Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Potpisan ugovor: EU će investirati 76 miliona eura u rekonstrukciju željezničke pruge Bar – Podgorica – Vrbnica

Potpisan ugovor: EU će investirati 76 miliona eura u rekonstrukciju željezničke pruge Bar – Podgorica – Vrbnica

Finansijski paket Evropske unije pokriva 95% procijenjenih troškova projekta i sastoji se od EIB zajma od 40 miliona eura i dva granta u ukupnom iznosu od 35.5 miliona eura obezbjeđena kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan


Potpisan ugovor: EU će investirati 76 miliona eura u rekonstrukciju željezničke pruge Bar – Podgorica – Vrbnica Foto: Evropska kuća
Portal AnalitikaIzvor

U prisustvu visokih zvaničnika Vlade i Evropske unije, Evropska investiciona banka (EIB) Global potpisala je finansijski ugovor vrijedan 75.5 miliona eura za rekonstrukciju 167 kilometara duge željezničke dionice između Bara, Podgorice i Vrbnice.

"Ova infrastrukturna poboljšanja duž proširene Trans-evropske transportne mreže (TEN-T) ce obezbijediti veću efikasnost, bezbjednost i kapacitet željezničke mreže, kako za više od milion putnika godišnje, tako i za međunarodni teretni saobracaj. Projekat ce takođe promovisati modalnu promjenu sa drumskog na željeznički, doprinoseci održivijem transportnom sistemu u zemlji", navodi se u saopštenju.

Omogućen u okviru inicijative Tim Evropa, finansijski paket Evropske unije od 75.5 miliona eura, koji pokriva 95% procijenjenih troškova projekta, sastoji se od EIB zajma od 40 miliona eura i dva granta u ukupnom iznosu od 35.5 miliona eura obezbjeđena kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

"Vlada Crne Gore će doprinijeti sa 4.5 miliona eura sopstvenih sredstava. Tehnička podrška pripremi, nadzoru i implementaciji projekta takođe je dio sporazuma potpisanih danas na svečanosti održanoj u Podgorici", navodi se u saopštenju. 

Događaju su prisustvovali direktor EIB Globala za proširenje i susjedstvo Lionel Rapaille, ministar finansija Crne Gore Novica Vukovic, ministar saobracaja i pomorstva Crne Gore Filip Radulović i ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Cristina Popa.

"Nadogradnja i proširenje infrastrukture željezničkog saobracaja je prioritet i za Evropsku uniju i za Vladu Crne Gore, kao ključnog faktora regionalne integracije Zapadnog Balkana. Ovaj projekat se zasniva na dosadašnjoj podršci EIB-a za dionicu Bar-Vrbnica, kao glavnoj željezničkoj pruzi Crne Gore, ali i na našim nedavnim ulaganjima u strateške željezničke koridore u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, sa ciljem da se obezbijede bolje i brže veze u regionu i EU. Na ovaj način proširujemo opcije multimodalnog transporta, doprinoseci čistijoj životnoj sredini i poboljšanoj ekonomskoj razmjeni", kazao je potpredsjednik EIB-a Kyriacos Kakouris.

Ministar finansija Crne Gore Novica Vuković je kazao da je cilj da u partnerstvu sa EIB je da podstaknu razvoj bolje, efikasnije i sigurnije infrastrukture.

"Ovo će u konačnom poboljšati povezanost i ubrzati ekonomski rast Crne Gore. Danas potpisani kreditni aranžman jedan je od nekoliko sporazuma zaključenih sa EIB-om, čiji je cilj jačanje i unaprijeđenje željezničke infrastrukture u Crnoj Gori. Prema ovogodišnjem zakonu o budžetu, EIB će uz Evropsku banku za obnovu i razvoj finansirati rekonstrukciju pruge na dionici Bar-Golubovci. Ovaj saradnja podrazumijeva ulaganje do 113 miliona eura, uz značajan grant od 112,6 miliona eura od Evropske unije, obezbijeđenih kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan", kazao je Vuković. 

Projekat obuhvata sanaciju jednokolosječne dionice od 20 km između Lutova i Bioča, rekonstrukciju 13 čeličnih mostova i 8 tunela, u ukupnoj dužini od oko 2,6 km, kao i modernizaciju radionica i depoa za vozni park u Podgorici, Baru i Nikšicu.

“Ministarstvo saobracaja i pomorstva prepoznato je kao jedna od najvecih institucija korisnika grantova u oblasti saobracaja iz dostupnih EU fondova, prije svega Investicionog okvira za Zapadni Balkan. Uz snažnu podršku Evropske unije i EIB-a u finansiranju unaprijeđenja željezničke infrastrukture, Crna Gora je na sigurnom putu da stvori transportni sistem koji ce biti kompatibilan sa transportnim sistemom Evropske unije, sa tendencijom dalje modernizacije, tako da je naša zemlja spremna da ispoštuje EU standarde koji se odnose na željeznički saobracaj", kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Filip Radulović.

Obnova željeznice nameće se, dodaje Radulović, kao hitna potreba kako bi se obezbijedio odgovarajuci nivo razvoja Crne Gore.

"Te time privukli prirodno determinisane putničke i robne tokove, sa ciljem da realizacija ovog projekta doprinese da željeznica postane atraktivniji vid saobracaja, što ce na kraju imati pozitivan efekat na povecanje nivoa konkurentnosti – dok ce ulaganje u zeleni vid transporta donijeti koristi i u očuvanju životne sredine", kazao je Radulović. 


Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Cristina Popa rekla je da je današnji događaj savršen povod da se podsjetimo da su evropske integracije Crne Gore mnogo više od procesa zatvaranja poglavlja ili približavanja zakona.

„U suštini, radi se o unaprijeđenju ljudskih prava i sloboda i omogucavanju zdravog, sigurnog i ispunjenog života. Evropska unija, u okviru Tima Evrope, nastavlja da podržava ekonomski prosperitet i dalji razvoj crnogorske privrede i njenu povezanost sa državama članicama EU. Pored toga, naša podrška ce pomoci Crnoj Gori da pređe na zelenije i održivije vidove transporta“, navela je Popa. 

Tokom posjete Podgorici, delegacija EIB Global-a sastala se sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom Milojkom Spajićem.

"Na bilateralnim sastancima strane su razgovarale o daljim mogucnostima za proširenje obima aktivnosti u pogledu tehničkog savjetovanja i novim sektorima koji ce biti pokriveni u podršci ambicijama zemlje za pristupanje EU, klimatskim pitanjima i povezivanju. Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa Crnom Gorom, EIB je bila u mogućnosti da obezbijedi finansiranje za 29 projekata sa preko 1,1 milijardu eura potpisanih do danas. Kao najveci finansijer u željezničkom sektoru na Zapadnom Balkanu sa uloženih 1,9 milijardi eura, banka planira da nastavi da podržava rehabilitaciju željeznica u zemlji. Nove investicije su već u fazi razvoja, kao što je rekonstrukcija dionice Bar-Golubovci na pruzi 4", navlodi se u saopštenju. 

Portal Analitika