Politika

Pismo podrške Centru za ženska prava

Popa: Bez jednakosti nema ni prosperiteta

Ambasadorka EU U Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, uputila je pismo podrške Centru za ženska prava povodom javnog reagovanja na neprihvatljivo nisku političku zastupljenost žena – opadajući broj poslanica u Skupštini Crne Gore i isključenost žena iz političkih pregovora za sastav nove Vlade.

Popa: Bez jednakosti nema ni prosperiteta Foto: Delegacija EU u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Ambasadorka Popa je navela da je rodna ravnopravnost u politici pitanje demokratske zastupljenosti i da je neprihvatljivo i neodrživo da više od polovine građana nije zastupljeno u izvršnoj i zakonodavnoj sferi, naglasivši da bez jednakosti nema ni prosperiteta.

Ukazala je i na to da je rodna ravnopravnost značajna komponenta pregovora o pristupanju Evropskoj uniji i da EU zahtijeva da rodna ravnopravnost bude uključena u kreiranje politika na svim nivoima, ne samo u politici, već i u privredi, poslovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, obrazovanju, kulturi i drugim oblastima.

U pismu se takođe navodi da će njen zadatak kao novoimenovane ambasadorke EU u Crnoj Gori biti pružanje podrške organizacijama koje se bore za rodnu ravnopravnost u Crnoj Gori i rad sa nadležnim institucijama na izgradnji ravnopravnog i pravednog društva.

Ambasadorka Popa u svom pismu posebno naglašava da u aktuelnoj atmosferi političkih promjena i obećanja bolje budućnosti političari moraju preći sa riječi na djela kako bi se ženama obezbijedilo mjesto koje im pripada. Dodala je da političari imaju veliku odgovornost u rješavanju trajnog problema slabe političke zastupljenosti i učešća žena u Crnoj Gori.

“Politika mora služiti kao primjer. Nema boljeg trenutka od ovog sada da se riječi potkrijepe djelima, kako bi se izgradilo demokratsko društvo utemeljeno na pluralizmu, jednakosti i toleranciji,“ naglasila je ambasadorka.

Centar za ženska prava se zahvaljuje ambasadorki EU u Crnoj Gori na podršci u borbi za rodnu ravnopravnost, ličnom zalaganju za prava žena, i doprinosu promovisanju značajajednakosti za prosperitet društva u cjelini.

“Radujemo se zajedničkom radu u pravcu stvaranja neke bolje, ravnopravnije budućnosti”, navode oni.

Portal Analitika