Zanimljivosti

Pogledajte središte Kasiopeje A izvrnuto u eksploziji

Izvor

Kasiopeja A, udaljena od Zemlje oko 11.000 svjetlosnih godina, jednom je bila zvijezda sa jezgrom od gvožđa, okruženim ispočetka sumporom i silikonom, a potom magnezijumom, neonom i kiseonikom.

Onda je eksplodirala, da bi 300 godina kasnije naučnici američke svemirske agencije NASA, uz pomoć teleskopa “Čandra”, otkrili da su magnezijum, neon, sumpor i silikon locirani oko centra djelova, koji se još uvijek šire po svemiru, dok je gvožđe otkriveno na spoljnim ivicama ostataka.

Naučnici ni uz pomoć “Čandre”, ni sa svemirskim teleskopom “Spicer”, nijesu uspjeli da pronađu tragove gvožđa u centru, gdje se nekad davno formiralo.

Oni su, međutim, izračunali da djelovi imaju masu tri puta veću od našeg Sunca, pri čemu sadrže 0,13 puta veću masu od naše zvijezde samo što se tiče gvožđa, 0,03 u odnosu na sumpor i 0,01 po pitanju magnezijuma.

Astronomi su izračunali da među ostacima zvijezde ima djelova od skoro potpuno čistog gvožđa, što mora da je posljedica nuklearnih reakcija u centru zvijezde prije supernove.

(blic)

kasi03400
Portal Analitika