Društvo

U Podgorici održan novi protest zbog usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku

(Foto/Video) Vušurović: Uprkos svim proruskim i prosrpskim snagama, Crna Gora nije svezana!

Grupa građana i večeras se okupila na Trgu nezavisnosti u Podgorici kako bi izrazili protest zbog  sinoćnjeg usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku.  

(Foto/Video) Vušurović: Uprkos svim proruskim i prosrpskim snagama, Crna Gora nije svezana!
Protest na Trgu
Zilha Kalač
Zilha KalačAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako javlja novinarka Portala Analitika sa lica mjesta, građani su se sa trga zaputili ka Skupštini gdje je juče i usvojen sporni pravni akt koji ograničava ustavne nadležnnosti predsjednika države. 

Nakon protestnog skupa ispred Skupštine, uputili su se ka Vladi Crne Gore. 

Više stotina građana skandira: "Izdaja!" i "Ne damo državu!". Ispred Skupštine je pojačano prisustvo policijskih snaga.

Nekadašnji predsjednik mladih LSCG, ugledni crnogorski intelektualac Peđa Vušurović istakao je da "uprkos svim proruskim i prosrpskim snagama, Crna Gora nije svezana".

"Svi smo prolazni i grešni, a jedna je i vječna Crna Gora koja nas okuplja. Grešan je bio i kralj Nikola, pa nije bio manje naš. Samo je jednom na crnogorskom tronu bio svetac - Petar I Petrović Njegoš i nikad nijedan više. Mi smo danas na suvom i prašnjavom drumu Crne Gore kojim su hodali svezani Crnogorci, svezanih ruku, ali nikad svezane glave. Ni danas, uprkos svim proruskim i prosrpskim snagama, Crna Gora nije svezana i radiće sve da tih lisica na njenim rukama, ako ih već ima u Parlamentu, ne bude", poručio je Vušurović.

"Danas se partije dijele samo na one koje su za Crnu Goru i protiv nje. Braća smo ako nas ujedinjuje ljubav prema Crnoj Gori.Ovdje smo danas jer smo riješeni da se bavimo trajanjem i opstankom naše jedine domovine", istakao je Vušurović. 

Podršku građanima večeras je pružila i poslanica SDP-a, Draginja Vuksanović-Stanković.

Građanske aktivistkinje, Ljiljana Pešić, Jelena Marković i Aleksandra Burzan u izjavi za Portal Analitika poručile su da je predsjednik Crne Gore posljednja institucija u odbrani države.

"Nas je naveo neustavni postupak za smjenu predsjednika, jer smatramo da je to posljednja institucija u odbrani Crne Gore. Svi smo u strahu da Crne Gore više neće biti. Ako institucije ne postoje, pitanje je sto će biti dalje, jedino sto stoji u odbrani države su vaninstitucionalne aktivnosti. Predsjednik države ne može sam, moramo mi da budemo brana - Crnogorci svih vjera i nacija. Naš cilj je odbrana nezavisne, suverene i građanske Crne Gore", kazale su građanske aktivistkinje za Portal Analitika.

Njima će se, kako je najavljeno danas, pridružiti i grupa građana sa Cetinja.

Oni smatraju da se ovih dana reprizira "sramotna Podgorička skupština, nakon koje bi trebalo da uslijedi moralna i materijalna bijeda i glad - poput onih nakon 1918. godine".

“Ako nas je i stotina, više valjamo no stotinu hiljada izroda i izdajnika”, poručili su oni.

Ocjenjuju da je na djelu nasilno i nezakonito mijenjanje Ustava i gaženje ustavnoga poretka radi svrgavanja najviših državnih organa i predstavnika tih organa, a sve uz pomoć iz inostranstva, tj. Srbije i Rusije, što po Ustavu CG, čl. 360, 361 i 362 podrazumijeva zatvorske kazne do 15 godina.

Portal Analitika