Politika

Stav

Popularan ili populističan predsjednik?

Hajde da poput starih Crnogoraca i modernih Ukrajinaca nađemo rješenje za kandidata nad kojim će neprijateljski milioni eura biti beskorisni! Hajde da im pružimo diverziju. Rješenje pred kojim će ostati nijemi i bespomoćni...

Popularan ili populističan predsjednik? Foto: screenshot gradska tv
Danilo Marunović
Danilo MarunovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Da li je fenomen što izborne cikluse zovemo bitkom odraz naše ozbiljne zaostalosti ili pak svijesti da se na svakim izborima borimo za goli opstanak? Ipak mi nismo toliko zaostali, makar ne u mjeri da za jogu vjerujemo da je đavolja rabota ili da se pandemijski virus ubija svetom vodicom i tamjanom.

Mi jesmo u ratu. Mi hodamo iz bitke u bitku. Samo, umjesto ljudskih života, u hibridnom karakteru napada preko svojih lokalnih i regionalnih proksija, neprijatelj razara ciljeve direktno, preskačući čin klasičnog ratovanja. Umjesto što će živote položiti za odbranu svoje slobode, istorije, identiteta, jezika, kulture, običaja, konkvistador će u ovom milenijumu posao završiti parama i medijima. Parama da kupi glasove i izdajnike sopstvene države, a medijima da našteluje stvarnost. I bam! Gotov si! „Demokratskom promjenom“ zove se kontrola druge države nad tvojom prije nego si i osvijestio šta se zapravo događa.

Ima li lidera koji nosi u krvi kapric i gorštačku mudrost predaka, koji bi pobijedio u ovoj političkoj bici?

Naredni koraci takođe su već sprovedeni, prije nego smo ih i postali svjesni. Intelektualna elita obezvrijeđena je sa svojim idealima i vrijednostima. Škole su pretvorene u fabrike indoktrinacije, pa tinejdžeri umjesto da crtaju grafite, igraju kola, pjevaju etno parapolitičke novokomponovane hitove i bildaju bicepse kako bi im tetovaža kućnog sveca ili manastira bila što vidljivija. Totalitarna unificiranost u kojoj svi izgledaju isto. Ćelavi i bijesni. Pravoslavna revolucija. Katapult u srednji vijek! 

Rebrendiranu Crnu Goru evropski zvaničnici zovu „rak rana“. Pita se čovjek kako je moguće za tako kratko vrijeme od wild beauty doći do rak rane? 

Na Javnom servisu zabranjena je verzija jezika kojim govorimo svi. Na Javnom servisu ne gostuju nepodobni. Na njemu ne rade nepodobni. Klasična diktatura! Ako neko misli da pretjerujem neka uporedi navedene parametre sa najsvježijim vremenom diktature - vremenom Slobodana Miloševića.

I Sloba je kao i svi regionalni nacoši diktatori na vlast došao podrškom Zapada. Znači li to da će i nama životi proći dok Zapad ne shvati svoje greške? Hoćemo li decenije posvetiti udvaranju diplomatama ili ćemo nešto i sami uraditi?!

Za početak, sačuvati instituciju Predsjednika države od kontrole iz Kremlja? Ok, ideja građanske, proevropske Crne Gore je poražena. Šta rade dobri stratezi u izgubljenoj bici? Povlače se i mijenjaju taktiku u odnosu na okolnosti, regrupišu se, konsoliduju i nastavljaju s otporom. 

Stari Crnogorci su neprijatelja mamili na svoj teren i uz psihološku tehniku zastrašivanja kreirali svojevrstan teatarski manevar između stjenovitih brda, kamenih bubulja koje se kotura ka neprijatelju i uz, kako zapisa Rovinski, vrisku koja podsjeća na američke Indijance, u ekstazi napadali i pobjeđivali 10 puta brojnije vojske. Ima li tog stratega danas? Ima li lidera koji nosi u krvi kapric i gorštačku mudrost predaka, koji bi promijenio taktiku, izbezumio neprijatelja i pobijedio u ovoj političkoj bici?

