Kultura

Na otvaranju predstavljen likovni opus kosovske umjetnice Albane Ejupi

Počelo Podgoričko kulturno ljeto: Kroz umjetnost grad postaje življi i sadržajniji

Ljubitelji teatra u KIC-u sinoć uživali i u izvedbi predstave "Čuvari tvog poštenja", a u Njegoševom parku projekcijom filma "Non-aligned Newsreels: Scenes from the Labudović Reels" počeo UnderhillFest

Počelo Podgoričko kulturno ljeto: Kroz umjetnost grad postaje življi i sadržajniji Foto: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada
Portal AnalitikaIzvor

Izložbom "Sandscapes", mlade kosovske umjetnice Albane Ejupi, u Modernoj galeriji, sinoć je počelo 24. Podgoričko kulturno ljeto. 

Otvarajući izložbu, direktor Muzeja i galerija Podgorice Vučić Ćetković, kazao je da je Podgoričko kulturno ljeto jedinstvena manifestacija nacrnogorskoj umjetničkoj sceni. 

„Od početka juna do kraja septembra, kroz kulturu i umjetnost grad postaje još življi i sadržajniji“, istakao je Ćetković. 

Dodao je kako iz godine u godinu, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, bivaju predstavljeni značajni mladi umjetnici. U ovoj godini akcenat je na međunarodnoj kulturnoj saradnji. 

Autentična postavka Sandscapes

U tom smislu posebno se osvrnuo na, kako je istakao, recentno stvaralaštvo mlade savremene umjetnice Albane Ejupi,porijeklom iz Prištine. 

Ejupi je veoma prisutna i zapažena na umjetničkoj sceni Beča, gdje živi i radi“. 

Ostvareni rezultati i autentičnost vizuelnog stvaralaštva, smatra Ćetković, preporučuju Ejupi da svoje interdisciplinarne radove predstavi u Muzeju grada Podgorice, anjena izložba Sandscapes koncipirana je upravo za Modernu galeriju, odnosno za podgoričku likovnu publiku. Izložba "Sandscapes" biće otvorena do 3. septembra. 

Ljubitelji teatra, u punoj sali KIC-a "Budo Tomović", pratili su izvedbu predstave Gradskog pozorišta "Čuvari tvog poštenja", a na stadionu KK Budućnost u Njegoševom parku, projekcijom filma "Non-aligned Newsreels: Scenes from the Labudović Reels", rediteljke Mile Turajlić, počeo je 14. međunarodni festival dokumentarnog filma UnderhillFest. Tokom devet festivalskih dana biće prikazano 29 ostvarenja u šest programskih cjelina, a nakon svake projekcije organizovaće se razgovori s rediteljima i producentima prikazanih filmova. 

Večeras književno veče i koncert

Danas, u 19 časova, u Narodnoj biblioteci Radosav Ljumović, biće priređeno 

autorsko veče književnika Braha Adrovića, u organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore. Profesori Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente "Andre Navara", Nadia Artamonova na violini, i Filip Usov na klaviru, prirediće koncert, u 20 časova, u dvorištu Galerije "Risto Stijović". 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.