Crna hronika

Porodično nasilje: Najviše ga je u Podgorici, najmanje u Plavu i Rožajama

Centri za socijalni rad su tokom protekle godine zabilježili 1.054 slučaja porodičnog nasilja, a među žrtvama se dominantno nalaze žene – u 609 prijava, pokazuju podaci Ministarstva rada i socijalnog staranja. Prema evidenciji ministarstva, u 332 slučaja žrtve su muškarci, a u 113 djeca (70 dječaka i 43 djevojčice).

Porodično nasilje: Najviše ga je u Podgorici, najmanje u Plavu i Rožajama Foto: Foto: pixabay.com
DanIzvor

Najviše prijava u radu imao je Centar za socijalni rad Podgorica, 248, a slijede Nikšić (176), Bar (108) i Herceg Novi (100). Najmanje prijava bilo je u Rožajama i Plavu, po jedna, dok su u Tuzima i na Žabljaku podnijete po dvije prijave.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova navode da je lani registrovano 441 krivično djelo koje se dovodi u vezu sa nasiljem u porodici, a kvalifikovana su drugačije, za koja je podnijeto 478 krivičnih prijava. Navedeni broj krivičnih djela počinilo je 480 lica, od kojih je 422 muškog pola (od kojih su dva maloljetna), a 58 ženskog pola (od kojih su dva maloljetna). Od svih izvršenih krivičnih djela iz ove oblasti skoro trećina je izvršena na području nadležnosti Odjeljenja bezbjednosti Podgorica.

Takođe, službenici Uprave policije podnijeli su 92 prijave zbog zanemarivanja.

"U četiri slučaja registrovana je upotreba oružja, a dva slučaja su ishodovala smrtnom posljedicom – u jednom je bivši suprug ubio bivšu suprugu, a u drugom slučaju žena je žrtva svog vanbračnog partnera. Policija je predložila sudovima za prekršaje ukupno 597 zaštitnih mjera, pratila ukupno 437 zaštitnih mjera po osnovu rješenja sudova za prekršaje, u skloništa uputili 58 žrtava, među kojima je 14 maloljetnih lica", saopštili su iz MUP-a.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
m milica_neregistrovani
10.06.2023. 05:14

Šta bi sa Vukadom Radonjićem???Nije valjda žena odustala....

0
0
E E_viva_vero_montenegro
10.06.2023. 04:34

Vidi se koji je narod povezan sa naprednom i najnaprednijom civilizacijom a koja je na zapadu ove planete i tako se emancipovao i neradi to više 🤝

0
0