Kultura

Na sceni Centra za kulturu, sport i medije u nedjelju, 19. maja

"Potonja ura Njegoševa" pred publikom u Šavniku obilježiće 36 godina od premijere

Predstava prikazuje posljednje trenutke života pjesnika, filozofa, vladike i gospodara Crne Gore kroz njegovo dramatično suočavanje sa smrću te filozofskim propitivanjem o smrti, sudbini, bogu, ljubavi i smislu njegovog postojanja

"Potonja ura Njegoševa" pred publikom u Šavniku obilježiće 36 godina od premijere Foto: cnp
Portal AnalitikaIzvor

Predstava “Potonja ura Njegoševa” u izvođenju prvaka Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodana Marunovića obilježava 36 godina od premijernog izvođenja. Jubilej će biti obilježen igranjem ovog kultnog djela na sceni Centra za kulturu, sport i medije Šavnik, u nedjelju, 19. maja, u 20 sati.

Podsjetimo, monodrama je premijerno izvedena u CNP-u 19. juna 1988. godine. Igrana je na svim kontinentima osim Afrike, izvedena je više od 1.500 puta i tokom svih ovih godina monodrama je osvojila brojne nagrade i priznanja.

Predstava prikazuje posljednje trenutke života pjesnika, filozofa, vladike i gospodara Crne Gore kroz njegovo dramatično suočavanje sa smrću te filozofskim propitivanjem o smrti, sudbini, bogu, ljubavi i smislu njegovog postojanja.

Vrsni poznavalac života i djela vladike Petra II Petrovića Njegoša, prof. dr Slobodan Tomović je na genijalan i autentičan način utkao tekst u ovo dramsko djelo i time ovjekovječio onu esenciju Njegoševe misli kojoj se i danas trebamo vraćati.

Sa druge strane, jednako maestralno, redatelj Blagota Eraković je stvorio sjajno rediteljsko rješenje koje ni nakon 36 godina ne blijedi i ne prestaje oduševljavati domaću i svjetsku pozorišnu publiku.

Portal Analitika