kao cjelovita ličnost, čovjek, ljekar, naučnik, utemeljivač bugarskog zdravstvenog sistema, velikan kome je mjesto u imaginarnom Panteonu Crne Gore i Bugarske“, istakao je Miljić. 

PIONIRSKI KORAK

Slobodan Čukić je rekao da su autori knjige Dragan B. Perović i Miroljub Orlandić predanim i uspješnim istraživačkim radom napravili pionirski korak i po prvi put osvijetlili istorijske veze Crne Gore i Bugarske. 

„Raspoloživi izvori su iscrpljeni do krajnosti, a građa znalački organizovana. U knjigu su uvršteni brojni članci i detalji koji nam omogućavaju da stvorimo cjelovitu sliku o ljekaru, publicisti i političaru, iznad svega moralnom i karakternom čovjeku“, ocijenio je Čukić.

Govoreći o počecima istraživanja autor knjige Miroljub Orlandić je istakao da bi bilo teško ući u bugarske institucije bez podrške. 

„Da bi ste ušli u naučne i kulturne institucije Bugarske – Bugarsku akademiju nauka i umjetnosti, Demografski institut, Zavod za statistiku, Nacionalnu biblioteku, ... neko mora da vam pomogne. Sticajem okolnosti prije više godina sam upoznao profesorku Mariju Polimirovu koja se bavila crnogorskim štampanim knjigama XV i XVI i koja mi je u tome pomogla“, kazao je Orlandić.

Osvrnuo se i na uspješnu saradnju sa Draganom B. Perovićem. 

„Na čelu sam NVO Istraživački centar Montenegrin koji se bavi proučavanjem iseljavanja Crnogoraca u jugoistočnu Evropu. Dragan takođe ima svoju nevladinu organizaciju. Ne radimo ni za novac, ni za karijeru, ali smo vrlo zainteresovani da objavimo nešto što niko do sada nije. Iskreno se nadam da ovom knjigom nismo završili naše istraživanje“, kazao je Orlandić. 

PRECI I POTOMCI

Prema riječima Dragana B. Perovića Petar Orahovac je izuzetna ličnost koja služi na ponos Crnoj Gori i Bugarskoj. 

„Knjiga je posvećena njegovom unuku Aleksandru Aliku Orahovcu sa kojim sam imao zadovoljstvo da se upoznam. Alik je bio izuzetno vitalan u svojoj 91. godini. Ne mogu vam opisati sreću koju je iskazivao zbog toga što je upoznao Crnogorca s kojim je mogao da razgovara o svom porijeklu“, ispričao je Perović. 

Kako je istakao to, pored ostalog, ponajbolje govori o ljubavi Petra Orahovca prema domovini Crnoj Gori. 

„On je ljubav prema Crnoj Gori zadržao i prenio na svoje potomke“, zaključio je Perović.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.