Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Počinje 10. Međunarodni festivala lutkarstva: Vrata čarobnog svijeta otvara „Zlatokosa“ iz Mostara

Od 31. avgusta do 4. septembra u Crnoj Gori šest glumačkih trupa iz pet zemalja

Počinje 10. Međunarodni festivala lutkarstva: Vrata čarobnog svijeta otvara „Zlatokosa“ iz Mostara

Za festivalske nagrade, uz Zlatokosu, takmiče se Bambi, Csardas, Ronja – Raznojnikova kći, Bremenski muzikanti i Vuk i sedam jarića 

Scena iz predstave Zlatokosa Foto: Facebook Pozorište lutaka Mostar
Scena iz predstave Zlatokosa
Portal AnalitikaIzvor

Jubilarno, deseto izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica počinje sjutra, 31. avgusta, kada će vrata čarobog svijeta lutaka otvoriti predstava „Zlatokosa“, koju će u terminima od 18 i malo nakon 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović”, odigrati trupa Pozorišta lutaka iz Mostara, iz Bosne i Hercegovine. Svečanost otvaranja Festivala zakazana je za 20 sati, neposredno prije drugog izvođenja predstave Zlatokosa.

Festival će trajati do 4. septembra, a osim u Podgorici, gdje će mališani moći da uživaju u čarima jedinstvenog svijeta lutaka u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović” i sali DODEST, pozorišne trupe će odigrati predstave i za najmlađe iz Bijelog Polja, Rožaja, Andrijevice, Gusinja i Nikšića.

Ovogodišnji program Festivala okuplja šest glumačkih trupa iz pet zemalja, i to iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bugarske. 

Drugog dana Festivala, u petak, 1. septembra, na programu je predstava „Bambi“ (6+, 55 min), koju će izvesti Pozorište za decu i mlade – Kragujevac, iz Srbije, u Velikoj sali KIC-a, u terminima od 18 i od 20 sati. Istog dana u Gusinju će, u Centru za kulturu, u terminu od 18 sati, biti odigrana predstava van festivalske konkurencije, „Kroki i prijatelji“ (3+, 35 min). Predstavu će izvesti Pozorište za decu i mlade Kragujevac.

Trećeg dana Festivala, u subotu, 2. septembra, na programu su dvije predstave, a obje će biti odigrane u KIC-u „Budo Tomović“. U terminima od 10 i od 12 sati, u Sali DODEST, mališani će uživati u predstavi „Csardas“ (4+, 45 min), albanskog ansambla Theater of Animation and New Forms, Skadar, dok će u terminima od 18 i od 20 sati, u Velikoj sali, Teatar za deca i mladinci Skoplje, iz Sjeverne Makedonije, izvesti predstavu „Ronja - Razbojnikova kći“ (6+, 55 min).

Festival-program-svi-gradovi

Četvrtog dana Festivala, u nedjelju, 3. septembra, takođe će biti izvedene dvije predstave, obje u KIC-u „Budo Tomović“. U terminima od 10 i od 12 sati, u Velikoj sali, na programu je predstava „Bremenski muzikanti“ (5+, 45 min), Državnog lutkarskog pozorišta Trgovište iz Bugarske, dok će u istoj sali, u terminu od 18 sati, biti odigrana predstava „Vuk i sedam jarića“ (2+, 45 min), Pozorišta lutaka Niš, iz Srbije. Od 20 sati na festivalskom programu je Svečano proglašenje pobjednika i uručenje nagrada, a odmah zatim, u čast nagrađenih, još jednom će biti odigrana predstava „Vuk i sedam jarića“. 

Petog dana Festivala, u ponedjeljak, 4. septembra, Festival će gostovati u Bijelom Polju, Rožajama, Andrijevici i Nikšiću. U Bijelom Polju će, u Centru za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“, od 14 sati biti izvedena predstava „Bremenski muzikanti“, u Rožajama će biti izvedena predstava „Vuk i sedam jarića“, u Centru za kulturu, od 17 sati, dok će u Nikšićkom pozorištu, od 18 sati, biti izvedena predstava „Zlatokosa“. U Andrijevici će biti izvedena predstava van festivalske konkurencije „Kuče koje nije umjelo da laje“, i to od 12 sati, u Centru za kulturu i sport „Mihailo Lalić“. Ovu predstavu će izvesti Dječji umjetnički centar Podgorica.

O festivalskim nagradama odlučivaće međunarodni stručni žiri i dječji žiri sastavljen od podgoričkih osnovaca. Članovi stručnog žirija su uvaženi pozorišni i kulturni djelatnici. Predsjednik stručnog žirija je Goran Bulajić, reditelj i dramaturg, Crna Gora, a članovi su Aleksandar Alek Rodić, diplomirani glumac i kompozitor, Srbija, i Vladimir Lazovski, glumac u pozorištu za decu i mlade – Skoplje, Sjeverna Makedonija.

U dječijem žiriju ove godine su Andrija Šaković – predsjednik, i članovi: Niša Ćupić, Dušan Čelebić, Daria Miranović, Marta Janjušević, Ognjen Tomović, Petar Đuranović, Eleonora Tomašević, Nikolija Popović i Lav Stojanović.

Kao i svake godine, ulaz na sve sadržaje Festivala biće slobodan, a publika će karte moći da preuzme sat prije početka svake predstave. Rezervacije nijesu moguće.

Deseto izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica održava se uz podršku Ministarstva kulture i medija, Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, te ostalih sponzora, donatora i prijatelja.

Portal Analitika