Region

"Mislim da kod svih prevladava razum, odgovornost, želja za mirom i za saradnjom"

Plenković: Podržavamo cjelovitost BiH, pronaći međusobni dijalog

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Zagrebu da podržavaju cjelovitu Bosnu i Hercegovinu i žele da politički akteri i stranke pronađu dovoljno odgovornosti u međusobnom dijalogu i rješavaju pitanja na način koji je koristan za BiH i integrativan, a ne dezintegrativan.

Plenković: Podržavamo cjelovitost BiH, pronaći međusobni dijalog Foto: Rojters
AgencijeIzvor

"A da se pri tom riješi i to vječno pitanje s kojim su Hrvati kao konstitutivan narod nezadovoljni, a to je način izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine s teritorije Federacije BiH jer je to jedna anomalija koja opterećuje međusobne odnose i ne pridonosi izgradnji povjerenja", istakao je Plenković.

Komentarišući trenutno stanje u Bosni i Hercegovini, Plenković je rekao:

"Mi gledamo na Bosnu i Hercegovinu jako pozitivno. Bosna i Hercegovina je susjedna zemlja, prijateljska zemlja, zemlja za koju se zalažemo gotovo kao da se zalažemo za Hrvatsku. Ono što smo učinili u proteklom razdoblju nastojeći stvoriti atmosferu među drugim liderima Evropske unije (EU) da se donese ta pozitivna odluka koja je po meni najdalekosežnija istinska strateška odluka za Bosnu i Hercegovinu, a to je otvaranje pristupnih pregovora, čime smo praktički zacrtali smjer i unutrašnjih reformi, ekonomskih, socijalnih, pravnih, institucionalnih, ali i strateško opredjeljenje zemlje, jer kada neko krene u taj veliki transformativni proces ka članstvu u EU, onda on i zna koje to svjetlo na kraju tunela vidi i ono je dobro i za koheziju zemlje i za njenu cjelovitost."

Na pitanja o secesionističkim izjavama Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republika Srpska, rekao je da se te poruke periodično ponavljaju.

"Mislim da kod svih prevladava razum, odgovornost, želja za mirom i za saradnjom", zaključio je Plenković.

Portal Analitika