Društvo

Popović predsjednica Apelacionog suda

Na dvanaestoj sjednici Sudskog savjeta, Savjet je obavio intervju sa kandidatima prijavljenim na oglas za izbor predsjednika Apelacionog suda Crne Gore, Mirjanom Popović i Dijanom Radulović, sutkinjama ovog suda. Na osnovu utvrđene rang liste za predsjednika Apelacionog suda izabrana je Mirjana Popović, prenosi RTCG. 

Popović predsjednica Apelacionog suda Foto: RTCG
RTCGIzvor

Popović je danas, odgovarajući na pitanja, saopštila je da iza sebe ima 25 godina uspješne karijere, te da je sigurna da će uspješno odgovoriti na sve izazove.

Član Sudskog savjeta Dražen Medojević pitao je kandidatkinju šta ju je motivisalo da konkuriše za predsjednicu Apelacionog suda i na kojim segmentima bi tokom vođenja dala akcenat.

Popovićeva je istakla da je 25 godina provela u sudnicama i da vjeruje da bi u slučaju izbora imala punu podršku kolega.

"Od 50 godina života 25 sam provela u sudnicama... Nikada nisam konkurisala ni na jedan oglas a da nisam procijenila da li tim izazovima mogu odgovoriti. Svjesna sam da ce izazovi i zadaci biti samo veći. Činjenica da sa 25 godina staža lakše bi mi bilo da obavljam funkciju sudije Apelacionog suda, ali uvijek sebi postavljam izazov. Motivacija je bila činjenica da napredujem u karijeri, ali i da doprinesem da Apelacioni sud odgovori izazovima", istakla je Popovićeva.

Kaže da se trudila da aktivnosti i mjere koje je predvidjela budu u skladu sa Evropskim standardima.

"Vjerujem da bi u slučaju da budem izabrana, u ostvarivanju ciljeva imala podršku kolega koja će mi sigurno biti potrebna. Vjerujem da su ciljevi koje sam postavlila u planu i programu realni i ostvarljivi", saopštila je Popovićeva.

Medojević je pitao Popovićevu šta bi uradila za sprječavanje korupcije sudstva?

"Prvi korak koji smatram da treba da uradimo je da među sudijama i sutkinjama podignemo svijest šta predstavlja korupcija u sudstvu i koja je štetnost iste. Ukoliko postoji, podriva vladavinu prava i samu demokratiju. Definicija korupcije u sudstvu nije samo primanje mita. Prvi i najvažniji instrument u borbi protiv korupcije je transparentnost", kaže ona.

Prema njenim riječima, neke od mjera u borbi protiv korupcije su disciplinska i etnička odgovornost sudija, finansijska provjera sudija, kao i izuzeće sudija.

"Moramo da razmišljamo o izuzeću sudija i da se više bavi međunarodnim praksama u samom izuzeću sudija", kazala je ona.

Sanju Konatar zanimalo je kakvi su odnosi u kolektivu koji radi.

"Atmosfera u Apelacionom sudu je najljepša atmosfera u kojoj sam do sada radila. Rad u vijećima je veoma lak. Nikakav problem u komunikaciji sa kolegama nisam imala. Jedina poteškoća koju sam imala, ako tako moram nazvati, je da se naviknem na manji priliv predmeta", navela je ona.

Kaže da je održavanje sastanaka sa savjetnicima nephodno da bi se oni osjetili važnim.

"Tim sastancima bi ih uvažili i dali da se čuje njihovo mišljenje", kaže Popovićeva.

Kaže da bi predložika bih da se u evidenciju kvaliteta rada sudija uvedu i procesna rješenja.

"Zbog čega sam dodala tu ideju? Čitala sam presude ESLJP i za njega postupak neće biti završen dok se ne odluči o svim zahtjevima", kaže ona.

Rade Ćetković pitao je da li izdvojeno mišljenje u Vijeću predstavlja pravo sudije?

"Izdvajanje mišljenja su pravo sudije i protiv njih nemam nista. Vode ka razvijanju pravne svijesti i pravne nauke", odgovorila je Popovićeva.

Smatra i da Sudsko vijeće ima pravo da odstupi od sudske prakse, ali je propisano pod kojim uslovima.

"Mora da da razloge zbog čega od te sudske prakse odstupa", kaže ona.

Na pitanje šta bi uradila u slučaju da dva vijeća Apelacionog suda budu oprečnog mišljenja, ona kaže da bi se obratili Vrhovnom sudu da u krajnjem odluči kako po tim predmetima treba postupati.

Miodrag Iličković pitao je dali se do sada susrijetala sa odlukama koje su po "Vašem mšljenju nepravične i sjećate li se nekog slučaja"?

"Odluka može biti zakonita a da nije pravična. Sama sam se sa tim srela", istakla je ona.

Predsjednika Sudskog savjeta Radoja Koraća zanimalo je šta bi, kad bi se nasli u ulozi predsjednice Apelacionog suda, "i uočite da ažurnost suda nije dobra, šta bi napravili i bi li preduzeli neku aktivnost kad bi se to događalo u sudovima niže instance"?

"Reagovala bih tako sto bih sazvala sjednicu sudija i pokrenula to pitanje. Ukoliko se radi o jednom sudiji, sa njim bih pojedinacno razgovarala oči u oči. Ukoliko bi imao opravdane razloge, vidjela bih da li ima ideju kako da se to prevaziđe. Organizovala bih sastanak sa predsjednikom Višeg suda. Predložila bih da se napravi tim koji ce pomoći kolegama u poboljšanju efikasnosti rada stepena suda", kazala je Popovićeva.

Portal Analitika