Potrebna nam je promjena paradigme političkog promišljanja, ne recidivi socijalizma, već inovacija

Šta bi to značilo u modernom vremenu? Prije svega odabrati kandidata koji sam po sebi predstavlja iznenađenje! Listanje imena do besvijesti ne vodi nikuda, posebno listajući očekivanom logikom-ličnosti koji dolaze iz politike ili profesija bliskih politici. Ajde da budemo iskreni i da pogledamo sebi u oči, umjesto što puštamo balone i testiramo kako javnost reaguje na one „probne“.

Refleksija snažnog interpartijskog animoziteta među progresivnim, proevropskim strankama lojalnim državi toliko je snažna da je poražavajuća nemogućnost njihovog pomirenja. Još gora je njihova neodlučnost po pitanju saradnje sa bilo kojom politikom na koju utiču rusko srpske službe. 

Njihova odgovornost za stanje knock down-a ideje o Crnoj Gori, koja nije rak rana već lider EU integracija, je ogromna! Samim tim, zajednički politički kandidat bi u metežu međusobnog animoziteta jedan dio birača otjerao u apstinente ili pak u kapric glasanja za nekog sasvim trećeg, što bi osulo njihove glasove. Takođe, umor građana od jednih te istih lica koji decenijama defiluju političkom scenom s pravom je ogroman! Uz sve to dodajte snažan eho populističkog programa Evropa sad na običnog građanina, kojem je povećanje primanja toliko važno u životu da to percipira kao ključan kriterijum prilikom biranja favorita.

Populizam tog gesta je toliko snažan da građanske, pasivne, nenacionalističke politike, uz sav istorijski trijumfalni postreferendumski oreol nemaju, čini mi se, nikakvu šansu, bez nekog velikog keca u rukavu. Kako odgovoriti na populizam tih razmjera u kome je par stotina eura običnom čovjeku ozdravilo „dostojanstvo“ u atmosferi siromaštva i oskudice? Jedino i isključivo, još snažnijim populizmom! Taj zaključak je toliko očigledan da samo politička neznalica ne može a da ga ne primijeti.

Ukoliko, u tom smislu, pacifikovane politike centra, lojalne suverenoj Crnoj Gori i EU, nemaju skriveni adut koji bi donio toj ideji spektakularnu atrakciju za glasače i preokret trenutne političke inercije, moraju ga pod hitno tražiti!

Uzmimo za primjer Ukrajinu. Tom zemljom zavladao je komičar upravo iz animoziteta građana prema neuzbudljivoj, kompromitovanoj i upornoj dominaciji klasičnih političara. U podršci tom simpatičnom glumcu, običan čovjek vidio je jednu vrstu subverzije prema moćnicima, svoju malu osvetu, ujedno i lični stav prema cijelom sistemu. Danas je Volodimir Zelenski lider Čerčilovog formata kojem aplaudira cijela planeta.

Mi jesmo u ratu. Mi hodamo iz bitke u bitku

Hajde da, poput starih Crnogoraca i modernih Ukrajinaca, nađemo rješenje za kandidata nad kojim će neprijateljski milioni eura biti beskorisni! Hajde da im pružimo diverziju. Rješenje pred kojim će ostati nijemi i bespomoćni.Šta mislite, da li bi bilo koji političar iz redova apostola ili bilo kog drugog kružoka imao ikakve šanse nad jednim Aleksandrom Radunovićem Popajem?

Široko omiljeni komičar, član kultne satirične grupe, član generacijama omiljenog crnogorskog benda Perper, dramski pisac, profesor na fakultetu, jedan od nas, čovjek čiste biografije i iskrenih namjera? „Nokautirao“ bi u prvom krugu svakog protivkandidata! Stranci bi poludjeli za tom idejom, a podršku bi imao od svuda!

Da li je za tako nešto potrebna vizionarska hrabrost, lucidnost, maštovitost, politička magija i originalan, sasvim nov pristup politici za naše, a i bilo čije druge navike? Da! Ali, da li je u ovoj situaciji možda jedina superiorna ideja, koja nam osim političkog spasa nudi i malo životnog optimizma, radosti, pravog osvježenja?

