Muzika

Glavni grad će postati centar dobrog provoda za sve ljubitelje gitarskog i alternativnog zvuka

Počinje najveća Rockstrikcija do sada: Dvodnevni rok spektakl uz nastupe velikih imena regionalne i crnogorske scene

Šesto izdanje festivala Rockstrikcija počinje danas u Podgorici.

Počinje najveća Rockstrikcija do sada: Dvodnevni rok spektakl uz nastupe velikih imena regionalne i crnogorske scene Foto: Mediabiro
Portal AnalitikaIzvor

Tokom dvodnevnog rok spektakla koji će 7. i 8. juna biti održan na Platou Muzičkog centra Crne Gore (bivši Dom vojske), Glavni grad će postati centar dobrog provoda za sve ljubitelje gitarskog i alternativnog zvuka. 

U susret festivalu, juče je u Kings park hotelu održana press konferencija gdje su organizatori, izvođači i prijatelji festivala govorili o uzbudljivom muzičkom programu koji je pripremljen, ali i samom značaju koji festival Rockstrikcija ima za Glavni grad. 

“Danas počinje sve ono što smo spremali u proteklih godinu dana – prošireno izdanje Rockstrikcije. Do sada smo funkcionisali kao jednodnevni festival. Nadam se da mogu da se oslonim na lijepo vrijeme i da otvaramo jednu lijepu festivalsku sezonu ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu,” naveo je Organizator festivala, Janko Popović.

U toku dva dana programa nastupiće osam bendova - šest regionalnih i dvije domaće zvijezde. Festival će večeras u 21:30h otvoriti beogradski bend Artan Lili koji će energičnim izvođenjem svojim hitovima još jednom pokazati zašto su miljenici regionalne publike. Popović najavljuje sjajan provod i u nastavku prve večeri festivala kada će nastupiti bend Funk Shui iz Makedonije, muzička enigma iz Crne Gore, Rotko Stjuart, kao i slavni hrvatski sastav Elemental.

“Funk Shui po drugi put dolazi u Crnu Goru, jedna sjajna trojka koja svira funk 21. vijeka na Makedonski način. Rotko Stjuart je definitivno headliner prvog dana, jedva čekamo da izađu na binu da predstave sve ovo što su radili. Tu je Elemental, po mom mišljenju možda najinteresantniji i najbolji koncertni bend u regionu. Ko nije bio na njihovim festivalskim nastupima trebao bi da dođe da vidi kako to izgleda,” naveo je organizator. 

Drugu veče obilježiće “tvrđi” pankerski i rokerski zvuk. Noć otvara Mortal Kombat nastupom u 21h, uslijediće nastup dvojca iz Koprivnice – Šiza, a čuveni Autogeni trening će braniti crnogorske boje rock’n’roll-a. Festival svojom zaraznom energijom i eklektičnim muzičkim izrazom sjutra zatvaraju Brkovi, koji na ovaj način obilježavaju 20 godina postojanja benda.

Popović je napomenuo da se ulaz na festival ne plaća za djecu mlađu od 12 godina, ali je obavezno prisustvo roditelja i staratelja za takva lica. Karte će biti dostupne na ulazu u festivalski prostor, ali je njihov broj ograničen, te Popović poziva sve zainteresova da na vrijeme sebi osiguraju ulaznice. 

Organizator je ovom prilikom veliku zahvalnost izrazio institucijama koje su podržale festival među kojima su Glavni grad, Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i medija, kao i Turistička organizacija Podgorice. 

Jučerašnjoj konferenciji je prisustvovao i direktor TO Podgorica, Dragan Grnović koji je istakao veliki značaj koji festival ima za Glavni grad. 

“Turistička organizacija Podgorice prepoznaje festivale ovog tipa kao značajne generatore turističkog prometa u Glavnom gradu i ovaj festival bih izdvojio iz dva razloga. Prvi razlog je podrška rock’n’roll-u kao muzičkom pravcu za koji smatramo da ne dobija onoliko prostora koliko po kvalitetu zaslužuje i tu je jednostavno potreba da se podiže svijest o neophodnosti promovisanja različitih muzičkih pravaca. Drugi razlog je činjenica da festivali ovog tipa okupljaju veliki broj posjetilaca i turista i utiču na unapređenje turističkog proizvoda. I sami smo svjesni koliki uticaj gostovanja velikih muzičkih imena imaju na reputaciju i popularnost destinacija u regiona. Cilj nam je da kroz podršku ovakvim i sličnim festivalima u vremenu koje dolazi idemo u tom nekom pravcu,” naveo je Grnović. 

Značajnu podršku festivalu pružio je i Kings park hotel, koji je i bio domaćin jučerašnje press konferencije. 

“U vremenu kada se sve manje prilika pruža da uživamo u kvalitetnoj muzici, smatramo da je od suštinske važnosti podržati svaku inicijativu koja za cilj ima promociju nekog od kulturnih sadržaja. Rockstrikcija je jedan dokaz da se sve može postići kada se ujedine snage i drago nam je da smo dali jedan skroman doprinos tome,” istakla direktorica Kings park hotela, Nina Filipović. 

Konferenciji su prisustvovali i sami muzičari koji su podigli euforiju oko nastupa koje će prirediti u ova dva dana. Frontmen grupe Artan Lili, Bojan Slačala je istakao zadovoljstvo što nakon duže vemena nastupaju u Podgorici. 

“Grupa Artan Lili je trenutno u nekom svom dobrom gasu, imamo singl godine, novi album u pripremi, ljetna turneja je pred nama. Ponovo smo u Podgorici na našu, ali i radost naše publike, kako bismo konačno ponovo zaprašili ovim gradom. Najveći uspjeh je kad se jedno veče zaokruži spektaklom i kad bi svi sutradan ukapirali da su bili na nečem što je bilo vrijedno vidjeti i što je bilo poučno. Ono što mi nudimo su buka i poruka. Obećavamo da ćemo dati sve od sebe i da će svi prisutni otići kući zadovoljni,” naveo je Slačala. 

Domaće snage Rockstrikcije na jučerašnjoj konferenciji je predstavljao frontmen grupe Autogeni Trening, Dino Kapetanović koji je takođe najavio nastup za pamćenje. 

“Možete da očekujete da ćemo ponovo proći kroz čitavu našu dosadašnju diskografiju, naša četiri albuma. Zadovoljstvo je nastupati uz sve ostale bendove koji će da nastupaju na Rockstrikciji, a stvarno je u pitanju ozbiljna ekipa. Pozivam sve da dođu, da se lijepo provedu. Imaće šta da čuju i da vide,” naveo je Kapetanović. 

Organizator festivala Rockstrikcija, Janko Popović se zahvalio svim bendovima i učesnicima festivala, te najavio da već planiraju i naredna izdanja Rockstrikcije. 

“Hvala svim bendovima koji će da podrže cijelu ovu priču i da nam pomognu da postavimo rock’n’roll na pravu poziciju u Crnoj Gori. Naš je cilj da rastemo i prerastemo u ozbiljnu festivalsku regionalnu priču. Pozivam sve ljubitelje dobrog zvuka i rock’n’roll-a da dođu i isprate sve ovo što smo pripremali. Obećavam super muziku, super provod, jedan audio-vizuelni događaj kakav se do sada nije desio u okvirima Rockstrikcije,” poručio je Popović.

Portal Analitika