Zdravlje

Sumnjaju da je njihov član familije ubijen u KCCG, pozivaju nadležne na hitnu reakciju

Porodica preminulog pacijenta: Obdukcija neprecizna, patolozi učinili sve da prikriju Fatića

Ćerka preminulog pacijenta kojeg je operisao vaskularni hirurg Nikola Fatić,Jelena Petrović Stanjević, tvrdida patolozi nisu precizno utvrdili uzrok smrti njenog oca. Ona je pismu u ime porodice Petrović, koje je Pobjedi dostavila advokatica Ksenija Korać, navela da je nalaz obdukcije pokazao da je uzrok smrti infarkt bubrega, ali da nije naveden razlog zbog kojeg se infarkt bubrega desio. Zbog toga sumnja da je njen otac lišen života u Kliničkom centru Crne Gore i očekuje hitnu i snažnu reakciju svih nadležnih organa.

Porodica preminulog pacijenta: Obdukcija neprecizna, patolozi učinili sve da prikriju Fatića Foto: Portal Analitika
PobjedaIzvor

"Ovim putem želim da upoznam javnost o okolnostima koje su dovele do smrti mog oca, kako bi javnost znala pravu istinu. Na dan operacije (11. 08. 2023.godine) moj otac je imao 74 godine i bio je izuzetno snažan i dobrog zdravstvenog stanja. Svega četiri-pet dana prije toga, sasvim slučajno otkriveno je da ima aneurizmu abodminalne aorte, bez znakova disekcije i rupture (dakle, njegovo stanje nije bilo hitno). Tokom vizite na dan operacije mog oca, dr Fatić je pred petoricom svojih kolega vaskularnih hirurga proglasio lažnu hitnost, tvrdio je da moj otac mora biti operisan u roku od 24 časa, I ubjeđivao je mog oca da aneurizma puca i da je došlo do rupture. U tom trenutku svi vaskularni hirurzi su znali da, ne samo da nema rupture, nego nije bilo ni znakova disekcije (što je potvrđeno na čak 2 CT snimka). Nakon vizite, jedan od vaskularnih hirurga, dr Goran Batrićević, kome ćemo biti vječno zahvalni, otišao je kod mog oca da mu kaže da smatra da nema hitnog stanja, te da ne pravi grešku i da odustane od intervencije, na šta ima pravo. Sve se odvijalo jako brzo, I mi kao porodica nismo imali vremena da se konsultujemo i da spriječimo dr Nikolu Fatića da ga uvede u salu", navela je u pismu Petrović-Stanjević.

Ona tvrdi da je njen otac u operacionoj sali rekao da odustaje od operacije, ali da mu Fatić dozvolio da napusti prostoriju. Fatić je, kako kaže, operaciju radio sam – odnosno uz pomoć opšteg hirurga, bez obaveznog prisustva drugog vaskularnog hirurga.

"Tokom operacije navodno je došlo do rupture, a ne kako je on to lažno prikazao da moj otac mora u salu jer je do rupture već došlo. Iz meni nepoznatog razloga, tokom operacije došlo je do obilnog krvarenja, gdje Fatić u panici šije i zašiva renalne arterije bubrega mog oca. Sastrugao je dio aorte mog oca, kojim je graft koji je ugrađen trebao biti stručno rečeno “presvučen”. To je učinio kako bi sakrio stručnu grešku koju je napravio. Pri izlasku iz operacione sale samoinicijativno mi je pokazao djelove svježe izvađenog dijela tijela mog oca- aorte. Potom je tu kanticu odnio u svoju privatnu ordinaciju, kako bi sakrio tragove onoga što je učinio. Moj otac je preminuo od infarkta bubrega, prouzrokovanog zašivenim renalnim arterijama bubrega, odnosno zbog podvezanih bubrega. Sa vaskularne hirurgije saopšteno mi je da se nikada u KCCG nije desilo da posle operacije ove vrste, dođe do potpunog zastoja rada bubrega, zbog čega dodatno sumnjam da je Fatić napravio stručnu grešku", istakla je Petrović-Stanjević u pismu.

Ona dodaje da je intenzivna njega zatražila patoanatomsku obdukciju kako bi došli do saznanja šta je uzrokovalo prestanak rada bubrega koji, navodi on, funkciju nisu imali još od prvog dana operacije.

"Međutim, patolozi koju su radili obdukciju u svom nalazu navode infarkt bubrega kao uzrok smrti, ali ne i razlog infarkta bubrega. I ne samo da patolozi nisu precizno utvrdili uzrok smrti, nego nisu uradili ni detaljan unutrašnji opis, na osnovu kojeg bi vještaci sudske medicine precizno mogli utvrditi uzork smrti, i na osnovu kojeg bi sa sigurnošću utvrdili da je došlo do stručne greške tokom operacije. Nisu naveli čak ni da fali aorta. Čitajući zapisnik sa obdukcije neko bi zaključio da moj otac sada sjedi negdje potpuno zdrav. Ostavljam patolozima na savjest to što su sačinili ovakav obdukcioni zapisnik. Učinili su sve što su mogli da prikriju ono što je uradio njihov kolega Fatić. Zbog svega ovoga, osjećam se kao da je moj otac, koji došao u KCCG da se izliječi, lišen života, i sve izgleda kao da je moj otac poslužio Nikoli Fatiću kao ogled. Nakon ovog mog obraćanja očekujem hitnu i snažnu reakciju svih nadležnih organa", poručila je Perović-Stanjević.

Podsjećamo, Više državno tužilaštvo (VDT) formiralo je predmet povodom krivične prijave koju je podnio član porodice pacijenta kojeg je operisao Fatić.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L LipaLipa_neregistrovani
30.09.2023. 14:48

... "ne znaju (lekari) uzrok infarkta bubrega" i sl. (citat, pismo) ... ne branim lekare no oni nikad ne zanju uzrok vecine bolesti i sl. ... to je posedica toga sto lekari o tome nista ne uce na fakultetu u praksi i sl.takva je "medicina", ... aj'zdravo, ...

0
13
S Sanja_neregistrovani
30.09.2023. 19:41

@LipaLipa_neregistrovani Kaze se ljekari. Popravila sam vam ovo.

7
1