Zato, nama je potrebna promjena paradigme političkog promišljanja. Ne recidivi socijalizma, već inovacija, „outside the box“ logika, nova politika za 21. vijek. U suprotnom, politički gubitnici sa izbora će ideju slobodne, moderne, civilizovane Crne Gore, i dalje vući za sobom, kapitulirajući pred diktatom populizma u epohi spektakla. Odgovor je u kreativnosti, nepretencioznosti, originalnosti! Premala smo zemlja za tako konzervativan doživljaj politike, zar ne? Popaja za predsjednika!

Portal Analitika

Komentari (50)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
a alijasevdalija_neregistrovani
31.01.2023. 11:21

A , dje ti je šal ?

0
0
K Karadag
31.01.2023. 05:40

bravo Danilo

2
0
k ključ_neregistrovani
27.01.2023. 22:13

" Ok, ideja građanske, proevropske Crne Gore je poražena. Šta rade dobri stratezi u izgubljenoj bici? Povlače se i mijenjaju taktiku u odnosu na okolnosti, regrupišu se, konsoliduju i nastavljaju s otporom."!!! OVO JE KLJUČ PRIČE. Ovo je suština momenta. Sve drugo je brljanje i neproduktivno iščekivanje "nečega". Čega?! Čega, ljudi?!

4
0
V VojoS
26.01.2023. 18:26

Što se mene tiče, sjajna ideja. Nijesam siguran da je Crna Gora dovoljno zrela da razumije ovako nešto, naviknuti da samo političari moraju obnašati sve funkcije u državnom aparatu. Uporedite Popaja sa Bečićem, Mandićem, Spajićem, Milatovićem i sličnim likovima i viđećete da je u svakom pogledu daleko superioran.

20
2
M Mićko_neregistrovani
26.01.2023. 14:07

evo ti u jednu recenicu da razjasnim sve: da ovi lideri koji su za 30 godina postali multimilioneri sa nebrojenim off šor računima i đecom koja prihoduju milione, da su bili za zeru manje alavi i da im je nam pala sirotinja koju su sistematski stvarali i povrh toga zavadili, oni bi odnijeli pobjedu na ovim i svim narednim izborima...ali kako im je preče bilo sopstveno bogatsvo i imovni status, kako su se odnarodili i umislili da su nesmjenjivi, kako su se kasno tj. nikad sjetili sirotinje , pa su onako ušuškani u dane stare slave dozvolili da im neki nepoznati mladi momci ugrabe slavu, samo tako što su učinjeli sirotinji i pokazali im da mogu da imaju veće plate i bolji standard. Ali sebičnost je odlika loših a loše vole samo oni lošiji od njih samih...Da je vječna

27
2
l luj_lucas_202_neregistrovani
26.01.2023. 13:10

D. Marunovic je puno toga dobrog u ovom clanku napisao i opisao, no da bi bas dobar izbor za glavnng vodju C. GORE u ovako teskoj situaciji bio "profesor komicar", tesko da bi to bilo dobro i "imalo prodju". Tu je potreban "expert i mestar" znanja, postenja, hrabrosti i odlucnosti za suverenu C. GORU boljitka, stabilnosti, suradnje s razvienima i naprednim druztvima, ekonomijama, drzavama u blizem i dajnjem okruzenju i susjedstvu, s onima koji ce omoguciti, otvoriti i donieti u C. Goru kvalitetnih, dobrih i stabilnih radnih mjesta za napredak CG u raznim oblastima ekonmije, tj. industrije, turizma, poljoprivrede, pomorstva, prometa i naprednih tehnologija. Sinergija svih tih oblasti vode CG zajamceno u druztvo naprednih i stabilnih drzava, te boljitka za sve drzavljane ponosne C. Gore.

20
2
K Kortomalteze_neregistrovani
26.01.2023. 12:18

Popaj je castan covjek,bolji kandidat od ove bulumente koritasa,ukazuje nam na nase gluposti...

