Crna hronika

Dan piše

Policajac na provjeri zbog odavanja tajni škaljarcima

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) dobilo je prijavu protiv pripadnika Odjeljenja bezbjednosti Kotor, čije ime je poznato redakciji Dana, zbog sumnje da je povezan sa članovima „škaljarskog klana”, saznaje taj list.

Policajac na provjeri zbog odavanja tajni škaljarcima Foto: Ilustracija
DanIzvor

Kako bi nadležni potvrdili ili odstranili sumnje, ovaj službenik je pod posebnom prismotrom policijskog odjeljenja. Sumnja se da ima određene kontakte sa bezbjednosno interesantnim osobama koje pripadaju kotorskom kriminalnom klanu, piše Dan.

Na redu je procedura po kojoj MUP prijavu prosljeđuje Odjeljenju unutrašnje kontrole policije na dalje postupanje i provjeru. Nakon što se izvrše sve potrebne radnje i utvrde činjenice, biće poznat dalji epilog ovog slučaja. Unutrašnja kontrola će ispitati sve navode iz prijave kako bi provjerili da li se radi o lažnim optužbama ili o osnovanoj sumnji. Predmet istrage su i sumnje u mogućnost da je taj kotorski policajac počinio krivično djelo odavanje službene tajne. Kako bi nadležni potvrdili ili odstranili te sumnje, ovaj službenik je pod posebnom prismotrom policijskog odjeljenja. Sumnja se da ima određene kontakte sa bezbjednosno interesantnim osobama koje pripadaju kotorskom kriminalnom klanu.

“Istraga se vodi i zbog operativnih podataka da postoji povezanost sa izvršenjem krivičnog djela zloupotreba službenog položaja”, kaže izvor Dana.

Protiv ovog policijskog službenika je pokrenuto nekoliko disciplinskih postupaka zbog težih povreda radnih obaveza, između ostalog i zbog napada na policijske službenike u Bosni i Hercegovini. Zbog tog napada je bio osuđen na uslovnu kaznu u Bosni i Hercegovini, dok se u Crnoj Gori protiv njega još uvijek vodi postupak. Nadležna komisija je donijela odluku da ovaj službenik nije dostojan obavljanja policijskog posla. Istražne radnje koje se sprovode u odnosu na kotorskog policajca idu i u smjeru provjere njegove imovine, ali i kontakata koje ima i koje održava, a za koje postoji sumnja da su jedan od kanala vršenja nezakonitihradnji. Takođe, nadležni sumnjajuda ovaj policijski službenik određenu imovinu koju posjeduje nije prijavio u skladu sa zakonom.

Ukoliko se određene sumnje potvrde i budu dale trag više nadležnima da djeluju, dalje radnje u ovom predmetu moglo bi da preduzme Specijalno državno tužilaštvo.

Davanje podataka drugima teža povreda dužnosti

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, neke od težih povreda službene dužnosti su davanje podataka neovlašćenim licima, nepravilno ili nenamjensko korišćenje i raspolaganje povjerenim sredstvima, preduzimanje ili nepreduzimanje bilo koje radnje kojom se onemogućava ili otežava funkcionisanje službe.

Takođe, u teže povrede dužnosti spada i ponašanje u službi ili van službe suprotno Kodeksu policijske etike, iznošenje neistinitih podataka o policiji, odnosno ministarstvu, odbijanje ili odlaganje izvršenja službenog naređenja, neizvršavanje službenog naređenja ili omalovažavanje naređenja neposrednog rukovodioca, nadležnog državnog tužioca ili lica koje rukovodi izvršenjem službenog zadatka izdatog u vršenju ili povodom vršenja policijskih poslova i drugo.

Portal Analitika