Komentar

Zapisi iz zemlje čuda

Popisna i druga groznica

Približava se vrijeme popisa. Još srpski tabloidi nijesu, u namjeri da im dokažu nepostojanje, punom parom uzeli na zub Crnogorce. Još se može biti Crnogorac, pod uslovom da ste hrabriji od svoje okoline

Popisna i druga groznica Foto: Twitter/Dritan Abazović
Rajko CEROVIĆ
Rajko CEROVIĆAutor
Kult/PobjedaIzvor

Priča mi moj drug i sapatnik iz pionirske faze razvoja Televizije Titograd Božo Jaredić da je boravio u Vrnjačkoj Banji. Uslovi su, kaže, pristojni, boravak prijatan. Duge šetnje kroz tamošnji park prekraćivao je zajedno sa jednim od banjskih ljekara koji je ukupnim držanjem imponovao. Malo, malo, pa se dvojica šetača dohvate nacionalnih tema. Kaže doktor Božu: „Je li da smo mi jedan narod?“ Božo mu hitro odgovara pitanjem: „Jesi li ti Crnogorac?“, čovjek iznenađen i zatečen, spontano izgovori: „Nisam“. ,,Eto vidiš“, kaže Božo.

E sad, što se popisa tiče nećemo pogriješiti ako ustvrdimo da popisna groznica trese Crnu Goru godinama unazad. U svjetlosti mogućih popisnih rezultata, vezanih za nacionalno izjašnjavanje u Crnoj Gori, odvija se cjelokupni politički život, svakako i prije svega pod snažnim pritiskom „bratskog“ śevernog suśeda. Ipak se Srbija u svojoj imperijalnoj halapljivosti može donekle i preračunati, goneći, primjera radi, još relativno bezazlenog Spajića pravo u naručje DPS-a i njegovih satelita. Za sada je Spajić samo izdajnik srpskih interesa kome nipošto ne treba dozvoliti da formira vladu bez koalicije ZBCG, za čije antivladino razvaljivanje postoje druge srpske partije spremne da budu lutke na koncu koje povlači svemogući imperator Vučić. Prvi je pokazao visoki stepen poltronerije Vučiću Goran Danilović iz tobože Ujedinjene Crne Gore, pa zatim Joković, pa evo i Bečić sa svim svojim demokratskim prtljagom u kome, osim vučje želje za vlašću, nema ničega.

Predśednika Milatovića, koji je vjernošću koaliciji ZBCG, kao i ustoličavanjem ličnog savjetnika Vukšića, uspio da prospe svu svoju prozapadnu retoriku, ne treba mnogo ubjeđivati. Doći će sa najnovijeg zaśedanja Generalne skupštine UN iscijeđen i zgužvan kao krpa, iako se ne smijemo zakleti da je iz Eskobarovih upozorenja i savjeta išta shvatio.

Milatovićevo uvjerenje da koalicija ZBCG u vladi neće biti smetnja proevropskoj i uopšte prozapadnoj političkoj orjentaciji Crne Gore ravna je osnovnoškolskom svjetonazoru. To što mu Vučić šalje beskrupuloznog Dritana da mu se kompromitujuće mota oko nogu u toku zaśedanja Generalne skupštine sitno je prema lekcijama koje gospodina Jakova u Njujorku čekaju.

Razmotrimo ipak što, u namjeri da formira vladu, još očekuje Milojka Spajića. To što je gospodin Milojko Srbin nije mu ni najmanja utjeha ni privilegija, jer će ta vlada, bar u početku svoga djelovanja, a bez koalicije ZBCG, biti tretirana kao krvnički antisrpska. Po naredbama iz Beograda Spajiću će biti iz vlade izvlačen jedan po jedan ugaoni kamen u obliku političkih partija koje inače mimo poltronerije Srbiji i sirove želje za vlašću nemaju nikakvog drugog sadržaja ni rezona.

