Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • „Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj“: Darja Bajagić predstavlja Crnu Goru na Venecijanskom bijenalu

Paviljon naše zemlje ove godine u novom prostoru - Ospedaletto

„Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj“: Darja Bajagić predstavlja Crnu Goru na Venecijanskom bijenalu

Drugorangirani je bio projekat "Ko je Adrian Lister, Maginalije zajedničkog" koji potpisuju Adrijana Gvozdenović i Nela Gligorović, dok je trećerangirani bio "Vjetar periferije", Tadije Janičića i Ljiljane Karadžić

„Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj“: Darja Bajagić predstavlja Crnu Goru na Venecijanskom bijenalu Foto: MSUCG
Portal AnalitikaIzvor

Projekat “Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj” autorke Darje Bajagic, koji je predložila Ana Simona Zelenović, predstavljaće Crnu Goru na 60. Međunarodnom bijenalu u Veneciji.

Odluku o tome saopštio je Daniele Capra, stručni član žirija na konfereciji za novinare koja je održana danas u Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore. Kako je saopšteno, drugorangirani je bio projekat "Ko je Adrian Lister, Maginalije zajedničkog" koji potpisuju Adrijana Gvozdenović i Nela Gligorović, dok je trećerangirani bio "Vjetar periferije", Tadije Janičića i Ljiljane Karadžić.

“Žiri je izabrao Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj zbog kvaliteta prijedloga, sposobnosti povezivanja sadašnjeg vremena sa prošlošcu u kontekstu kakav je Venecijansko Bijenale, te autentičnosti svakog elementa projekta”, zaključio je Capra.

U fokusu rada višeslojna istorija Mamule

Kustoskinja projekta Ana Simona Zelenović kazala je da je cilj projekta kritičko razmatranje kulture kolektivnog pamćenja i promišljanje našeg odnosa prema zajedničkom istorijskom nasljeđu. 

“Umjetnica će ove teme istražiti kroz slikarstvo i skulpturu, posebno se fokusirajući na kompleksnu i višeslojnu istoriju crnogorskog ostrva Mamula”, pojasnila je Zelenović

Dodala je da Bajagić kroz istraživačku i umjetničku praksu istražuje našu recepciju i percepciju slika i drugih vizuelnih reprezentacija, uprkos nedostatku ili upravo zahvaljujući tome što posjeduju znanje o odgovarajućem istorijskom ili društvenom kontekstu. 

„Eksperimentišući s građenjem simboličkih sistema značenja, umjetnica istražuje kako se ono generiše kroz vizuelnost i kako mišljenja dobijaju na snazi u savremenom društvu zasnovanom na slici”, istakla je Zelenović.

Pregovaraće za prostor u Arsenalu za Bijenale 2026. 

Na konferenciji za novinare direktor MSUCG, dr Vladislav Šćepanović kazao je da će se Crna Gora ovog puta predstaviti u novom prostoru - Ospedaletto, koji je smješten na istaknutoj poziciji u Veneciji. 

Prema njegovim riječima, ovom novinom umjetnicima se pruža, ne samo prostor, već i prilika da svoje radove predstave na znatno bolji način.

Šćepanović je najavio i pokretanje pregovora za prostor u Arsenalu za Bijenale 2026. godine. 

“Ovo je izuzetno važan korak koji će omogućiti našim umjetnicima da se predstave na jednoj od najprestižnijih umjetničkih platformi”, kazao je on.

Na ovogodišnji Javni poziv pristiglo je ukupno 15 prijava, a žiri su činili: dr Vladislav Šćepanović, direktor MSUCG-a i komesar Paviljona Crne Gore, Marina Čelebić, muzejska savjetnica u MSUCG-u, Daniele Capra, kustos (Italija), Jovanka Popova, kustoskinja (Sjeverna Makedonija) i Gunnar B. Kvaran, kustos (Norveška). 

Lična karta umjetnice

Darja Bajagić rođena je 1990. godine u Podgorici, ali je odrasla u Egiptu i Sjedinjenim Američkim Državama. Trenutno živi i radi na relaciji Crna Gora - SAD.

Kako su saopštili iz MSUCG, obrazovanje je stekla na Pacific Northwest College of Art, gdje je diplomirala 2012, a potom je magistrirala na Yale University School of Art 2014. godine.

Tokom perioda od 2008. do 2014. godine, za vrijeme osnovnih i postdiplomskih studija, Darja je korisnica prestižne stipendije Lemelson Foundation, koja se dodjeljuje jednom studentu godišnje i bazira se na izuzetnom talentu. Njeno umjetničko djelo je bilo predstavljeno na nekoliko institucionalnih samostalnih izložbi, uključujući "Goregeous" u Le Confort Moderne, Poatje, Francuska (2020), "Born Losers" u Hessel Museum of Art, Annandale-On-Hudson, New York (2018) te "Unlimited Hate" u Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien, Grac, Austrija (2016). Katalog za izložbu "Unlimited Hate" objavio je Sternberg Press.

Učestvovala je i na brojnim kolektivnim izložbama u National Gallery Prague, Češka (2021), Casino Luxembourg – Forum d’art contemporain, Luksemburg (2020), Contemporary Art Centre (CAC), Vilnius, Litvanija (2018), Moderna Museet, Stockholm, Švedska (2015).

Rad Darje Bajagić je recenziran i predstavljen u više od 10 međunarodnih publikacija uključujući Artforum International, Artnet, ARTNews, Dazed, Elephant, Flash Art, i-D (Vice), Interview, The New York Times, te je uvrštena u kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, Podgorica; Museu de l’Art Prohibit, Barselona, Španija; Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma, Španija; i Ukrainian Institute of Modern Art, Čikago, Ilinois.

Ministarstvo kulture i medija generalni je pokrovitelj učešća na 60. Venecijanskom bijenalu, dok Muzej savremene umjetnosti Crne Gore ima ulogu organizatora i izvršnog producenta.

Portal Analitika