31
1
M Marjan_neregistrovani
26.01.2023. 11:18

Suverenisti imaju većinu u CG ali i ako pobjede na izborima, ovima i budućima problem još dugo ostaje. Kroz firmu pravoslavlja u CG je prodrla religija koja nema veze sa pravoslavljem i kojoj se nažalost pokorava veliki dio populacije. Vidi što jučer Bećković brlja u Beranama: "Srpski narod i Sveti Sava djela su Isusa Hrista koji se javio pod njihovim imenima. Drugim riječima, Sveti Sava je jedno od imena Isusa Hrista”. Pa to je vjera za sebe, u pripadnost od Boga izabranom srpskom narodu, sa božanskom misijom i ko su drugi da mu stanu na put. U ovoj, srpskoj vjeri i religijskoj zajednici Srba samo je obred pravoslavan tj carigradski sve ostalo je vjera za sebe. I za vjeru CG je nešto što ne bi trebalo da postoji.

29
2
s stepskivuk_neregistrovani
26.01.2023. 12:19

@Marjan_neregistrovani Zanimljivo i interesantno. Za razmišljanje, ko je iole ozbiljan. Pitanje je može li zdravorazumsko mišljenje doprijeti do nazovi vjernika, može li ih potaknuti da počnu razmišljati i, vremenom, dođu do istine i pravih saznanja? Bit ćemo uskoro svjedoci još ,,jače,, i primitivnije kampanje koja nas može odvesti do krvi.. Stalno se pitam šta normalan čovjek može učiniti, kako osvijestiti i osvijetliti nešto što se zove glupost i neznanje..

25
0
M Marjan_neregistrovani
26.01.2023. 17:40

@stepskivuk_neregistrovani ...ovo je borba za CG, za nacionalno crnogorstvo, za pozicije manjinskih naroda (Bošnjaka-Muslimana, Albanaca, Hrvata), za građansku i multietničku CG. Ali riječ je i o vjerskom sukobu između pravoslavlja i religije koja slavi srpstvo i koja se klanja srpstvu. Još jednom u istoriji odbrana crnogorstva (pored ostalog) znači i odbranu pravoslavlja. Ima biti da pred Bogom i crnogorstvo ima svoju misiju. I zbog toga nema posustajanja i nema predaje.

11
0
P Purasevic_neregistrovani
26.01.2023. 10:47

Ako kandidujete Popaja razbucu ga na izborima upamtite to

16
2
h hah_neregistrovani
27.01.2023. 21:59

@Purasevic_neregistrovani, neka, čoče...

2
0
b bernardo_neregistrovani
26.01.2023. 10:36

bravo danilo samo naprijed mi smo tu da pratimo ljude koji znaju kako!!

26
4
D Dubovik_neregistrovani
26.01.2023. 09:57

Popaj? Priuceni samoproglaseni mudrac sto je diplomu dobio u 50 godinu? To da glasam? Sprdas li se ti to s nama druze ? A moze vala onda i Goran Vujovic s trake Oboda..

11
28
d dragan_neregistrovani
26.01.2023. 09:50

Bravo Danilo! Potpisujem! Pogodio si sustinu!

24
8
B Braco_neregistrovani
26.01.2023. 08:11

ne no Peđa Šuškavčević

16
9
M Mačkov_neregistrovani
26.01.2023. 09:54

@Braco_neregistrovani ne, nego crnpurastu Midu, ona je bila veliki zahebant

15
2
P Petrinjo_neregistrovani
26.01.2023. 08:07

Kao sto rece jedan moj prijatelj, ne trazi se odje kandidat koji ce da pobijedi, nego koji ce da izgubi. Dok nas vode kao ovce na klanje, vazda ce nam tako biti, zato BOJKOT pa ce malo da se otrijezne

24
7
T Topcina_neregistrovani
26.01.2023. 08:06

Ovo je genijalan predlog! Svi bi iz kempa glasali za Popaja! Ljudima je dozlogrdilo sa strucnjacima. Ali poenta teksta nije u Popaju, nego u potrebi za drugacijim modelima razmisljanje u politici pa valjda je ocigledno

34
3
I IT_IS_ALL_ABOUT_TIMING__neregistrovani
26.01.2023. 08:16

@Topcina_neregistrovani THE VERY BAD TIMING ...

19
1