Novi izbori? Može li ovako, posebno od Dritana i njegovih istomišljenika devastirano crnogorsko društvo još izdržati? Zamislimo surovu stvarnost da živimo još koji mjesec pod Dritanom? Što još može gospodar Vučić zahtijevati u Crnoj Gori od svoga vjernog potrčka Dritana osim da ukine nezavisnu Crnu Goru? Da mu ne bude mnogo tim prije što ga je najveći dio međunarodne zajednice pročitao kao vrhunskog foliranta.

Jedno je sigurno: ni izrazito srpske, ni malosrpske ili srednje srpske partije u Crnoj Gori ne umiju vladati. Patetična zaklinjanja da nipošto neće sa DPS-om samo su znak njihove nemoći. Da li nam se približava socijalna katastrofa u kojoj će na ovakvu vlast narod dići „prokletu gomilu“, ubrzo ćemo viđeti? Uzgred budi rečeno, Srbija je u vezi sa visoko inflatornom cijenom svojih poljoprivrednih proizvoda toliko i tako ugrozila sopstvene građane da se Crna Gora, ni u slučaju nasušne potrebe, otuda nema čemu nadati.


Portal Analitika

Komentari (9)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
O Odlozen_ili_bojkotovan_neregistrovani
01.10.2023. 07:36

Nema popisa nema popisne groznice! Nemojte pisati o nekom dolazecem " Dritanovom popisu", on nece biti odrzan. Crna Gora NE ZELI DRITANOV POPIS!

2
0
p partizanskiput_neregistrovani
25.09.2023. 14:20

EEEEEEEEE,GREOTE!STARA IZREKA>KAD CIG..A CARSTVO ZAPANE,JAD JADNI BOLESNI,SAMO NEKA PUTINCIC SALJE MILIONE A CRNOGORACA SVE MANJE,SPRDNJA ZA DRZAVU OD OVA DVA UMISLJENA NOSOROGA!

2
0
B Bojkot_popisa_neregistrovani
23.09.2023. 18:39

BOJKOTOVATI POPIS KOJI CE BITI NEFER, ZLOUPOTRIJEBLJEN PROTIV CRNOGORACA I CRNE GORE! 🇲🇪

7
0
B Bojkot_neregistrovani
01.10.2023. 07:37

@Bojkot_popisa_neregistrovani Bojkot popisa!

1
1
M MIRKO_neregistrovani
23.09.2023. 12:14

Cerovicu junačka kuco ,a ko ti to tebi ili bilo kome može zabraniti da budeš ono što jesi. Može jedino onome ko nije čovjek nego splačina .U Crnoj Gori postoje CRNOGORCI ,BOŠNJACI ,HRVATI I POSRBICE(CRNOGORCI SA RUPOM U KARAKTERU). Kaži mi kao čovek i kao komunista ko to može nekom zabraniti da bude ono što jeste ako nije tranja od čovjeka.Bogami i vi komunisti ste zatirali svijest crnogorskom narodu u vrijeme vašega zemana,prisetimo se samo progona Sava Brkovica,Špira Kulišica ,časopisa Ars, Radoja Radojevica i svih časnih ljudi koji nijesu prestajala na vaš kukavičluk.

7
5
V Vlado_neregistrovani
01.10.2023. 07:38

@MIRKO_neregistrovani Odje se radi o politici.Naravno da svako zna sto je.

1
1
B Bazuki_neregistrovani
23.09.2023. 11:55

I da se na popisu izjasni da je 500.000 Crnogoraca, Svetosavci će reći da je toliko njih na popisu.... Ne vjeruj Srbinu ni kad ti darove nosi!!

27
3
M Miro_neregistrovani
23.09.2023. 18:40

@Bazuki_neregistrovani # bojkot popisa

7
1
N Necemo_neregistrovani
01.10.2023. 07:39

@Bazuki_neregistrovani Bojkot Dritanovog popisa!

1
1